Пендаровски: С предоставянето на Украйна на статут на кандидат-член, ЕС наруши принципите на разширяването

Пендаровски: С предоставянето на Украйна на статут на кандидат-член, ЕС наруши принципите на разширяването

Пендаровски смята, че с предоставянето на Украйна на статут на кандидат-член, Европейският съюз е нарушил основните принципи на разширяването. "Това никога не се е случвало. Страната е в разгара на война. Мисля, че самите украинци знаят, че в такава ситуация никакви реформи не може да бъдат направени. На практика вие си играете с основните принципи на разширяването", каза той.

В момента в Брюксел няма стратегическо мислене, а Руската федерация злоупотребява с протестите в Република Северна Македония, смята президентът на страната Стево Пендаровски. В над едночасово интервю за телевизия TV21 той отговори на голям брой въпроси, които предложението за преговорна рамка породи в страната. 

По думите му, в първия вариант на предложението на вече приключилото френско ротационно председателство на Съвета на ЕС е била предвидена първа междуправителствена конференция, но не и реален старт на преговори, докато не бъде променена конституцията на страната. Когато президентът на Франция Еманюел Макрон го е попитал как да отговорят на исканията на Република Северна Македония, без да се налага предложението да влиза отново в българския парламент, той е предложил влизането на скрининга след първата междуправителствена конференция, и веднага след промяната на конституцията и вписването на българите в нея, без допълнителни условия - старт на преговори. 

Според Пендаровски случващото се с Република Северна Македония е прецедент "в невиждани размери", Европа се срамува от това, че е трябвало страната да промени името си, и че 17 години е със статут на кандидат-член на ЕС. "Имахме въпрос на референдума, в който ЕС беше споменат наравно и до членството в НАТО. Нека не се лъжем, българската блокада дойде, след като вече имаше необявена френска блокада, която предлагаше нова методика, и три години след 2019 г., нито Сърбия нито Черна гора практически не са започнали преговори" каза президентът на Република Северна Македония.

Пендаровски смята, че с предоставянето на Украйна на статут на кандидат-член, Европейският съюз е нарушил основните принципи на разширяването. "Това никога не се е случвало. Страната е в разгара на война. Мисля, че самите украинци знаят, че в такава ситуация никакви реформи не може да бъдат направени. На практика вие си играете с основните принципи на разширяването", каза той.

Що се отнася до Република Северна Македония, според него това е идеална възможност да се оформи обща позиция на политическите партии за бъдещето на страната. "Нека останем проформа на европейските релси с това предложение. Година и половина ще има скрининг, така че когато дойде моментът за промяна на конституцията, ще има и избори. Тогава който и да спечели, ще трябва да придвижва процеса. И ще видим дали ще търси мнозинство от 2/3 или други алтернативи за страната", посочи Пендаровски, според когото в момента поляризацията в Република Северна Македония е безпрецедентна, но "и ЕС не е същият в сравнение с 90-те години (на миналия век), а какъв ще бъде след 10 години никой не знае".

Той определи поведението на България през последните години като "зле научена гръцка лекция". "Това, което България говореше преди две години, се промени, защото никой не разбираше какво искат, като говореха за история. И поискаха нещо, свързано с човешките права, за което знаеха, че не може да се изпълни", посочи Пендаровски, коментирайки необходимото мнозинство от 2/3 в парламента на Република Северна Македония, за да бъде променена конституцията на страната. Той посочи и това, че Република Северна Македония, е послушала съветите отвън и не е позволила достатъчна прозрачност през периода на преговорите.   

"Още преди три години историческата комисия прие формулата за цар Самуил, но се чакаше тя да бъде обявена, понеже не всичко беше договорено. Имаме подписан и първи протокол с България, в който се споменават Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев и има срокове. Тогава говорихме с Бойко Борисов (по онова време премиер на България) и той смяташе, че ако няма срок, никога няма да се свърши работа", коментира Пендаровски и поясни: "Историческата комисия е съставена от 7 македонци и 7 българи. Ако и двете страни са съгласни с определена формулировка, те дават препоръки и на двете правителства. Ако двете правителства са съгласни, изпращат го в ресорното министерство - към МОН, ако става дума за учебник - те си намират автори. Подчертавам думата "препоръка". В крайна сметка цялата отговорност носи само авторът на учебника. Ако комисията не се договори за историческите личности, ще има блокада, вето от България." 

- Потвърждавате аргументите на опозицията - коментира водещият интервюто.

- Такъв е процесът на евроинтеграцията - отговори Пендаровски.

Според него процедурата в страната е спазена, след като правителството е изпратило предложението за преговорна рамка в парламента, и би било добре "и опозиционни македонски партии да го подкрепят". "Съветът ми към всички, които имат дилема по отношение на предложението, е да преценят кое ще бъде добре за държавата, вместо да мислят за следващите избори", каза Пендаровски. Коментирайки протестите в Република Северна Македония, той заяви, че "Руската федерация злоупотребява с протестите на гражданите" и че "хора от съседни държави, са дошли в (страната), за да провокират инциденти". Пендаровски обаче отказа да каже подробности по темата.


Източник: БТА

 

 

Коментари

  • ЗИП

    09 Юли 2022 7:55ч.

    Пендара взе да дава съвети от вратата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    09 Юли 2022 8:24ч.

    Пендава шикалшави,увърта,да не го подгонят отвътре.Знае добре какво искме ние за историята,за Самуил Българоубиеца,а на ''българомакедонеца''.Но не му държи да каже истината,че обл.Македония си е била България.Но е прав за Украйна,ЕС ще се разпадне заради своята цинична полиитика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    09 Юли 2022 8:26ч.

    Жалко,че няма редактиране,извинете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ади

    09 Юли 2022 8:26ч.

    На ЕС им трябва някой да запълни дупката от излизането на Великобритания. Доста средства се оттеглиха от приходи към ЕС и трябва някой да ги запълни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    09 Юли 2022 8:56ч.

    Обърках се. Славея събори правителството, щото предали Македония с френското предложение . Счупените българи в Македония пък правят интифада заради него.... А най-смешното е, че и двете крила на българския народ едва ли имат особено историческо бъдеще като народ в евро-атлантическия фарватер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    09 Юли 2022 9:53ч.

    За Украйна македонецът е прав. Но пък и не е имало в друга кандидат - членка такива протести и такава омраза към Европа. Да беше само към нас, ама не, македонците просто не стават. Това някога е мислено като съюз на равностойни държави, днес е само разширяване на пазари, бизнес за големите играчи и глупави регулации в техен интерес. Затова и разширяват наред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 100%

    09 Юли 2022 15:14ч.

    "днес е само разширяване на пазари, бизнес за големите играчи и глупави регулации в техен интерес. Затова и разширяват наред"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какви принципи у колониалисти бе

    09 Юли 2022 10:14ч.

    Какви принципи, къде се е чуло и видяло спазване на принципи у мафиоти и печалбари?! Демократи били, аз не виждам едно действие при тях, което да хвърля мъгла на уж авторитарните Русия и Китай - само незаконни наказателни мерки и брутална словесна и всякаква друга агресия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    09 Юли 2022 11:45ч.

    Правилно.На уСрайна първо трябва да се оправи ситуацията с геноцидът над рускоговорящите,корупция,бандитизъм и естествено гражданската война.Ако Колонията е до шия в лайна то уСрайна е на дъното на тия лайна. Слава на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи