Пенсионерите под линията на бедност ще получат по 70 лв. за Великден

Пенсионерите под линията на бедност ще получат по 70 лв. за Великден

Служебният кабинет реши да бъдат изплатени по 70 лв. в подкрепа на пенсионерите, чиито пенсии за април, без добавките и компенсациите към тях, са под линията на бедност, под 504 лв. включително. Това са близо един милион и две хиляди пенсионери, заяви на брифинг служебният премиер Гълъб Донев, на който присъстваха служебният вицепремиер по социалните политики Лазар Лазаров и служебният министър на финансите Росица Велкова.

Донев съобщи, че добавки ще получат пенсионерите с пенсия за осигурителен стаж и възраст, пенсионерите с инвалидни пенсии за трудова дейност, пенсионерите с пенсии, несвързани с трудова дейност, които се изплащат за сметка на държавния бюджет, като тук попадат и наследствените пенсии от починал родител. Добавка ще вземат и пенсионерите, които получават социална пенсия за старост, както и социална пенсия за инвалидност. В тези един милион и две хиляди пенсионери попадат пенсионери с пенсии от учителския пенсионен фонд, които също ще получат великденска добавка. Това са повече от половината пенсионери в страната, каза премиерът.

Добавката от 70 лв. към пенсиите с основен размер на пенсиите до 504 лв. включително ще бъдат изплатени от Националния осигурителен институт по банков път или чрез пощенските станции в страната в началото на следващата седмица, информира Гълъб Донев и добави, че средствата, необходими за изплащането на добавките, са в размер на 72 млн. лева. За някои анализатори осигуряването на този ресурс е лесна работа, уверявам ви, че не е, подчерта служебният премиер. Той каза, че служебното правителство осигурява тези средства, въпреки ограниченията, които наложи 48-ото Народно събрание, благодарение на спестен финансов ресурс от служебното правителство през 2022 г. Служебното правителството приключи финансовата 2022 г. с дефицит на начислена основа от 2,9 процента, така че имахме един ограничен ресурс от тези 72 млн. лв., които да послужат за изплащане на тези добавки. Според премиера това е ресурс, който няма да окаже въздействие върху разходната част на бюджета за 2023 г.

Донев коментира, че решение на правителството за добавките за Великден ще се възприеме като несправедливо от пенсионерите, които няма да получат тази добавка, особено от тези, които получават малко над 504 лева. "Уверявам ви, че това беше възможно най-справедливото решение за ситуацията, в която се намира държавата в момента при бюджетни ограничения и липса на Народно събрание", каза Донев. Той уточни, че добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Тя не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос, поясни премиерът.

В отговор на въпрос за държавния бюджет Гълъб Донев посочи, че до края на април по закон служебното правителство трябва да внесе в Народното събрание проект на закона за държавния бюджет, така че Министерството на финансите и всички останали министерства работят за подготовката на проекта на държавен бюджет. И той ще бъде внесен в сроковете, такива, каквито се изискват съгласно удължителния закон за бюджета, заяви служебният министър-председател.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Реалист

    06 Апр 2023 12:56ч.

    След това НЕСПРАВЕДЛИВО решение стана още по-зле!!! Добавки получават пенсионери, които най-малко са работили и имат НАЙ-МАЛЪК или никакъв осигурителен принос в НОИ. Отново се доказва, че няма никакъв смисъл да се стараеш с по- голям трудов стаж и по- големи осигуровки. Държаватаа отново се подигра с работливите и съвестни граждани в България. Жалко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дани С.

    06 Апр 2023 13:14ч.

    "Това са повече от половината пенсионери в страната", каза премиерът. Излиза, че половината пенсионери са под линията на бедност, т.е. те само оцеляват. Абе господа и дами управляващи, как се живее с 400 лв. цял един месец? Това са парите ви за два дни. Докато всички управленци една година не живеят с по 400 лв. на месец, за да разберат какво е, няма да се оправим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    06 Апр 2023 13:16ч.

    Това са им парите за 1/2 ден, или за 1 час, според случая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце от село

    06 Апр 2023 13:24ч.

    Ами не се връзва логически, но пак добре, че им дават. Все е нещо. Повече е жест, отколкото оправия. Хората гледат дълго цените и пресмятат до стотинка, кое е по-евтино. После минава някой с електрическо порше и поръчва в магазина като юпи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    06 Апр 2023 13:30ч.

    Този, който е с 504 лв пенсия взема 574, а този, който взема 505 взема 505. Справедливост? Не, важното е да има за укрите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    06 Апр 2023 20:06ч.

    На годишна база: по-малката пенсия - 6118 по-голямата пенсия - 6060. Яко-о-о!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев е проклятие за България!

    06 Апр 2023 13:34ч.

    Гълъбе, птицо проклета, това ли ти е социалната справедливост - на всеки според осигурителните вноски?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно добро решение за последните 6-7 месеца

    06 Апр 2023 13:47ч.

    Пенсията ми стига. А на тези, на който не им стига и са под 504 лв вкл. е добре, че им се дават Великденски добавки. Вонните пенсионери на максимална пенсия и на заплата като държавни вредители, да спрат да реват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайде стига

    06 Апр 2023 18:21ч.

    Защо не стана военен,сега щеше вместо да плюеш, да вземаш голяма пенсия, не съм военен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не си военен, а само паразит, нали?

    06 Апр 2023 22:36ч.

    И защо според теб трябва да се дава Великденска добавка от 70 лв на паразитите военни, полицаи, бивши директори, зам. министри, министри, бивши депутати и тем подобни клетвопрестъпници на максимална пенсия от 3600 лв? 3600 лева не им ли стигат, та плачат за още 70 лв? А на мен пенсията ми стига, както съм писал по-горе и без да съм бил от гореизброените паразити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    06 Апр 2023 14:18ч.

    По-интересно ми е с колко кинта се надуват основните заплати на индивидите, додрапали до т.нар. Народно събрание. А още по-интересно ми е образованието им и трудовият им стаж от 30 години насам в родната "пазарна икономика".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    06 Апр 2023 14:19ч.

    днес въф франция пак съ възобновили протестите. впрочим бг селенете могът и съ 2 и 200. могът и без добавки, (бонуси нъ бг език им викът сеееленете штото съ умни европейци) сичку могът.гладувът и мълчът,мулчът и им къркорят чревцатъ. ) дъ не говоримеее колко тъпо е направенъ (кондтруирънъ нъ бг изик) пенсионнннътъ ни системъ. глупаци съ дипломи и шмекери и мутри упръвлявът. зъ какво плачимеееее другаре.баааатиНибойку Буциту шъ ни управи съ 300

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • милионите

    06 Апр 2023 14:23ч.

    Добре ги пресмятате милионите, необходими за добавки, но защо не ги пресмятахте така, когато ги отделяхте и отделяте за украинците или не смеете пред колониалния ви господар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно

    06 Апр 2023 18:25ч.

    Точно така ,това е гавра и унижение, за някои хотели на първа линия ,а работели цял живот и внасяли данъци и осигуровки, няма и 20 лева, те и тези нямаше да дават на ниските пенсии, ако на беше оплакването на пенсионерите, но чакаха да минат изборите, продажни наглеци, как се гледат в огледалото, виждат ли продажните си душици на западняците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По инициатива на Костов

    06 Апр 2023 14:56ч.

    аз съм сега с пенсия 488 лв., с последна заплата над средната, но по предложение на Костов в първите години след промяната, намалена с почти 50% от изчисленото за пенсионираните, които не им харесват. С висше техническо образование, и работещ на млади години по разпределение в химическото производство, после бивш научен сътрудник, с три езика, но за съжаление озовал се накрая в набедените за отстрел противници. Не съм умрял досега и нямам намерение да бързам, живее се и така. Но все пак благодаря за 70те лева! Не са ми излишни. Но господина и дружките му ги обичам много. Жив и здрав да е и да се "радва" на народната любов както досега!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    06 Апр 2023 15:31ч.

    Горе главите - всички пенсионери, които няма да получат Великденска надбавка, ще бъдат включени в голямата празнична лотария на НОИ. Тя ще раздаде награди на обща стойност един милион лева. Петима пенсионери ще бъдат отличени с по 100 хиляди лева, а 20 ще получат по 5 хилядарки. Предвидени са и утешителни награди - 500 по 500 лева. А 100 късметлии ще се сдобият с ваучери за красиво и напълно безплатно погребение с духов оркестър. Изгеглянето на печелившите от НОИ лотарията ще стане на Томина неделя, 23 април и ще бъде директно идлъчено по БНТ от 15 часа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    06 Апр 2023 15:39ч.

    Ние, работили над 43 години и самоосигурявали се през всичкото това време, по някакви си сметки вземаме 530 лева пенсия и сега сме от средната класа пенсионери. А онези, които от мързел си седяха и се обявяваха като "домакини", с някакъв мижав трудов стаж или дори и без такъв сега ще получат по 70 лева, а все още живите с голям трудов стаж са си напълнили банковите сметки и може дори и пенсии да не им се дават. Нагли либерали! Само клетви заслужавате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    06 Апр 2023 16:20ч.

    СРАМ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    06 Апр 2023 18:27ч.

    Това което си написал показва твоята потресаваща неграмотност или е сътворено от чатбот. НЕ СЕ ГАВРЕТЕ С БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!!! Само той ни остана преди и той да попадне под санкциите на Урсула и компания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    06 Апр 2023 19:04ч.

    Какви "загрижени" за народа управници?! Увеличиха заплатите на участващите в бордове, на "нашитте" хора, те самите вземат 5 цифрени суми, а българските пенсионери, че не можели да си купят храна и лекарства, много важно!Нали олособилите се като политическа каста, си подреждат живота! Не питайте защо мнозинството не гласува! ЗАЩОТО НЕНАВИЖДА ЛИЦЕМЕРИ И ХОРА , ИЗПОЛЗВАЩИ ДВОЙНИ СТАНДАРТИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • възможности

    06 Апр 2023 19:15ч.

    Защо не реагирахте така, че това са ви възможностите, когато жените на бандеровците искаха непременно да бъдат настанени в хотели по морето, а не в бежанските центрове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАМАТА

    06 Апр 2023 20:16ч.

    И откога Великден стана сиромашки празнис за социални подпомагания? Давали на бедните. Че кой ги направи тия бедни? Снаха ми Гюрга ли? А гърците дават на всички пенсионери и това е нормалното положение. Защото тия, които сега имат големи пенсии, винаги преди това са правили големи отчисления от заплатите си за пенсионно осигуряване, подкрепяйки по този начин и сегашните бедни песионери. Значи властта прави помен с чужда пита, както е казал народът. И не се чувства никак неловко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САМО ДА ПИТАМ!

    06 Апр 2023 20:17ч.

    Скапани популисти. Само пенсионери ли има в тая "държава"?! А за децата нещо, а? Ама ревете, че няма раждаемост! Плюете, че жените не искат повече от едно дете! Че даже и едно не искат. И правилно! На тая ТЕРИТОРИЯ деца не й трябват- само електорат. Та затова и парите на пенсионерите. За протокола- имам осигурителен фонд в чужбина. Където внасям пари, от както бях на 19. НЕ разчитам на българската пенсионна система. Това, за което истински съжалявам е, че имах глупостта да РЕША да имам повече от три деца. Тази "държава" НЕ заслужава това. Слава Богу, всичките са в чужбина. И, Слава Богу, аз още съм във възраст, в която мога да работя активно. И, не- не внасям нищо в тъпия НОИ. Няма смисъл. И без това така наречените осигуровки се крадат. Един ден, ако е живот и здраве, фондът, в който се осигурявам в чужбина, ще се погрижи за мен. Но въпросът е принципен. НЕ става дума за пари на първо място. А за отношение. Явно за България не е важно бъдещето. И не ми говорете кой колко е работил и колко е внасял. Това са глупости. Пенсионните фондове са само едно от нещата, окрадени през тъй наречения преход. Но не виждам защо аз, работейки от както се помня и работейки сериозно, трябва да нося отговорност за това. Как пък веднъж не дадохте пари за децата в тая България!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЯМА ДА СЕ ПОГРИЖИ ЗА ВАС И ФОНДЪТ, В КОЙТО СЕ ОСИГУРЯВАТЕ В ЧУЖБИНА,

    06 Апр 2023 21:47ч.

    ако е в стрна от ЕС ! Защо са всичките тези протести във Франция сега - защото, по разпореждане на ЕК, в момента текат "пенсионни реформи" /и в Белгия и Испания, а после др./, за да могат "БлекРок" и 2 други мултинационални мастодонта да "ИЗКУПЯТ" ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ! А с покачването на основния лихвен процент от ЕЦБ - първо ще "гръмнат" Германските пенсионни фондове... Информирайте се, за Бога! Тръмп пък искаше САЩ да "закупят" Националната здравна служба на Великобритания, то там не мина номера и излязоха от хватката на ЕС и ЕКр но останалите "балъци" в ЕС, едва ли ще се спасят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Световната банка предвижда 30% спад на световната икономика

    06 Апр 2023 22:49ч.

    Световната икономика е като свинско със зеле - спадът ще бъде над 30% в зелените самоубийци от прогресисткия и либерастки джендър съюз, тук в България и в още 27 идиотски държави, командвани от Брюксел, а Брюксел - командван от Вашингтон. Това означава само едно - фалит на частните пенсионни фондове и яко зануляване на алчните и глупави еврогейци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Допълнение за успокоение на рибите

    06 Апр 2023 22:51ч.

    Прогнозата на Световната банка не е за тази година, а е за периодът до 2030 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Манол Кехая

    06 Апр 2023 22:07ч.

    Дадохме няколко милиарда за самолети, които я станат, я не след 10 години. Плащаме стотици милиони за украинци, за да живеят в пет звездни хотели, да си мандахерцат задните части цял ден по моловете. А не може да дадем на пенсионерите, нашите майки и бащи, водят се дебати за 70 милиона, и то не за всички. Срам, наглост и човешко падение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САМО ДА ПИТАМ!

    06 Апр 2023 23:22ч.

    Не се тревожете. Всичко е предвидено и премислено. Фондът ЩЕ се погрижи за мен. Защото е в страна ИЗВЪН ЕС. И защото все още имам време и възможност лично да се погрижа за себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Различен

    07 Апр 2023 4:59ч.

    Ролята на жената е да ражда деца, и да възпитава Човеци, обкество! Може да работи, но само за удоволствие: галерии, научни институти, благотворителни организации, почасово. Защото жената дарява Красота, Мъдрост, Семеен Уют, Огнище - всички тези дейности изискват неимоверни усилия. Какво постигнаха "Сектантите" чрез феминизма, след ПСВ и ВСВ, избивайки мъжката половина от човечеството? Жената да работи по 12 ч. на ден, да мисли за прехраната си, да се труди като роб - този факт не искам и не мога да приема. Относно високите пенсии, те се осигуряват, но с таван на пенсията, което означава, че те не са платили полагаемият данък към държавата. Насажда се разделение и раздор в обществото, социално неравенство. Сега искат за внесени 32000 годишно данъци да получават 30000 месечно пенсии, което е ограбване на средната класа. Не говоря за професии като летец, лекар, програмист в САЩ, миньори - най-тежки категории труд. Жената трябва да е осигурена минимално финансово от държавата, за да не става Робиня, Държанка и т.н. Жреците в Делфи са жени, развито е дясното полукълбо, интуиция, телепатия и т.н. Съзнателно "Сектата" е унищожила истинското предназначение на жената и се насажда изцяло погрешна история на човечеството, пример "Евангелие на Мария" и др. древни ръкописи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Различен

    07 Апр 2023 5:09ч.

    За пенсиите, грешка. Искат за внесени 3 600 годишно пенсии, да получават сега - 36 000 хиляди годишно? Затова на Запад масово се ползва прогресивен данък. Да не говорим за "измамата с ДДС", изнесени доходи извън България, избягване на данъци. Косвени данъци и др. Пенсионерите им "харчели бюджета"? Коренно, коренно се налага да променим начинът си на мислене, оношението ни към деца, жени, възрастни хора, ако искаме да оцелеем като нация и държава. Да не изпълняваме мотото на "Сектантите": Разделяй и владей!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи