Песков: Анексираните украински територии са под ядрената защита на Русия

Песков: Анексираните украински територии са под ядрената защита на Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Русия заяви, че четирите украински области, които тя анексира миналия месец, са под защитата на нейния ядрен арсенал, предадоха Ройтерс и БТА.

Агенцията отбелязва, че Кремъл е направил това изявление в момент на повишено напрежение и на фона на очакваното провеждане на учения за проверка на бойната готовност на ядрените сили от страна както на НАТО, така и от Русия.

Запитан от репортери дали въпросните региони са под защитата на ядрения чадър на Москва, Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, отговори: "Всички тези територии са неотменими части от Руската федерация и те са добре защитени. Тяхната сигурност се осигурява на същото ниво, както (това се прави) за останалата част от територията на Русия."

Миналия месец Путин предупреди, че Москва е готова да употреби ядрени оръжия, ако това е необходимо за отбраната на "териториалната цялост" на Русия.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза на 6 октомври, че тази заплаха е приближила света "до Армагедон" повече от когато и да било след Кубинската криза от 1962 г., когато мнозина са се опасявали, че може би предстои избухването на ядрена война, отбелязва Ройтерс.

Кремъл отрече днес руските въоръжени сили да са използвали ирански безпилотни летателни апарати при нападения в Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.

Украинските лидери обвиниха Русия, че е употребила ирански дронове камикадзе "Шахед-136", които се взривяват при удар, при атаки срещу Киев. Няколко снимки, публикувани в социални мрежи, показват безпилотни летателни апарати, подобни по форма на иранския модел, които са били използвани при вчерашното нападение в украинската столица.

Попитан дали Русия прибягва до ирански безпилотни апарати във военната си кампания в Украйна, говорителят Дмитрий Песков отговори, че не разполага с такава информация. "Използва се руско оборудване с руска номенклатура", каза той и добави, че "всички допълнителни въпроси трябва да бъдат насочени към министерството на отбраната".

Иран от своя страна отрича да е снабдявал Русия с безпилотни летателни апарати.

Държавният департамент на САЩ каза, че по негова оценка, при вчерашното нападение, извършено в украинската столица в час пик, са били използвани ирански дронове. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер обвини Иран в лъжа заради твърденията му, че Русия не употребява ирански безпилотни летателни апарати в Украйна.

Лидери от цяла Европа заявиха, че използването на ирански дронове би означавало сериозна ескалация на конфликта и би трябвало да предизвика нови санкции срещу Техеран.

Източници: "24 часа", epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • Бахтън от двойни стандарти

    18 Окт 2022 15:28ч.

    Цяла Европа може да доставя оръжие на Украйна, обаче Иран не може да доставя такива на Русия щото това водело до ескалация на конфликта? Съвсем изтрещяха евроатлантиците...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • слакк

    18 Окт 2022 16:07ч.

    "Държавният департамент на САЩ каза, че по негова оценка, при вчерашното нападение, извършено в украинската столица в час пик, са били използвани ирански дронове." - пак гнусна сащническа пропаганда! Дано сащ бъдат унищожени завинаги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо бидон е дементен

    18 Окт 2022 16:08ч.

    сащ трябва да бъдат бомбардирани от космоса и да бъдат заличени! сащ е тумор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • erkek

    18 Окт 2022 16:18ч.

    Започналото украинско футболно първенство явно определя градовете дните и часовете когато ще се бомбардира по Украйна...Ето в момента се играе великото украинско дерби Черноморец Одеса-Зоря и в Одеса е тихо като в манастир...Проверих да не би мача да се играе другаде но е в Одеса...Напомня леко за 2014 когато в Донецк в единия край играеха мач от първенството а в другия се гърмяха....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    18 Окт 2022 16:53ч.

    Тези територии не са анексирани, а са територии на хората, които живеят там и са гласували с референдуми за присъединяване към Русия. Този израз АНЕКСИРАНЕ са от пропагандните евроатлантически клишета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така ли го е казал?

    18 Окт 2022 16:54ч.

    Става дума за Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    18 Окт 2022 16:56ч.

    Така, както сте написали това заглавие се разбира, че Песков го е казал. В неговото изказване няма такива приказки за анексия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    18 Окт 2022 20:34ч.

    Сигурен съм, че Песков не е казал "Анексираните украински територии "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Велислава Дърева

    18 Окт 2022 20:48ч.

    РАЗЧЛЕНИТЕЛИТЕ НА РУСИЯ. Хронология на една 200-годишна война https://novovreme.com/aktualen-pregled/razchlenitelite-na-russia-hronologia-na-edna-200-godishna-voina/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи