Пендаровски: София да се извини за депортирането на македонските евреи

Пендаровски: София да се извини за депортирането на македонските евреи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Македонският президент Стево Пендаровски настоя България да се извини за депортирането на македонските евреи. Пендаровски отново обвини страната ни за тяхната гибел по време на поклонение в Скопие в тяхна памет по повод 80 години от депортацията на евреите от днешна северомакедонска територия, която тогава е била администрирана от България.

"Справедливост означава да признаеш и назовеш истината и тя да бъде уважавана от всички. За да има помирение, трябва да има извинение за ролята на профашисткото правителство в София по това време в депортирането на македонските евреи", каза в словото си Пендаровски, който заяви, че в съдбата на евреите от територията на днешна Република Северна Македония могат да бъдат разпознати "всички етапи на Холокоста", предаде БТА.

"Първата стъпка беше дискриминацията. По това време фашисткият режим в София приема Закона за защита на нацията, с който системно се дискриминират македонските евреи. Лишени от гражданство и правна защита, евреите са уволнени от обществена служба, децата са изгонени от училищата, семействата са изгонени от домовете си. Втората стъпка беше изолация. Със заповед на Комисариата по еврейските въпроси евреите трябваше да носят жълтата звезда на Давид на обществени места. По този начин вековният символ на еврейската идентичност беше злоупотребен, за да се стигматизират евреите като различни, чужди и опасни. Третата стъпка беше дехуманизацията. Почти всички евреи от Скопие, Битоля и Щип бяха депортирани в Треблинка, където животът на близо един милион души беше угасен в газови камери, сред които македонските евреи, които представляваха 98 процента от общото македонско еврейско население, и една трета от общите македонски жертви във Втората световна война", заяви президентът на РСМ.

"Никъде в Европа болестната концепция, наречена "окончателното решение на еврейския въпрос", не беше реализирана по-ефективно, отколкото в окупираната тогава Македония. Изправени пред тези факти, ние сме длъжни да си зададем следните въпроси: имаме ли право ние, днешните поколения, да успокояваме нечия гузна съвест относно Холокоста на македонските евреи? Позволено ли ни е да мълчим пред историческия ревизионизъм, който реабилитира извършителите и прославя виновните? Трябва ли да забравяме с чии подписи македонските евреи бяха системно лишавани от граждански, икономически и човешки права и изпращани на смърт ", каза в словото си Пендаровски.

Отбелязването на гибелта на македонските евреи премина с шествие под надслова "Никога отново!" от Музея на град Скопие, Старата жп гара, откъдето в германски вагони са били натоварвани за концлагерите.

Проявата е организирана от еврейската общност в Република Северна Македония и Фонда за Холокоста на македонските евреи под егидата на правителството на Република Северна Македония.

Правителствената делегация бе водена от вицепремиера за икономическите въпроси, координацията на икономическите отдели и инвестициите Фатмир Битичи, придружен от министъра на отбраната Славянка Петровска, министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, и министъра на земеделието, горите и водите Люпчо Николовски,

Във възпоменателната церемония освен президентът на Северна Македония Стево Пендаровски се включиха и Фатмир Битичи, председателят на парламентарната група за приятелство между Израел и Северна Македония Хамад Амар, Ърнест Херцог от Световния еврейски конгрес, Мария Багдасарова от Европейски еврейски конгрес и Пепо Леви, президент на сдружението на евреите в Северна Македония.

Възпоменанието продължи на градските гробища в Скопие с полагане на цветя пред паметника на депортираните евреи и пред паметника на загиналите борци в национално-освободителните борби от делегации на парламента, правителството кабинета на президента на държавата, от армията, представители от дипломатическия корпус, от еврейската общност, от Съюза на бойците, представители от парламентарни политически партии, делегация на Кнесета на Израел, от Фонда на Холокоста, от Световния еврейски конгрес, от Бней Брит - България, както и от Съюза на еврейските общини на Сърбия, Еврейската община Белград, Еврейската община Нови Сад и Еврейската общност на Босна и Херцеговина, съобщиха от правителствената пресслужба в Скопие.

Източници: dnes.dir.bg, NOVA

 

 

 

 

 

Коментари

  • Да обесим на центъра целокупния състав на македонското посолство

    12 Март 2023 19:08ч.

    Воглаве с посланика, ако вече са назначили такъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не, не

    13 Март 2023 10:08ч.

    Да си пазим достойнството! Да не обръщаме внимание на тъпите нападки, но винаги когато говорим с тях да казваме "големият български революционер Гоце Делчев" , " българският цар Самуил" и т. н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поредно доказателство, че макетата са чисти и прости българи

    12 Март 2023 19:12ч.

    бетери са, ама от бетери по-бетери...!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забравили са кой ги е завладял и кой ги е освободил

    12 Март 2023 19:34ч.

    което си типично по нашенски. А ги завладяха немските войски, които България пропусна през територията си и дотук, затова пък после воюва срещу тях и с кръвта на наши войници т. нар. северо-македонци бяха освободени от немците. Това освобождение не се празнува и чува по техните медии, ама как да се сърдим на тях, като и ние сме същите по отношение на руснаците? Благодарността не се тачи още от библейските времена, например Христос излекувал 10 прокажени, един и то чужденец (самарянин) се върнал да му благодари, а Христос го запитал "Къде са останалите девет?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • vladislav

    12 Март 2023 21:32ч.

    Категорично е прав Пендаровски. Става дума за 11 000 македонски евреи, малтретирани и буквално набутани в конски вагони на път за фашиските концлагери. И всичко това под одобрителните погледи на българските административни и военни профашистки власти. Извинението е проява на сила, но българските власти са БЕЗГРЪБНАЧНИ и не познават силата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Извинението

    12 Март 2023 21:39ч.

    Извинението е проява на сила, когато си виновен. Когато се извиняваш, заради вменена чужда вина, това е слабост, пренаписване на историята и оневиняване на истинския виновник. Извинихме се на Турция за възродителния процес, но за това не дължим извинение, защото вината е на нацистка германия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали са били одобрителни погледите, не знаем

    12 Март 2023 21:50ч.

    но каквито и да се били, нищо не е зависело от българските административни власти. Да, административни власти, защото само на това са имали право, истинската власт е била на германците. По-лошо е било в други европейски страни, във Франция например, защото там са били и без такава привидна самостоятелност, може да проверите какво е ставало там с евреите. Сега е лесно да се говори за тогава, защото заплахата я няма и нищо не ви струва да се правите на герои. Това е добре, дано да не ви се наложи да оцелявате на всяка възможна цена и да разберете разликата със сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав @ vladislav

    12 Март 2023 23:10ч.

    Това за което ти говориш, е извършено по заповед и под командването на роднините на фон Лайнянен. BTW, при нея са и твоите надежди да влезеш в EU.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 12 Март 2023 21:32ч. И всичко това под одобрителните погледи на българските административни и военни профашистки власти.

    13 Март 2023 7:20ч.

    Именно за това в центъра на София е издигнат паметник на символ на войника освободил България, Европа, а целия свят от профашистката власт и елити, но явно профашистката носталгия е модерна в днешни дни тук?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що не поискат извинение от немците?

    12 Март 2023 19:40ч.

    Кой е главният виновик? Кой е искал от България да се депортират евреите? Да искат извинение от България за това е все едно някой да им иска от тях извинение за военните престъпления, извършени от НАТО в Сърбия, Афганистан, Сирия, Либия и т.н., тъй като и те са членове на НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    12 Март 2023 19:48ч.

    Всичко казано от македонския президент е самата истина, монархо-фашистите начело с царя-фюрер Борис трети носят вината за смърта на тези над 11 000 души от Беломорието, Вардарска Македония и Пиротско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене, колко си се съпротивлявала?

    12 Март 2023 19:58ч.

    щото ако си би трябвало да знаеш, че който лее кръв за нещо, той има право на него. Германия ля кръв за да завладее Югославия и Гърция и тя имаше право да диктува какво да стане в изброените от теб територии, не България, която получи правото само да ги администрира то т.нар. "окончателна победа на Райха". България можеше да предложи нещо друго и дотам, "От пръдня боя не става". В самата България бе друго, там тя решаваше. Това са минали работи, но Оруел явно е прав "Който владее настоящето, той владее миналото. А който владее миналото, той владее и бъдещето".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по-голям анализатор

    13 Март 2023 0:53ч.

    какво да се извиняваме на този като тогава няма македония и македонци. ако ще се извиняваме трябва да е на югославия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    12 Март 2023 20:08ч.

    Македонските гвардейци са пременени в униформи като на портиери на хотел парижкия хотел Риц. А Пендаровски е с вид на посетител на същия хоте, който си умърлушен си тръгва. Хем цяла нощ любовникът му егрубо го е обладавал, хем накрая е трябвало да плати четирицифрена сметка за стаята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • работна група

    12 Март 2023 20:47ч.

    Царство България начело с големия културен деец цар Борис трети е била лоялен активен съюзник на третия райх. Днес България е лоялен активен съюзник на Германия и НАТО и ЕС който заприличва все повече на четвърти райх - Drang nach Osten !!! Изглежда имаме феномен, малка страна, малко население, а толкова малоумници, отъпени примитиви ,продажници и откровени криминалци. Също и триморци ,малко им едно море ,та искат три морета и три небета над тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някои разлики

    12 Март 2023 21:01ч.

    България не беше може би една от най-малко лоялните сюзници на третия райх - не изпрати войски да се бият срещу Русия, и не изпрати българските евреи в немските лагери на смъртта. Разбира се, за братята маци това не е достатъчно, явно е трябвало да се напънем повече. Сигурно трябваше, когато армията на Хитлер беше до границата ни, да му кажем "Хитлер, брат, хайде да сме съюзници, ама моля те не пращай евреите от съседна македония в концлагерите, че нещо не ни кефи" - сигурно щеше да се навие лесно, нали? Или пък трябваше да се бием храбро срещу нацистката армия, да бъдем разбити и окупирани от немската армия, и евреите пак да бъдат депортирани. А може би македонците трябваше да се бият по-храбро с нацистката армия и да я победят? А относно настоящето - да, аналогията между НАТО и нацистите е доста удачна, но не забравяй, че сега, за разлика от тогава, цяла Европа е в НАТО, с изключение на Сърбия. Та, ако ще съдиш България, заради исторически прегрешения, сега трябва да съдиш и другите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • работна група

    12 Март 2023 21:39ч.

    10 хил лева на месец е струвала издръжката на всеки нацистки войник. Отделно изцяло огромна помощ на германците. Чърчил и Рузвелт са щели да се разправят жестоко. Но Сталин е спасил племето и е допуснал крупна историческа грешка. Гърция и Сърбия са се били храбро срещу изродите. Българската власт е била в съюз с най престъпната нацистка и фашистка шайка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    12 Март 2023 23:08ч.

    "Работна група" - не знам за каква сталинова историческа грешка говориш но определено ти не си от българското племе а като гледам с каква неподправена, кръвожадни омраза говориш за собствения си народ май и от човешкото племе не изглежда да си. Жалко. Колко ниско може да стигне човек. Опомни се неразумний...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по-голям анализатор

    13 Март 2023 0:56ч.

    комунистите-глобалисти обикновенно са безродни люде

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 12 Март 2023 21:39ч. Гърция и Сърбия са се били храбро срещу изродите.

    13 Март 2023 7:26ч.

    20000 млади българи са загинали край Драва в битка срещу фашистката плесен, а във венцехваленията Гърция са избити на 70000 човека за 5 - 6 години след 1945 с активната помощ първо на английските, аслед това на американските окупационни войски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пазете се от тези, които искат да Ви вменят чувство за вина,

    12 Март 2023 21:14ч.

    защото те жадуват за власт над вас - Конфуций. 11 000 или 60 000? Изберете Вие сега! Да споменаваме родословието на 500 грошовия няма смисъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така

    12 Март 2023 21:30ч.

    България просто не е велика сила и никога не е била в позиция в която да може да се разпорежда с нацистка германия, СССР или САЩ. Свободата ни на действие е малка. Направили сме каквото можем. Не сме изпратили войски срещу Русия и сме спасили българските евреи, малко са "съюзниците" на Хитлер, които могат да се похвалят с това. Ако не бяхме сключили съюз с Хитлер, немците щяха да ни унищожат армията и да ни окупират. Българските евреи щяха да бъдат депортирани в Германия и ликвидирани. Да виниш България, че не е направила повече, както казах по-горе, е все едно да виниш Република Северна Македония за престъпленията на НАТО, тъй като РСМ е членка на НАТО, въпреки че тя дефакто не е виновна за тях. Виновни са САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    12 Март 2023 21:52ч.

    А в първата световна война България пак ли беше чисто водица ! Колко милиона райхсмарки е получил на личната сметка Фердинанд за да вкара царството във войната на страната на Германия,а ? ! Не се оправдавайте. Линията на поведение на България е предателска и недостойна,антибългарска,антиславянска ,антиправославна и престъпна. България не е призната за сьвоюваща държава срещу нацизма и това не е случайно. Но ,вече Сталин го няма,да спасява братушките.Този път нещата ще се подредят по друг начин. Жалко но това са фактите ! П С - А какво търси България в Ирак ? А ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахааа

    12 Март 2023 22:01ч.

    Преди България да влезе в съюз с Хитлер и Мусолини, СССР какво предложи на България а ? Какво ? Соболев какво предложи ? Какъв избор направи България , защо ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Развалила ти се машината на времето, оправи я че хептен ще закъсаш

    12 Март 2023 22:04ч.

    каква ти България в Ирак през 2023 година? А от споменатото, ако това те утешава, Италия е призната за победителна през ВСВ, ходи там да те се радваш на Европата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    12 Март 2023 22:08ч.

    Първата световна какво общо има с холокоста? Тогава в Германия не е имало нацизъм. Какво търси България в Ирак? Нищо. Набутаха ни там, въпреки нашето желание. НАТО е един рекет. Идват и казват "хубава държава си имате, нали не искате да ѝ се случи нещо лошо, например някое мюсюлманско малцинство да тръгне да скача за независимост, спонсорирано от ЦРУ и нашите приятели радикални ислямисти, обучавани в приятелска Саудитска Арабия и да иска присъединяване към съседна държава, например на юг от вас, която отдавна е в НАТО? Вижте на друга ваша съседка от запад какво ѝ се случи, нали не искате същото и при вас? Присединете се по-добре, да не дойдем ние!". Впрочем, какво търси Република Северна Македония в НАТО?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @alo

    12 Март 2023 21:45ч.

    Друго си е, да вдигнеш шестръката орантичка-менорка и да се молиш да получиш. Бог от едни взима - на други дава. Само трябва да можеш да искаш, да си убеден, че ти се полага, че си го заслужил, и въпреки проливаната за придобиването му кръв, да продължаваш да искаш и искаш. Златен атрибут, ей! Ако ги нямаше на белия свят, кой ли гном би ги сменил във върховната алчност? Занаятчии с шапчици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    12 Март 2023 22:17ч.

    Бих задала на Пендаровски следният въпрос:" Защо неевреите в Македония не се вдигнаха, за да спасят съгражданите си, евреи преди депортацията им в Треблинка" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    12 Март 2023 23:12ч.

    В десетката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @alo

    12 Март 2023 22:28ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=0eeRgwYf8vc България има сравнително малко жертви във ВСВ - 24 000. Броят на изгорените в Треблинка е примерно колкото броят на убитите войници на Югославия. Значи, може да се каже, че политиката на правителството в посока на запазване на живота на българските граждани по всичките български територии, е била успешна. Извинявам се на случайно попадналите тук евреи за руския език в клипа, нямаше на английски. И понеже започнахме да броим, да видим и какво е Холокостът: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82 Евреите не заемат и половината от общото количество, но днес за всеки е известно, че Холокостът е ден за почит именно на жертвоприношените еврейски височества. За какво е било всичко? За бъдеще, за пари, за прогрес, за власт и за здраве. Германия получи всичко това и припомни, че механизмът работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    12 Март 2023 23:05ч.

    "...политиката на правителството в посока на запазване на живота на българските граждани по всичките български територии, е била успешна." Точно така, подкрепям напълно. Българските войски не са имали правомощия и не са могли да предотвратят депортацията на евреите, но пък със сигурност присъствието им е допринесло за оцеляването на преобладаващото все още към онзи момент „коренно" македонско население в патакламата, в т.ч. междуетническа, гражданска и партизанска война, настанала по тез „кротки“ земи - Кралство Югославия, в резултат от която са загинали над 1 милион души. Пендарчо що не каже едно мерси боку по този повод вместо да декламира опорките на македонския Козяк?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "България има сравнително малко жертви във ВСВ - 24 000."

    13 Март 2023 1:43ч.

    От тия 24 хиляди, поне 14 хиляди са ЖЕРТВИ НА АМЕРИКАНСКИТЕ бомбардировки. Това са преимуществено ЦИВИЛНИ ЖЕРТВИ. А едни продажници позволиха да вдингнат паметник на палачите на 14 хил. невинни българи. Прав е бил Петко Славейков!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    12 Март 2023 23:00ч.

    А защо тази кух македонист не поиска от Германия да се извини? Или си мисли че Аушвиц, Треблинка и т.н. са лагери някъде в България и под нейно управление?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако искаме да бъдем уважавани

    12 Март 2023 23:49ч.

    трябва да признаем, че сме имали и "черни страници" в историята си - монархофашизъм в средата на миналия век, както и днес - евро-атлантически джендъризъм. Само със силата на достойството, и смирение пред нелицеприятните факти, можем да вървим напред и да имаме правото да изискваме същото поведение от другите ни сънародници... в днешните граници на България, а и в историческите такива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде в България видя "джендъризъм"?

    13 Март 2023 0:27ч.

    Освен малка група платени викачи и/или промити мозъци, какъв джендъризъм има в България? В нито един университет няма "джендър стъдийс", не приехме Истанбулската конвенция, не признаваме гей браковете, няма изискване във фирмите и университетите да има квоти за жени, ЛГБТ, цигани, джуджета, болни от Паркинсон и т.н. Няма закони, които криминализират използване на "грешните" местоимения, окончания и падежи за пол, които някой си е определил (от общо 70+ джендъра). В българските банки не назначават на поста "анализ на риска" служители, които се грижат за половото многообразие. Да, някакви хора си правят гей парад. Голяма работа, на никой не му пука. После други си правят парад на "традиционното семейство". Голям праз, кой каквото го влече, стига да не пречи на другите. А относно НАТО и евроатлантизма, както казах по-горе, НАТО е терористична организация и рекет, ръководен от САЩ. НАТО разбива държави брутално, ако не се присъединят. Не можеш да виниш малка държава, че е в НАТО. В действителност, всички мразят НАТО, просто са негови заложници. Сериозно, в цяла Европа, мисля че единствените, които искрено харесват НАТО са косоварите, други не мисля, че има. Но просто Европа е дефакто окупирана от САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колега, относно НАТОто - аз съм абс. съгласен.

    13 Март 2023 0:43ч.

    Не зная в каква среда живееш, но евроатлатическия джендъризъм тихо, систематично и вероломно се насажда в живота ни. От времето, когато започнаха да ни нападат гнусно ако неречеш някой с българската дума "циганин", до днешни дни: Прочети програмите на М-во на Образованието - ще ти настръхне косата. Провери как в МнВР "гордо" се наричат "We are НАТО", тия безполезни чиновници, дето утре ще ни вкарат във война зорлем. Иди в Нов "Български" Университет и изслушай една лекция по измислените им "специалности" - ще ти се завие свят за какво се говори там. И последно - във всеки call-center, където лаиците смятят, че работи цветът на българския ИТ сектор, има подробно формулирани и строго налагани програми за промотиране на педератсията, пардон - на LBGTxxx и т.н.. Всичко това обгръща децата и младежите невидимо, но необратимо. Отвори си очите, колега!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Да, някакви хора си правят гей парад. Голяма работа, на никой не му пука. "

    13 Март 2023 0:58ч.

    То и в Германия през тридестетте години на моналия век хората са мислели така за едни лумпени с кафяви ризи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по-голям анализатор

    13 Март 2023 0:59ч.

    комунистическо робско мислене

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към 21:14 ч. браво за Конфуций и в доп. Стево се самопредставя като ранните Фил Д. и Пешо Натото

    13 Март 2023 1:49ч.

    Отвратителното направо враждебно говорене на висш държавен орган към съседна държава, ИЗДАВА СТРАХ. Страх го е скъпият ни съсед президента Пендаровски, страх. След като допуснаха да си прекръстят държавата, вече не са никакви македонци, а северомакедонци, тоест пратиха ги в осемнайста глуха. .......... Напълно прав и отлично попадение е коментара на колегата в 21:14 ч. цитирайки Конфуций: - Пазете се от тези, които искат да Ви вменят чувство за вина, защото те жадуват за власт над вас! .... Скъпата ни братска съседска северомакедонска държавна власт - гадно им е, че ги прецакаха с името на държавата и сега другите им били виновни, ай сиктир и на неблагодарниците. Никакво извинение не дължи днешна България на никого!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде е македонската наденица?

    13 Март 2023 5:13ч.

    Вината, само с мезета, нали знаете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Извинение е пресилено

    13 Март 2023 8:53ч.

    Но поне признание - че Българските власти са коленичели (не че са имали избор) пред Хитлер и че са били активни съучастници във фашистките престъпления. Признание за съпротивата, за партизанското движение (както във Франция, например), признание, че в България е имало фашизъм. Липсата на такива признания показва, че фашизмът е жив в България, и партии като ГЕРБ, ДБ и ПП са неговите проводници - в още по-перверзна форма, защото тези партии са контролирани от днешната, най-зловеща империя на лъжата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой убива България

    13 Март 2023 9:38ч.

    Изборът на царство България да участва в холокоста и да е съюзник на нацисти и фашисти е бил осъзнат , откровен и напълно доброволен и споделен.Това са били споделени ценности между България и Германия и Италия. Точно както и днес ,България налага десет пакета санкции на Русия, праща доброволци да обучават бандеровци да убиват руснаци, праща оръжие на укронацисти за милиарди да убиват руснаци, проповядва официално откровена русофобия,налага цензура, членува във антируски военен съюз ,насочен срещу православието ,всичко си е точно така както преди 50 години. Няма какво лицемерно де се оправдават някои уж патриоти продали и предали България изцяло на прогермански и американски интереси , истински мразещи собствения си народ,който притиснат умира масово и без война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо да се извиняваме за стари грехове, при положение че...

    13 Март 2023 9:06ч.

    днес извършваме още по-тежки - изпращаме смърт (оръжие и боеприпаси) за война, в която загиват десетки и стотици хиляди славяни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамната истина е факт

    13 Март 2023 9:27ч.

    Евреите от Македония са пращани с влакове за Полша ,където е имало около 400 германски концлагара с крематориуми. Около 11 хиляди човека са изпратени в лагерите на смърта. Царство България е присъствало в Македония с окупационна армия и всячески е подпомагало нацистките изверги. Охраната на влаковете е била съвместна от българи и германци, изобщо цялата престъпна дейност се е извършвала дружно и усърдно от германска и българска войска. Това е било откровен нацизъм - изпращане на хора в газовите камери. Участието в холокоста на престъпните нацистки режими и войски не бива да се забравя. Това е престъпление срещу човечеството . Така ,че тези които днес пращат за милиарди оръжие на банеровските банди , на жукевич и на украинските неонацисти, няма какво да се оправдават .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    13 Март 2023 9:38ч.

    Българската държава, след като подари генератори на РСМ, може да подари на президента северняк и правителството на северняците по един образователен курс по история, така няма за в бъдеще да говорят глупости. Югославия е сътрудничела на нацистите, югославските партизани са се борили срещу нацистите, всъщност Пендаровски да отправя претенции към управлението на Югославия по онова време, че не са спасили евреите в РСМ!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • споко

    13 Март 2023 10:02ч.

    Не се палете толкова! Това е поредната провокация на македонското ръководство. Тъпа при това, защото всичко по въпроса е казано и ясно! На тях за всичко някой (България главно) им е виновен! Простотията ги кара да си търсят враг и да си измислят история!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цара да вземе да се извини

    13 Март 2023 10:14ч.

    Симеон, ако още е жив, ДА СЕ ИЗВИНИ на Израел немедленно за постъпките на своята династическа фамилия, после да разпродаде възстановените си имоти и по християнски да га раздаде на бедните българи. А във втората българска държава на Балканите нека да си помислят как биха се чувствали днес с още допълнителни 100 000 адвокати, банкери,учЕни и далавераджии на високо ниво в нАуката, управлението и икономиката!? А на нас какво ни е сега! Като печелиш, не знаеш какво губиш; като губиш, не знаеш какво печелиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    13 Март 2023 11:37ч.

    Пак ще го напиша - защо един кастриран българофоб си позволява да плюе съседите си ? Кого обслужва това? Кога ще се извини за избитите българи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи