Песков допусна спиране на газа, ако не се плаща в рубли

Песков допусна спиране на газа, ако не се плаща в рубли

Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков каза, че ако европейските страни откажат да плащат за руски газ в рубли, то Москва определено няма да доставя гориво безплатно. Той заяви, че Русия ще започне да продава петрол в Югоизточна Азия, ако Европа откаже да купува руски суровини, цитира думите му руския вестник "Комерсант".

Песков каза, че все още не е ясно какви мерки ще предприеме Москва, ако Европа откаже да плаща газа в рубли. Според него обаче в този случай Русия определено няма да доставя газ за Европейския съюз безплатно. "Фактът, че няма да доставяме газ безплатно, е безспорен. Това може да се каже с абсолютна сигурност", каза той по време на пресконференция.

Дмитрий Песков добави още, че "падащите поръчки за петрол" от европейските купувачи ще бъдат компенсирани от продажбата на тази суровина в Югоизточна Азия. Той подчерта, че Европа не е единственият пазар за петрол.

По-рано руският президент Владимир Путин инструктира правителството, Централната банка и "Газпром" до 31 март да прехвърлят плащанията за газ с "неприятелски страни" в рубли. Подобно решение беше взето след заседание на правителството на 23 март. Европа заяви, че не вижда никаква възможност за себе си да плаща за газ в рубли.

Припомняме, че на 22 март президентът на Русия обясни, че след като разплащанията на Русия с "неприятелските страни" преминат в рубли, чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции. Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с "неприятелските държави" ще се отразят само на валутата на плащане - тя ще бъде променена на руската рубла. "Моля правителството да издаде съответната директива на "Газпром" за изменение на съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите операции", нареди Путин.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС няма да позволи Русия да изнудва блока, използвайки енергоносителите и бе взето решение ЕК да преговаря централизирано с "Газпром" за доставка на газ до страните от общността, което се очаква да доведе до намаляване на цената на газа.

Засега не става ясно как точно "Газпром" ще промени валутата на плащане, след като тя е фиксирана в договорите с руския газов гигант. Много страни, включително и България заявиха, че нямат намерение да заплащат за доставения газ в рубли.

Министърът на енергетиката на България Александър Николов заяви, че досега не е постъпвало официално искане да плащаме доставките на газ в рубли. Ще намерим решение, какъвто и начин да поиска Русия за плащане. По думите му в сключения договор е записано, че изплащането става в долари или евро. България ще спазва решението на ЕС, ако Русия поиска плащане в рубли, допълни министърът.

 

Източник: news.bg, ТАСС

 

Коментари

  • bot

    28 Март 2022 20:27ч.

    "Засега не става ясно как точно "Газпром ще промени валутата на плащане, след като тя е фиксирана в договорите с руския газов гигант." След всички средства, които т. нар. "Колективен Запад" окраде без да му мигне окото от Русия в последния месец тези сериозно ли мислят, че някой ще зачита договори!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    28 Март 2022 22:37ч.

    Оказа се, че Германия е правила номера на Т.Живков, но с газа. Закупувала е 150 млрд. метра газ на предварително договорени цени. Консумирала е около половината, а другата половина е продавала, но на моментните цени, които са доста по високи! Е, прощавай Гергино и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин

    28 Март 2022 23:57ч.

    Путин не контролира Газпром. Ако беше обратното, щеше да спре газа още през февруари, когато това наистина щеше да е проблем. Дори сега, пет седмици след началото на войната, газът продължава да тече през Украйна, за което тя получава транзитни такси. А с парите от тези такси финансира отбраната си срещу Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    29 Март 2022 8:57ч.

    Никой не е окрал твоята Русия, когато едни пари са блокирани не означава, че са окрадени. Виж самата Русия нанесе разрушения в Украйна за 560 млрд. които са невъзстановими.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Jgccce

    12 Май 2022 14:59ч.

    bactrim 480mg generic - <a href="https://xsildenafil.store/">buy sildenafil 100mg pill</a> sildenafil over the counter

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rqkxgn

    25 Юни 2022 13:13ч.

    cyclobenzaprine 15mg sale - <a href="https://rketorolac.com/">ketorolac sale</a> propranolol generic

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bpbgiw

    14 Юли 2022 21:28ч.

    gabapentin 100mg sale - <a href="https://gnlasik.com/">lasix 40mg cheap</a> how much does ivermectin cost

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Jwnmet

    19 Юли 2022 8:13ч.

    purchase omeprazole without prescription <a href="https://methylpre.com/">methylprednisolone medicine</a> medrol pills

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Imqbri

    10 Авг 2022 19:57ч.

    flagyl sale <a href="https://fildenac.com/">fildena 50mg pill</a> cost glucophage

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това всъщност е хубаво

    28 Март 2022 20:30ч.

    Европа ще се справи. Има алтернативи, има огромно превъзходство в технологии и наука. Една Русия поставена в пълен вакуум поне би била по-малко опасна за човечеството. Толкова. За някаква промяна там с тоя робски народ не се и надявам. Изолация и толкоз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bot

    28 Март 2022 20:33ч.

    малко вероятно. дори напротив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevbanима огромно превъзходство в технологии и наука.

    28 Март 2022 21:23ч.

    Няма бе.Това е минало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въпросното "огромно превъзходство" е един огромен фантазъм

    28 Март 2022 21:56ч.

    Внимавай Русия да не те изненада с нови козове от ръкава си. Доста засекретени технологии ще започнат да излизат наяве, само чакат критично благоприятния момент. Например някой реактор на бързи неутрони с по-голяма мощност. Или ядрени двигатели за ракети, на които Западът така се мръщеше...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Широко Затворени Очи

    28 Март 2022 22:24ч.

    Европа ще позатъне лекинко, а зеленикавата енергийка може само да си я плъзнат внимателно на едно място - похарчиха едим хангар с пари за тая глупост, кой го измисли това недоразумение, което в пъти по-скъпо от атомната енергия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пропаганда

    29 Март 2022 0:14ч.

    Руската пропаганда изгради мита за невероятната мощ на Русия. Войната в Украйна развенча този мит. Чутовна е обаче вярата на нашите лековерни съграждани путинисти. Убедеността им в непобедимостта на Русия ще остане твърда, дори след като руските солдати (оцелелите от тях) се приберат безславно по домовете си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    28 Март 2022 20:38ч.

    голяма работа. пращаме един кораб рубли и готово.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • краят на укровермахта докара и финансовата специална операция

    28 Март 2022 21:07ч.

    При настоящия курZ на самоовластения долар спрямо рублата, руснаците бая богати ще станат за нула време, приемайки кораб след кораб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    28 Март 2022 20:45ч.

    Г-7 зајавиха, че нјамат рубли и нјама да плаштат в рубли. Само от бегето се обадиха бодро, че ште плаштат в рубли(ми така де, в бегето рубладжии бол, нЕма проблеми да се мине с каскета и ште има бол рубли).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    28 Март 2022 20:58ч.

    даже и в съветските времена тогавашните първи секретари на КПСС не са шантажирали Запада с газ и ядрени оръжия. Путин се оказа най-големия русофоб. Докара руснаците за 1 медец до положението на Северна Корея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заради тарикатлъците на шепа управляващи негодници, ще страдат народите

    28 Март 2022 21:04ч.

    Верни на США васали, под строй в редичка - и на опашката за рубли. Който се е озовал в "оня списък" с неприятелите, ще се наложи да си плати гяволъците за многогодишната безпочвена русофобия, продиктувана от беззаветна вярност на неколцина управляващи дебила и няколко хиляди грантаджии-сороспии на всемогъщия задокеански Биг Брадър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • четете внимателно

    28 Март 2022 21:10ч.

    https://blitz.bg/svyat/bivsh-inspektor-na-oon-sashch-zagubikha-bitkata-s-rusiya-zashchoto_news876852.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евровизия

    28 Март 2022 21:17ч.

    Май в петък ще осъмнем още по-единни под ръководството на Урсула, с ювелирни договори, но без газ... който иска, може да се оплаче на арменския поп! Нали при него пратиха руснаците, като си поискаха милиардите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БАЦЕ

    28 Март 2022 21:27ч.

    за мене блокираните пари на руснаците са си жива кражба от страна европейците , ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ЕВРОВИТЕ РАЗПЛАЩАНИЯКЪМ РУСИЯ СА ЗАБЛОКИРАНИ ОТ СТРАНА НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ЗА МЕНЕ ТОВА Е РАВНОСИЛНО НА НЕПЛАЩАНЕ , Е ТАЯ МЪРСУЛА ДЕР ЛАЙНЕН ВЕРНО ЛИ СИ МИСЛИ ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ И ДАВА ЕНЕРГОРЕСУРСИ БЕЗПЛАТНО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пропорционална мярка

    29 Март 2022 0:26ч.

    Блокирането на парите на РЦБ е напълно оправдана, цивилизована и пропорционална мярка за сдържане на военнопрестъпниците в Кремъл. Воденето на агресивна война е най-тежкото нарушение на Устава на ООН, поради което блокирането на финансовите активи на агресора е не само право, но и задължение на световната общност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban България ще спазва решението на ЕС

    28 Март 2022 21:30ч.

    Да го преведа на разбираем език ''България ще си тегли крушума ако ЕС реши'' А най точният превод е;Ако ЕС реши, българите ще имат 10-15 дена да отсвирят и Кире и ЕС и НАТО.Ако не да запрягат конете.Опс и те са кът.Ще се мре явно.Аз поне като мъж ,ако ме разбирате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    28 Март 2022 21:41ч.

    Не забравяй, че е по идея на Кики, да се договаря колективно, Кирето е геният който ще промени българското енергоснабдяване, директно от бели блатни кокичета и слънчева енергия :) става шантаво, ама по целия свят...mexxican stednoff ситуация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    28 Март 2022 21:38ч.

    Между другото България има реална алтернатива!Да купува газ от Ердоган с 20-50% надценка.Както реши Ердо ние все ще сме благодарни.Щото Ердо не може да остави народа си да студува а също и духовните си братя.То след Z следва и друга буква.Ще трябват рубли за петрол,рез.части.Ако бяхме тарикати да бяхме купили 1-2млрд рубли.25% се вдигна курса за седмица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    28 Март 2022 21:40ч.

    Казано ясно и точно. Не е възможно да се купува с долари или евро, защото Байдън забрани на васалите си да вкарват долари, евро, паунди и йени в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    28 Март 2022 21:41ч.

    Правите европейски краставици поскъпнаха най-много от хранителните стоки за една година - цели три пъти! Спрат ли газа, след септември ще изчезнат краставиците и всичко оранжерийно. Засега еврокомисариатът и Г-7 разчитат на топлия сезон да удържат натиска на рублата, въпреки фалитите на фирмите. Но дойде ли отново студът, тогава неготовността и нищетата ще лъснат с пълна сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    28 Март 2022 21:43ч.

    По-добре България да помисли какво ще прави с нефта. Купуване на газ с рубли е само началото. Всичко, което Русия продава, ще се купува с рубли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За нефта в България

    28 Март 2022 23:36ч.

    да му мисли Лукойл

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    28 Март 2022 21:59ч.

    Чудя се само - дали колективното договаряне и купуване на газа ще е като колективното договаряне и купуване на ваксините?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    28 Март 2022 22:06ч.

    Баш точно така новото ЕССР, и Урсула диктатор солист и всички 500 милиона пеят в един глас зад нея... Арията на Царицата на ноща от Вълшебната Флейта на Моцарт! Кики е българският Папагено...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Широко Отворено Очи

    28 Март 2022 22:18ч.

    Е как иначе да бъде :)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абрамович ще реши проблема при следващата совалка в Кремъл

    28 Март 2022 22:33ч.

    Няма путин, няма проблем! Московия ще се срути като къща от карти. Абрамович е този, който предлага путин на Елцин, а сега путин го трови като предупреждение, защото не му играе по свирката. Време е да се реши окончателно проблема! -> https://www.dailymail.co.uk/news/article-10660555/Roman-Abramovich-suffered-suspected-POISONING-Ukraine-peace-negotiators.html#

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако са искали да го отровят

    28 Март 2022 22:48ч.

    Вече да е студен.. Това да вярваш на подобни нелепости, само по себе си говори за способността на индивида да проявява критично мислене..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ало, ало

    28 Март 2022 23:39ч.

    Хардлайнери около Путин само го предупреждават с това натравяне без опасност за живота с цел саботаж на преговорите, защото Абрамович се намеси активно в преговорите Русия - Украйна. ->https://www.bbc.com/news/world-europe-60904676

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало, ало

    28 Март 2022 23:54ч.

    Майката на Абрамович, която губи на 1.5 годинка от рак на кръвта, е украинка. Баща му загива от професионална злополука в цеха, когато Абрамович е на 4 г. Детството прекарва при роднини в Коми, а по-късно чичо му евреин го осиновява и изпраща да следва в Москва. За парите казва:"Това не може да ви купи щастие. Някаква независимост, да."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украинците

    29 Март 2022 10:28ч.

    официално отрекоха за подобен инцидент.. Само откровените балъци се хващат на подобна гола кука

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо Кух

    28 Март 2022 22:50ч.

    За съжаление, сме се засилили с 200 към Игрите на глада..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кофти матрял

    29 Март 2022 4:06ч.

    С газ или без, тя Европа и без това е пътник. Дали мюсюлманите ще я превземат около средата на века първо демографски, после с огън и меч или бавноразвиващите й т. нар. лидери ще ускорят края й. За историята 20-30-40 години да без особено значение. Колелото на историята се върти и може би само Путин може да промени хода му, но трудно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кофти матрял

    29 Март 2022 4:15ч.

    А може би и затова тези, които си мислят, че пишат историята гледат да го отстранят от сцената.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пишат те, на баба си фърчилото

    29 Март 2022 8:45ч.

    Засега мокрите мечти са безплатни, ама да държиш барута сух не се изискват вече долари и евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    29 Март 2022 8:14ч.

    Плащане в рубли, ама цена в долари. Тарикати! Договор за 10 години в рубли и тогава ще видим 1 000 рублей за долар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • допукса той...

    29 Март 2022 9:03ч.

    Ама надали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песков допусна спиране на газа...

    29 Март 2022 9:07ч.

    И Германия също допусна "спиране на газа", даже един немски морж разпалено крещеше как нямало проблем да се стои у дома на 15 градуса... Това не го разбрах. През зимата в Европа 15 градуса е само на Малага и в Корсика. В Германия понякога става минус 20 ! Как ще постигнат 15 градуса в къщи при минус 20 отвън ? С перки, соларки, газ от фасул ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи