Пендаровски: Няма начин да превърнем един македонец в българин

Пендаровски: Няма начин да превърнем един македонец в българин

"Искам да подчертая, че няма абсолютно никакъв начин да превърнем един македонец в българин. Това са два различни идентичностни кода, два различни народа със своя специфична етногенеза. Няма такъв пример в историята, когато със споразумение се променя националното чувство на цял народ”. Това заяви президентът на РСМ Стево Пендаровски в годишното си обръщение към парламента, съобщава кор. на БТА в Скопие Маринела Величкова.

„Френското предложение (за преговорна рамка), заради което бяхме безпрецедентно разделени, предизвика много полемики, но всички те пряко или косвено бяха свързани със страха от заплаха за идентичността на македонците и македонския език. Позовавайки се на тезата, че „само като българи можем да влезем в Европейския съюз”, искам да подчертая, че няма абсолютно никакъв начин да превърнем един македонец в българин. Това са два различни идентичностни кода, два различни народа със своя специфична етногенеза. Няма такъв пример в историята, когато със споразумение се променя националното чувство на цял народ”, каза Пендаровски, според когото протестите срещу предложената преговорна рамка, които опозицията организира през лятото на тази година, са създали в страната атмосфера на ожесточено политическо напрежение и усещане сред част от обществото за съдбовна дилема за нацията и държавата.

„И след пет месеца съм дълбоко убеден, че позицията, която изразих, че решението да се приеме модифицираното френско предложение не е нито исторически триумф, нито исторически провал и може да издържи днес на аргументирана критика. В същото време отказвам да повярвам, че политическата цел или приоритет на президента на Франция или например на германския канцлер е да обезличи македонския народ, за да ни вкара в Европа като българи”, подчерта Пендаровски.

Според Пендаровски задължението за промяна на конституцията не е свързано с откриването на български клубове в страната, но остава впечатлението, че това е въпрос на организирана дейност, която не допринася за изграждането на доверие между Скопие и София.

„При напрежението, породено от откриването на тези клубове, за съжаление другата страна избра конфронтационен вместо кооперативен подход, което е напълно в синхрон с публичната реторика на българските историци в смесената комисия, които настояват, че историята доминира в целия двустранен дневен ред, а не само един от неговите сегменти”, каза Пендаровски.

Според него е факт, че „няма системно нарушаване на правата на българското малцинство, не трябва да се ограничава възможността им да откриват клубове, където искат и колкото искат, но при стриктно спазване на македонските закони, които са съвместими с европейските”.

По отношение на тезата на опозицията, че трябва да има гаранции, че промяната в конституцията на Северна Македония ще е последното искане към страната в преговорния процес, Пендаровски посочи като пример това, че България и Румъния отново не получиха зелена светлина за Шенген. „Щом две членки на ЕС бяха блокирани да влязат в един от най-важните проекти на единното европейско пространство, разбира се, че никой не може да даде гаранции на страна кандидат, която току-що е започнала преговори”, каза Пендаровски.

Според него правителството на Северна Македония трябва да положи усилия по време на преговорите в екипите да бъдат включени експерти, предложени както от гражданските организации, така и от опозицията, защото преговорите ще надхвърлят мандата на едно правителство и ще продължат по-дълго, ако не бъде впрегнат целият потенциал на страната.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

 

Коментари

  • ай чиба

    22 Дек 2022 16:38ч.

    Ако македонец не може да стане българин, то и ние не трябва да чувстваме вина, че цар Борис Трети не е спасил 11 000 небългарски евреи, нали? Няма разлика между македонската и украинската азбука, по акъл са същите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТУФ

    22 Дек 2022 16:46ч.

    Абе вие сте си българи бе смотльо. За какво напирахте за български паспорти. Нещасници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тракиец

    23 Дек 2022 10:27ч.

    Сега остава да уточниш от коя дата са станали "българи"?! Защото преди Паисий, по времето на Паисий и след Паисий е било срамно и обидно да се нарече нкой "болгарин", "вулгарин"! Особено днес по времето на цирка-циг@ния "БКП-задкулисно-олигархична"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    22 Дек 2022 17:26ч.

    Този пък! Още неразбрал! Нашите политици бяха показно смачкани и се предадоха, което си едно опорочаващо и срамно деяние, което с основание ще остане да ни тежи. БХ спасява кожата, а пък хранениците на козяк са недостойни и безгръбначни креатури, та така стана белята! Вие, обаче, видимо сте откровено тъпи, а това практически е окончателна присъда завинаги! Дерзайте! Аз искам да забравя за съществуването ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въх!

    22 Дек 2022 17:35ч.

    Затова удобно превърнахте българите в македонци! Нещастник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Теляк

    22 Дек 2022 18:01ч.

    Има начин Стевке ! Хващам един македонец, прекарвам го през банята ! Излиза ЧИСТ БЪЛГАРИН !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав си е сърбоманския еничарин

    22 Дек 2022 18:05ч.

    Нали Радев искаше да се впишат българите в конституцията на Св. Македония като отделен народ, след което следва, че ние нямаме нищо общо с т.нар. македонци. Отказахме се от нашата история, от самите си нас, само за да получим обещание, че щели да бъдат вписани и българи в македонската конституция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    22 Дек 2022 18:12ч.

    "Това са два различни народа със своя специфична етногенеза"-!?! Каква е специфичната етногенеза на македонците, много интересно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е

    22 Дек 2022 18:16ч.

    Естестено ,че не може . Как българин да стане отново ...... българин .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • kbozz

    22 Дек 2022 18:18ч.

    Украйна за България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Авангард

    22 Дек 2022 18:23ч.

    Стига бе, това е такъв срам,че по добре да избегат хората у Африка !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    22 Дек 2022 18:35ч.

    Още един голям идиот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • различни сме

    22 Дек 2022 18:45ч.

    Македонците са с много малки пишки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, и?

    22 Дек 2022 18:57ч.

    Ама играйте си на македонци като сте тъпи. Скоро ще станете албанци и тогава ще ревете, но на никой няма да му пука.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    22 Дек 2022 20:05ч.

    Прав си, Стево - вашата македонска етногенеза е коминтерновска; кодовете ви са югославски, изградени са на омраза към нас българите. Може да си горд с тази си идентичност, но си всъщност жалък. Потомък съм на българи от Македония и се чувсвтвам българин до мозъка на костите си. А вие сте индоктринирани психопати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това с етногенезата

    22 Дек 2022 20:07ч.

    си е баш намек, че къде сме ние, татари, разбираш ли, къде са те – антички. Добре, че увлечени покрай това да я албанизират, важните хора не решиха да украинзират Македония, та да стане един българофобски проект. То е щото нито един от двата народа с един и същ или сходен етногенезис не им е важен – на господарите на света имам предвид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом искат да ни мачкат

    22 Дек 2022 20:16ч.

    Значи имаме нещо повече от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    22 Дек 2022 20:45ч.

    Днес е 7528 - та Нова година, според Старобългарския календар! Македонският не ни интересува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отказахме се от нашата история, от самите си нас, само за да получим ГОЛО обещание

    22 Дек 2022 20:50ч.

    Орисия, зла орисия на Майка България – обещания, които не са й нужни. И както рютето ясно казва за холандците: Here in the National Archives, the history speaks to us though millions of documents. And though we can’t hear the unwritten voices from the past, the story that emerges from all those documents is not always pretty. Often it is ugly, painful, and even downright shameful. That is certainly the case with the role of the Netherlands in the history of slavery. Въпросът е ЗАЩО някой от сегашните български политици, който подкрепиха глупавата идея за наличието на българско малцинство в вардарска България, не види, не прочете в архивите, където как и защо са страдали нашите деди българи – изгонени от Майка България, за могат сега, техните внуци, да извършват мислопрестъпление, като ги боядисват на сърбомански македонци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    22 Дек 2022 21:53ч.

    "Пендаровски: Няма начин да превърнем един македонец в българин" пендаровски, има начин просто изкъпете "македонеца

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    22 Дек 2022 21:59ч.

    е..каква е етногенезата? 1. Българки, на които мъжете са убити от сръбските главорези биват изнасилени. 2. Родените деца се женят за сърби, за да не последват участта на майките си... 3. Специална етногенеза за пендеровски...той е правен..отзад...и му личи...сръдка майка и албански чокър...в провинзия македония дял от България...дьонме...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    23 Дек 2022 6:02ч.

    Обаче няма проблем да обърнем сите бугари на макЕдонци... Радев, качи го пак на самолета ако не до Рим до Албания!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи