Песков: Мобилизацията е свързана с действията на страните от НАТО срещу Русия

Песков: Мобилизацията е свързана с действията на страните от НАТО срещу Русия

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков свърза обявената в Русия частична мобилизация с това, че Москва се сблъсква с военния потенциал на НАТО.

Отговаряйки на въпроси на журналисти, говорителят припомни днес какво е казал миналата седмица - че не става и дума за пълна мобилизация. "Президентът Путин разказа в обръщението си как са се променили условията в хода на специалната военна операция. Именно президентът Путин разказа, че сега ние де факто се сблъскваме с военния потенциал на НАТО и редица други неприятелски държави", заяви Песков, цитиран от ТАСС. Путин не е провеждал никакви телефонни разговори с чуждестранни лидери преди днешното си обръщение към руснаците, каза говорителят на Кремъл.

В указа, подписан от руския президент, има една поверителна точка - номер 7. Във версията на документа, публикуван на сайта на Кремъл, тази точка е пропусната, а във версията, появила в портала за юридическа информация, е обозначена като "за служебно ползване», отбелязва руският опозиционен сайт Медуза. Според него в 7-ма точка се говори за количеството на мобилизираните.

Запитан за тази точка, Песков каза, че не може да даде информация, защото тя е "за служебно ползване". Не пожела да отговори и на въпроси защо е била засекретена, а препрати към изказването на министъра на отбраната Сергей Шойгу за призоваване на "до 300 000 души".

Песков каза, че засега не е осведомен дали от мобилизация ще бъдат освободени сътрудниците на президентската администрация по аналогия с депутатите и сенаторите. Руското правителство ще обяви "много скоро" кои категории граждани ще бъдат освободени от частичната мобилизация на резервисти с военни специалности, каза той, цитиран от Ройтерс.

Говорителят на Кремъл отказа да коментира и възможността за затваряне на границите, за да се предотврати евентуално отклоняване от военна служба. Днес се появиха информации за рязко увеличаване на  покупките на еднопосочни билети за заминаване от Русия. Попитан дали Русия ще затвори границите си за подлежащите на мобилизация, говорителят каза: "Не мога да отговоря на този въпрос ... Има съответните разпоредби в действащото законодателство".

Дмитрий Песков заяви също, че руското правителство скоро ще определи на кои граждани ще бъде позволено да отложат явяването за военна служба при частичната мобилизация.

Говорителят на Кремъл препоръча на шефа на европейската дипломация Жозеп Борел да обърне внимание на престъпленията, извършени по думите му от украинските власти в Донбас, като се започне от 2014 г., и чак след това да говори за организиране на трибунал срещу военните престъпници. Така Песков реагира на инициативата на европейския политик, подкрепил създаването на независим трибунал за "привличане на руснаците към отговорност" за действията им в Украйна. "Като цяло бихме искали да препоръчаме на европейските дипломати да обърнат внимание, започвайки от 2014 г., на престъпленията на украинския режим, които могат и трябва да станат повод за същия този трибунал, за който говорят европейците", каза Песков.

Страната е готова да започне частичната мобилизация, заяви днес на заседание на колегията на министерството на отбраната министърът Сергей Шойгу и отбеляза, че е дошло време на практика да се използва опитът, натрупан в ежегодните стратегически учения. "Директивата е подписана от мен, задачите са разпределени по всички субекти (на Руската федерация), указанията на генералния щаб за реда на провеждане на мобилизационните мероприятия във войските и силите са дадени", каза министърът.

Решението да се увеличи от 1 януари 2023 г. на числеността на руските въоръжени сили със 137 000 военнослужещи е продиктувано от курса на западните страни начело със САЩ за сдържане на Русия и нейните съюзници, каза Шойгу.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • както е казал народа

    21 Sep 2022 16:25ч.

    каквото повикало, такова се обадило

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    21 Sep 2022 16:32ч.

    Другарчета тролове, все повече се приближаваме към Третата... Не че досега не сме ви предупреждавали, ама мислете, преди да цопнете някоя идиотщина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как пък нещо

    21 Sep 2022 17:24ч.

    Хубаво от вашата Матушка не произлезе, бе. След войната в България трябва да има тотална депутинизация по НК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тъпо антикомуне

    21 Sep 2022 19:15ч.

    То пък от вашта титушка много хубави неща произлязоха, ох божкеее, хем прост и недоубит, хем със самочувствие на месия....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    21 Sep 2022 17:00ч.

    Ако трябва ще бием рашките с мопове, защото НАТО друго не остави след унищожаването на оръжията на територията на зона България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    21 Sep 2022 17:06ч.

    Преди да се юрнеш да се биеш с "рашките", погледни нагоре, към Шипка, и си помисли дали всъщност не ти се иска да беше турски роб. Може да започнеш със самообрязване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Третата, та Третата ....

    21 Sep 2022 17:00ч.

    А бе какво толкова сте се уплашили от "Третата"?! Че не знаете ли, че световната човешка история до сега е била само от войни. Да не би да сте били толкова наивни, че да повярвате във "вечния мир". Такъв не е имало, няма и да има. Въпреки ООН, след ВСВ, до ден днешен, светът е просъществувал без война само някакви си .... три дни. Какво се чудите толкова. Ще има Трета, след това Четвърта и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дмитрий Саимс - осиновен от юдеи в Москва,

    21 Sep 2022 17:21ч.

    емигрирали в САЩ и важна клечка на ЦРУ/Мосад намекна на Доктрината Шлезинджър - ограничената ядрена война с тактически ядрени оръжия, която да подмине САЩ и СССР, за сметка на другите. Тоест, засега има мълчаливо съгласие за ВОЙНА В ЕРОПА, вкл. и за използване на тактическо ядрено оръжие. Гарантирано от нАТО, в синергия със САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    21 Sep 2022 18:07ч.

    Така е. Чехословакия също нападна Хитлер тогава, а не обратно, както стои в историята. Тук е същото, само действителността е обратна. И ВСУ ще я приложи на практика. Идват Херсон, Лисичанск и Лиман. А после Кримския мост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    21 Sep 2022 18:54ч.

    За твое съжаление съвсем скоро точно ВСУ нищо няма да приложи на практика. НАТО ще опита, но да видим….. Нещо и другарят Си прави едни изявления, дето май карат някои евролидери да пълнят гащите :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи