Песков: Утре Кремъл подписва договори за присъединяване с ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожието

Песков: Утре Кремъл подписва договори за присъединяване с ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожието

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Утре в Кремъл ще бъдат подписани договори за присъединяване на нови територии към Руската федерация, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Подписването на ще се състои утре в 15:00 ч. в Георгиевската зала на Кремъл. Путин ще произнесе дълга реч", каза той.

Според него речта на руския президент няма да бъде обръщение към Федералното събрание, което ще се състои по-късно.

Песков добави, че президентът ще разговаря с ръководителите на самопровъзгласилата се ЛНР и с назначените от Русия ръководители на Херсонска и Запорожка област "в рамките на церемонията".

На 27 септември в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, както и в два окупирани региона на Украйна приключиха "референдуми" за присъединяване към Русия.

Както съобщават руските медии с четирите региона ще бъдат сключени международни договори, които руският президент ще внесе за ратификация във Федералното събрание заедно със законопроекти за приемането на нови субекти.

"Има ясна последователност от действия в рамките на конституционната процедура за приемане на нови субекти", обясни по-рано сенаторът Андрей Клишас. Той припомни, че в случай на анексиране на присъединени територии член 65 от руската конституция трябва да бъде променен. Промените трябва да бъдат гласувани от Съвета на федерацията, след което се одобряват от президента с указ.

Дмитрий Песков: Инцидентът в "Северен поток" може да е терористична атака на държавно ниво

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков призна, че инцидентът в "Северен поток" може да е терористична атака, съобщават руски медии.

Както каза той пред журналисти в четвъртък, „невъзможно е да се отговори на въпроса за възможността за сътрудничество между Руската федерация и Съединените щати при разследването на извънредната ситуация, тъй като нямаме никакви съществени контакти и сътрудничество между службите за сигурност“.

"В същото време безпрецедентният характер на това събитие, изглежда, че това е някакъв терористичен акт, вероятно на държавно ниво, разбира се, изисква много активно, енергично сътрудничество. Това е изключително опасна ситуация, която изисква спешно разследване “, подчерта Песков.

В отговор на въпрос дали Москва ще поиска международно разследване на случилото се, той каза: „Всичко ще зависи от ситуацията“.

"Разбира се, това ще изисква взаимодействието на няколко държави. В условията, когато сега има остър недостиг на комуникация и нежеланието на много страни да се свързват с нас в такива чувствителни области, възникват много въпроси", обясни Песков.

„Мащабът на разрушенията в "Северен поток" показва, че подобна акция едва ли би могла да бъде извършена без участието на някоя държава“, каза още Песков.

"Това е точно инцидент, засега не можем да дадем по-ясна квалификация. Но мащабът на разрушенията показва, че това наистина е някакъв такъв акт - разбира се, да си представим, че такъв терористичен акт може да се извърши без участието на някаква държава е много трудно“, каза той в отговор на въпрос дали случилото се с газопроводите е международен терористичен акт от гледна точка на Русия.

Песков не отговори дали "Северен поток" може да бъде рестартиран след повредата: "Това е технически въпрос. Не можем да му отговорим.“


Източници: dnes.dir.bg, epicenter.bg
 

 

 

 

Коментари

  • На добър час!

    29 Sep 2022 14:41ч.

    Българите се радват за руските си братя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    29 Sep 2022 14:42ч.

    Прекрасен Аншлус! Путин влиза в историята. Един, една нация! Западът може да се хване за палците.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мандалото хлопна

    29 Sep 2022 14:48ч.

    Незалежната приключи като държава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сашо

    29 Sep 2022 15:52ч.

    Още не е приключила, трябва да се вземат Одеска, Николаевска и някои други области плюс Приднестровието. Тогава може да я броим за приключена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    29 Sep 2022 16:01ч.

    Къде е пълководеца Залужни- повелителят на Изюм, спи ли? :) Зеленски е забелязан да прави партенки от зелени фанелки, а жена му Олена меси пексимет с кокаин, за героите... Слава Кокайне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мадейра

    29 Sep 2022 18:52ч.

    Нали не искахте руски газ? Ето, няма. Ще си мислите топли мисли зимата, ще сАдите картофки и ще се върнете към каменната ера. Ще станете човеци отново!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи