Песков: Отношенията между Русия и САЩ са в много плачевно състояние

Песков: Отношенията между Русия и САЩ са в много плачевно състояние

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Кремъл заяви днес, че отношенията със САЩ са в "печално състояние" и на най-ниското си ниво, след като Вашингтон обвини Москва за сваляне на американски разузнавателен дрон над Черно море, предаде Ройтерс. Това съобщи БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не е имало контакт на високо равнище с Вашингтон във връзка с инцидента, но че Русия никога няма да откаже да участва в конструктивен диалог.

Американската армия заяви вчера, че руски изтребител е ударил витлото на неин шпионски дрон в международно въздушно пространство над Черно море, в резултат на което безпилотният летателен апарат е паднал в морето. Русия отрече това, като намекна, че дронът се е разбил заради "рязко маневриране".

Докладвано е на руския президент Владимир Путин за инцидента с американския дрон и руските изтребители над Черно море, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предадоха "Известия" и РИА "Новости".

Не са осъществявани контакти на високо ниво, уточни той.

"Няма какво да добавим към заявлението на Министерство на отбраната, то беше достатъчно изчерпателно. В него са описани обстоятелствата около инцидента", каза Песков.

Според руската страна техните изтребители не са изстрелвали оръжие към дрона и не са влизали в съприкосновение, а той рязко е загубил височина при маневра и паднал във водата.

Песков отбеляза плачевното състояние на двустранните отношения, като посочи, че Русия не се е отказала и няма да се откаже от конструктивен диалог. Говорителят на Путин каза още, че не се планира нова вълна на мобилизация в Руската федерация.

Военновъздушните сили на Украйна пък подкрепиха разполагането на американски разузнавателни безпилотни самолети след вчерашния индидент с безпилотния апарат над Черно море, съобщиха ДПА и БТА.

"Черно море не е вътрешно море на Русия. Руснаците окупираха и Азовско море и го смятат за свое", заяви говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат по телевизията вчера вечерта.

Излаз на Черно море също имат членове на НАТО, включително Турция и Румъния, поради което американските безпилотни самолети действат там на законно основание, добави той.

По данни на американските военни безпилотен американски военен дрон се е сблъскал с руски изтребител в международното въздушно пространство над Черно море. След сблъсъка американските сили е трябвало да свалят дрона, съобщиха военните.

Черно море граничи както с Русия, така и с Украйна. Посланикът на Москва във Вашингтон Анатолий Антонов нарече инцидента "провокация", като заяви, че катастрофиралият американски дрон е действал на хиляди километри от страната си на произход, в близост до руската граница. Дронът е събирал данни за украинските въоръжени сили с цел нанасяне на удари срещу Русия, което е "недопустима дейност", заяви Антонов.

САЩ се позоваха на международното право, което позволява операцията над неутрални води. Нов американски дрон вече е разположен на мястото на разбилия се, заяви Ихнат в Киев.

Инцидентът е станал във вторник югоизточно от Змийския остров в Черно море, който принадлежи на Украйна, твърди Киев. САЩ са наблюдавали и извършвали разузнаване там много преди началото на пълномащабната инвазия на Русия на 24 февруари миналата година, каза той.

Русия отрича да е имало какъвто и да е физически контакт между летателните апарати и казва, че дронът се е сблъскал с повърхността на водата след рязка маневра за избягване на руския изтребител.

Междувременно украинската армия край Бахмут свали руски самолет Су-24, съобщават украинските медии. От кадрите на видеото се вижда, че пилотът катапултира, но не е известно какво е състоянието му. Изтребителят е свален от силите на 93-а бригада, уточнява NEXTA. Ръководителят на президентския кабинет Андрей Ермак потвърди новината, съобщи УНИАН.

Боевете за Бахмут продължават. "При липса на боеприпаси, при глад за снаряди, в тежките боеве щурмовите отряди разширяват обкръжението на Бахмут", заяви собственикът частната военна групировка Евгений Пригожин. Съобщава се още, че ЧВК "Вагнер" са превзели село Зализнянское.

Руското МО пък обяви в ежедневната си сводка от войната, че са свалили украински вертолет Ми-8 в Запорожка област.

"Транснефт" съобщи за друг инцидент - при нефтопровода "Дружба" в Брянска област са намерени взривни устройства, които е възможно да са пуснати от дронове, съобщи официалният представител на компанията Игор Демин. В този район нефтопроводът не действа и не транспортира нефт, така че се предполага, че цел на атаката е убийство на хора, заявяват от "Транснефт".


Източници: БНР, dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Не ни трябват изобщо отношения със САЩ. Със ЕС пък хептен.

    15 Март 2023 16:21ч.

    На никого не са нужни отношения с изчезващи субекти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много си прав

    15 Март 2023 16:32ч.

    Точно. Отивайки на дъното, се мъчат да завлекат първо такива като нас. Белким докато са стъпили на главите ни и ние се давим, те да се спасят. Далеч от такива изверги, които не ни разглеждат като "партньори", а само като пушечно месо и овце за доене и стригане. Особено тия от ЕС са най-гнусните наглеци - поръчали на всеки българин по десет ваксини за Ковид, а ние да ги плащаме. Излишни стотици милиони за лапане от Лайнен и нейните фирми. Що не си ги забият всички в за*ниците и да ни остават на мира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи