Пентагонът: Украйна вече разполага с американски касетъчни боеприпаси

Пентагонът: Украйна вече разполага с американски касетъчни боеприпаси

Украйна вече е получила американски касетъчни боеприпаси, заяви високопоставен представител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. По-рано вчера говорителят на таврийското военно командване Валерий Шершен съобщи, че Украйна току-що е получила касетъчни боеприпаси, но още не ги е използвала, съобщава БТА.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви, че новите западни оръжейни доставки за Украйна "няма да ѝ дадат нищо, а само ще влошат ситуацията", предаде ТАСС.

"От гледна точка на възможните промени на бойното поле новите оръжейни доставки няма да дадат нищо на Украйна, те само ще влошат ситуацията и то за украинската страна", каза той пред телевизия "Русия-24".

Според Путин новите доставки "ще разпалят конфликта още повече". "Ако някой е заинтересован от това, а по всичко личи, че има такива "заинтересовани страни", то това е най-добрият начин да се реализира въпросната задача - конфликтът да се разпали още повече чрез доставките на нови оръжия", подчерта руският президент.  

САЩ смятат, че касетъчните боеприпаси, които се отварят във въздуха и изпускат десетки по-малки снаряди, ще помогнат на украинските сили да пробият руските фронтови линии, отбелязва Асошиейтед прес.

Американските лидери обсъждаха този сложен въпрос в продължение на месеци, преди президентът Джо Байдън да вземе окончателното решение, което определи като "много трудно“, понеже това оръжие отнема живота на много цивилни.

Над 120 държави са подписали международната Конвенция за забрана на касетъчните боеприпаси, но САЩ, Русия и Украйна не са сред тях, допълва АП. Москва и Киев използваха този тип оръжие в хода на войната в Украйна.  

Вашингтон заяви, че ще изпрати версия на боеприпасите, която има намален "процент на грешки". Това означава, че отделните експлозиви, които няма да се взривяват, ще бъдат по-малко. Представители на Пентагона посочиха, че на Киев ще бъдат предоставени хиляди касетъчни боеприпаси, но не посочиха конкретен брой.   

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Украйна вече разполага с американски касетъчни боеприпаси !

    14 Юли 2023 12:53ч.

    Аферим и машала ! И още - Украйна разполага с 400 000 липсващи украинци, и очевадно ще има още. Но както се казва - слава Ухане...скюз ми . Слава Украине !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    14 Юли 2023 12:53ч.

    Отчаянието нараства

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    14 Юли 2023 12:59ч.

    Украина разполага. А Русия не разполага, така ли? Ха-ха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    14 Юли 2023 13:25ч.

    Вече всички знаем, че когато Западът и в частност САЩ обявят, че ще доставят нещо на украсите, то вече е доставено или е на път... Нищо ново. От друга страна тази конкретна доставка на касетъчни боеприпаси просто ще развърже ръцете на руснаците и ще оправдае използването им от тях самите свободно на територията на УСрайна, без ограничения, на реципрочна основа. Откровеното малоумие и неадекватност на западните елити и войнолюбци е много опасно точно поради трагичните решение, които взимат, защото липсва мисълта за това, какви ще са последиците и ответните реакции, в следствие на всеки необмислен акт. За това и народът мъдро е казал: "три пъти мери, един път режи"... С този пореден „акт на милосърдие“, всъщност БайГън, на висок глас и за пореден път заяви, че изобщо не му пука нито за територията на Украйна, нито за населяващото я население, а че единствената цел е продължаването на кървавия кръстоносен поход (поредният) срещу Русия!... Толкова е просто. И още нещо важно - в Украйна, на укровермахта отдавна вече не се доставят оръжия предназначени за отбрана, както рекламираха в началото от НАТО, а вече определено за нападение, защото ракетите с далечен радиус, касетъчните боеприпаси и самолетите (като Ф-16), способни да носят ядрено оръжие, са точно такива. Крайно време е да спрем с илюзиите и да погледнем трезво на случващото се, защото утре може да е късно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Детски констриктори с обеднен уран

    14 Юли 2023 13:32ч.

    Във всяка БГ детска и зеленчукова градина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А международният съд к'во рече по въпроса?

    14 Юли 2023 13:35ч.

    А, сетих се, зает е да издирва Путин по цялото земно кълбо, за да го осъди, че спасява децата на Донбас, вместо ди ги остави на укропитеците да ги изтребват. Вече и с касетъчни бомби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • привилегията да си тъп като американец

    14 Юли 2023 13:45ч.

    Щом се изхитряват да й предават касетъчни боеприпаси, ще й плащат издръжката докато фалират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    14 Юли 2023 14:10ч.

    Ха-Ха-ха!!!Понеже Байдън не е убиец, като Путин, затова той мислел дълго преди да одобри изпращането на касетъчни боеприпаси! Сега пък Путин няма изобщо да мисли, а само ще издаде заповед за използването на такива и от руска страна! В резултат ще има още повече вдовици и инвалиди и от двете страни за радост на наглосаксите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи