Песков: Намерението на САЩ да обявят Русия за спонсор на тероризма е идиотско

Песков: Намерението на САЩ да обявят Русия за спонсор на тероризма е идиотско

Вкарването на една или друга държава в този списък може да има значими последствия за въвеждането на допълнителни ограничителни мерки. В момента в черния списък са Иран, КНДР, Куба и Сирия

Кремъл оценява крайно негативно появилите се информации, че САЩ може да обявят Русия за страна - спонсор на тероризма, заради събитията в Украйна. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти. А говорителят на руското МВнР Мария Захарова обяви решението за "мярка с идиотски характер" и подчерта, че това действие на Вашингтон няма да остане без последствия, съобщава ТАСС.

"Оценяваме много негативно последствията от една такава стъпка, макар от друга страна да е много трудно да се направи нещо, което още повече да влоши отношенията между Русия и Америка. Те и така се намират в незавидно положение.

В сряда изданието Politico съобщи, позовавайки се на свои източници, че шефката на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси е заявила на държавния секретар Антъни Блинкен в телефонен разговор, че ако Държавният департамент не обяви Русия за страна - спонсор на тероризма заради събитията в Украйна, то законодателният орган ще вземе такова решение.

Представители на Блинкен и Пелоси отказаха да коментира информацията. Изданието припомня, че Конгресът е дал право на държаввния секретар да вкарва едни или други държави в американския списък с държави - спонсори на тероризма. Но и законодателите могат да вземат инициативата, без участието на Държавния департамент.

В списъка с такива страни могат да бъдат вкарвани държави, които според Вашингтон "неоднократно са оказвали подкрепа към актовете на международен тероризъм. Американската администрация има широки пълномощия да въвежда санкции, припомня ТАСС. Министерството на финансите може да въвежда санкции срещу юридически и физически лица и държави, които търгуват със страните от черния списък.

Вкарването на една или друга държава в този списък може да има значими последствие за въвеждането на допълнителни ограничителни мерки. В момента в този списък са Иран, КНДР, Куба и Сирия.

Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • Николай II

    21 Юли 2022 17:06ч.

    Терористът вика дръжте терориста!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    21 Юли 2022 17:36ч.

    Куба пък защо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напълно идиотско е.

    21 Юли 2022 17:37ч.

    Дружбата с иранските аятоласи, които финансират и въоръжават ислямски терористи, военната помощ за Мианма, където дошлата на власт военна хунта избиваше мирни демонстранти, докато руската военна делегация уточняваше параметрите на военната помощ, не означават нищо. Както и изпращането на наемници в гражданската война срещу признатото от ООН правителство в Либия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    21 Юли 2022 17:52ч.

    Баце, за момците от фащ си съвсем прав! Конграчулейшън, както вика Баце!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    21 Юли 2022 18:19ч.

    ясно се вижда на кой се метнала щеката, дже повече на него отколкото на "интелектуалката" от село, типчни седерасти, не знам коя Кула на Кремъл налага на Путин да търпи подобна измет около себе си..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи