Пендаровски: Няма особено значение кой ще формира правителство в България, имаме европейска преговорна рамка

Пендаровски: Няма особено значение кой ще формира правителство в България, имаме европейска преговорна рамка

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Според Пендаровски реториката между Северна Македония и България през последния период се е успокоила, като причината е приетата преговорна рамка, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие.

„За двустранните ни отношения с България, с оглед европейската интеграция на Северна Македония няма особено значение кой в България ще формира правителство и кой ще бъде премиер, защото за разлика от преди, ние имаме европейска преговорна рамка и преговаряме с ЕС и ЕК, двустранните преговори приключиха, а в скринингите, които започнаха в различни области се говори само за отделните клъстери, не се говори за Гоце Делчев и цар Самуил”, каза в интервю за телевизия Телма президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Попитан „докога като държава Северна Македония ще позволява такива дръзки провокации, като откриването на новия клуб  „Цар Борис III” в Охрид”, Пендаровски отговори, че още след откриването на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля е смятал, че по най-бързия начин трябва да бъде променен и в него да има регистър на имена, които не могат да се ползват от сдружения и фондации.

 „Не мисля, че комисията, която тепърва ще се формира, може да реши проблема, защото и министърът каза, че не може да се работи ретроактивно. Културния клуб „Иван Михайлов” е регистриран през 2019 г., това, че сме спали като държава не ни оправдава. Тази комисия не искам да я коментирам, преди да е заработила още, но това обективно ще бъде неформална структура, която може да дава само препоръки. Съвсем друго е да има закон . Не разбирам в какво е трудността, защото това са 2-3 члена в закона и управляващите и опозицията могат да ги приемат за половин ден”, каза Пендаровски по повод повдигнатите въпроси за наименованието на гражданското сдружение „Цар Борис III” и клуба, чието откриване е обявено за 7 октомври.  

Според Пендаровски промяната в Конституцията, с която българите да бъдат вписани в преамбюла на основния закон не трябва да бъде пръв политически приоритет за страната.

„Какво по-логично има от това, ако на 31 декември 2023 г., когато скринингът на ЕС ще е приключил, а имаме още няколко месеца до изборите и който спечели изборите да търси 2/3 мнозинство, за да направи тези промени, ако иска. Очевидно в този момент няма 80 човека, които да вдигнат ръка за това”, коментира Пендаровски необходимостта от мнозинство в парламента на Северна Македония, необходимо за конституционните промени.

Според него реториката между Северна Македония и България през последния период се е успокоила, като причината е приетата преговорна рамка. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • рукола Z

  04 Окт 2022 8:15ч.

  На кой му пука за вас бе, албанец ? 🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  04 Окт 2022 8:44ч.

  Милият комплексар вярва, че ще влязат в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И тоя ще чака

  04 Окт 2022 8:55ч.

  да станат, поне за малко, любимата жена на НАТО и да ги дадат после на ЕС. Арогантен е, защото знае, че държавните политици в ЕС не решават нищо, но засега изключва себе си от възможните марионетки. Ще му покажат къде му е мястото, не пречи да се надува медийно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  04 Окт 2022 9:28ч.

  Въпросът, Стево, е не че имате рамка, а че тя е четвъртита. Гоце Делчев и българите в конституцията са най-малкият ви проблем. Да ви е честито!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Със смесени чувства

  04 Окт 2022 10:16ч.

  Няма по-жалки същества от хора с промити мозъци и пропити с омраза - такива са голяма част от македонците (като украинците). Но и аз не одобрявам избора на имената на тези личности, които лесно могат да се асоциират с фашизма в България (колкото и да се отрича сега).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЮРМАнина и той цузамен Петко с мъжете 😃

  04 Окт 2022 10:18ч.

  Те можеше и да се окажат в стомаха на световната олигархия, известен като ЕС, ако тая същата не беше решила да го разпори, за да си направи бахур.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  04 Окт 2022 10:46ч.

  Усташ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  04 Окт 2022 11:03ч.

  Македонският планктон, да се изходи по въпроса, да не би да го забравят. Тия идват у нас, само когато трябва да се подмазват , я за ток, я за газ, а ние какво да вземем от тях - омраза и простотия си имаме в изобилие !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  04 Окт 2022 11:52ч.

  Вардарски идиоти! Май не сте чували за масово практикуваната във феодална Европа "право на първата брачна нощ". Н схващате случващото се, булката Македония се е нагиздила и се надява на нещо незабравимо. А феодалът (нека го кръстим ОТАН за прегледност), ще я погледне безразлично, ще обладае девственото и чисто тяло без всякаква страст и ще я прати на жениха (непразна).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Видолов

  04 Окт 2022 13:12ч.

  Пендар ли си, алтън ли си, България е в ЕС, така че преговаряш и с нея, искаш или не искаш. Така че оставаш в тенджерата, докато уври камъкот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи