ПЕС избира нов президент

ПЕС избира нов президент

Стефан Льовен Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Партията на европейските социалисти се събира на конгрес в Берлин, за да избере свой нов президент. След 11 години на този пост българският евродепутат Сергей Станишев отказа да се кандидатира за следващ пети мандат. Очаква се късно тази вечер конгресът на лявото политическо семейство да избере своя нов лидер - бившият премиер на Швеция Стефан Льовен, който е и единствен кандидат за поста. По време на най-висшия партиен форум европейските социалисти ще обсъдят предизвикателствата пред Европа и ще представят програма за справяне с кризите.

С посланието "С кураж. За Европа." социалистите организират своя изборен конгрес с домакинството на Германската социалдемократическа партия и канцлера Олаф Шолц, за да изберат свой нов лидер и за да обсъдят политики за справяне с растящите цени на енергията и инфлацията, климатичната криза, социалните предизвикателства и дълбоките промени в международната сигурност. 

Във фокуса на събитието ще бъде подкрепата за Украйна. Очаква се тази вечер Партията на европейските социалисти да има свой нов президент, който да води партията до следващия изборен конгрес. Сегашният лидер Сергей Станишев първо в България обяви решението си да не се кандидатира за следващ мандат, като определи причините за това като политически:

"Трябва да е ясно, че една партия не може да назначи президент на ПЕС, на цялото това голямо семейство. Но също така не можеш да бъдеш президент на ПЕС, ако зад гърба си, не само формално, но и реално, нямаш силна и авторитетна партия. За съжаление, през последните години БСП загуби много доверие и много европейска идентичност. Затова искам да подчертая - аз не съм търсил номинация от ръководството на БСП".

Единственият кандидат за нов президент на ПЕС -  Стефан Льовен, издигнат от Шведската социалдемократическа партия, получи в аванс подкрепата на Станишев:

"Той е изключително авторитетен, диалогичен човек и съм сигурен, че той ще се справи отлично с тази сложна задача да координира усилията, приоритетите на много други партии, които членуват."

В работата на Конгреса, който ще се проведе днес и утре в Берлин,  ще вземат участие стотици делегати -  партийните лидери и представители от лявото политическо  семейство от всички страни-членки на Европейския съюз, еврокомисари, евродепутати, активисти, международни гости и медии. Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да присъства и на този конгрес на Партията на европейските социалисти.  В българската делегация ще бъдат  социалистите Кристиан Вигенин, Филип Попов и Вяра Емилова.  

 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • Егати събитието

  14 Окт 2022 8:29ч.

  На кого му пука?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една българка

  14 Окт 2022 12:04ч.

  СерГЕЙчо унищожи идеята за ляво в Авропата, сега отказвал повече да се кандидатира. Че какво да ръководи? Сигурно сатанистите са го харесали за още по-отговорен пост или Мониката му е намерила нова хранилка. Мишки безполезни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПЕСоглавците не са социалисти

  14 Окт 2022 12:37ч.

  Те са неолиберасти-сатанисти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • схайй

  14 Окт 2022 13:08ч.

  "на цялото това голямо семейство" Тези изчанчени евроатлантици и антибългари не знаят значението на думата "семейство"! Какви семейства има там, като действат срещу интересите на народите на държавите....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи