Песков: За страните, които искат да продължат зърнения коридор без нас, възникват определени рискове

Песков: За страните, които искат да продължат зърнения коридор без нас, възникват определени рискове

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Страните, които се опитват да продължат изпълнението на "зърнената сделка" без участието на Русия, трябва да вземат предвид рисковете, свързани с факта, че маршрутът за износ на украинско зърно минава близо до зоната на военните действия.

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, след като в полунощ зърненият коридор престана да действа заради оттеглянето на Русия от споразумението.

В понеделник вечерта украинският президент Володимир Зеленски заяви, че сделката трябва да продължи и без Русия, и каза, че Украйна и Турция, която посредничи по нея, могат сами да гарантират движението и контрола на корабите.

"Тук, разбира се, има въпрос, който се нуждае от коментар от страна на нашите военни, тъй като става дума за зона, която е непосредствено близо до района на бойните действия и без подходящи гаранции за сигурност там възникват определени рискове", каза Песков.

Според него, "ако нещо се формализира без Русия, тогава трябва да се вземат предвид тези рискове".

"Тук не можем да кажем колко и кои страни са готови да поемат тези рискове", добави говорителят.

По-рано съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че САЩ не са обсъждали осигуряване на военен конвой на кораби с украинско зърно в Черно море.

"Безсрамно"

Във вторник министрите на външните работи на Русия и Турция Сергей Лавров и Хакан Фидан са обсъдили зърнената сделка, съобщи руската агенция "Интерфакс", като се позова на турски медии. Подробности не бяха дадени, но Песков каза, че руският президент Владимир Путин не планира да говори с Реджеп Ердоган по "зърнената сделка".

Говорителят на Кремъл коментира като "безсрамно" изпълнението от ЕС на условията по сделката. Това беше направено в отговор на изказване на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който в понеделник определи решението на Русия да се оттегли от "зърнената сделка" като безсрамно.

"Ние високо ценим ролята на г-н Гутериш (генерален секретар на ООН) в сключването на това споразумение и високо оценяваме усилията на г-н Гутериш в опитите си да убеди европейските страни да изпълнят задълженията, които са поели. За съжаление това не се случи. Думата "безскрупулно" е абсолютно приложима за европейските държави", добави Песков.

Безплатни доставки

Русия все още е готова да замени безплатно доставките на украинско зърно за нуждаещите се страни след оттеглянето от сделката за зърно. Това заявява ощео говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Абсолютно", е краткият отговор на Песков на въпрос на ТАСС дали позицията на Москва за готовността ѝ да подкрепи нуждаещите се страни и да замени безвъзмездно доставките на украинско зърно остава в сила. "Разбира се, Русия запазва позицията си по това", подчерта Песков.

"За наше общо съжаление става дума за доста малки количества, тъй като най-бедните страни в Африка получиха най-малко от сделката за зърно", коментира още Песков.

"Масов удар на отмъщение"

Междувременно руското министерство на отбраната обяви като "масов удар на отмъщението" дроновите и ракетни атаки, извършени рано във вторник, ден след като според Москва украинските спецчасти са повредили за втори път Кримския мост.

Сред поразените селища са пристанищата на Одеса и Николаев. Одеса е едно от трите украински пристанища, което обслужваше кораби по зърнената сделка, и най-големият търговски порт на Украйна.

Според Москва цели на атаката са били военни цели в Одеса, където има база на украинския флот, и в Николаев - на черноморското крайбрежие на Украйна.

Южното оперативно военно командване на Украйна съобщи, че падащи отломки и взривни вълни са повредили няколко домове и неуточнена пристанищна инфраструктура в Одеса. В Николаев вследствие на нападението е възникнал сериозен пожар, съобщава "Ройтерс".

Руските атаки срещу пристанища предоставят "допълнително доказателство, че страната терорист иска да застраши живота на 400 милиона души в различни страни, които зависят от украинския износ на храни", заяви Андрий Йермак, ръководител на президентския щаб на Украйна.

Източници: Дневник, news.bg

 

 

 

Коментари

  • ЗИП

    18 Юли 2023 18:15ч.

    Рискът си има точно наименование - ТА 533 мм.. :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    18 Юли 2023 18:28ч.

    Мани другото, ами аз сега разбрах, че Украйна изхранвала 400 млн. души по цял свят. Освен това демокрацията в САЩ зависи от демокрацията в Украйна, която може да бъде демократична само, ако победят Русия. Въобще най-важната страна в света се оказва тази погранична територия. А какво ще стане като изчезне?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Керпеден

    18 Юли 2023 18:30ч.

    Варшавянките полегнаха по морските маршрути. Лойд не си и помисля да поема рискове...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    18 Юли 2023 18:48ч.

    Не си помислят. Кирби го каза вчера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То и за вашия нефт,

    18 Юли 2023 21:32ч.

    Който пътува в стари и незастраховани корита могат да възникнат проблеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи