Пендаровски: Искаме гаранции, че вписването на българите в конституцията ще е последното искане на София

Пендаровски: Искаме гаранции, че вписването на българите в конституцията ще е последното искане на София

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски каза снощи в телевизионно интервю, че Скопие трябва да има някаква гаранция от София или Брюксел, че въпросът за включването на македонците с българско самосъзнание в конституцията на страната ще бъде последното искане на София за вдигане на българската блокада върху началото на преговорите на страната с ЕС, съобщи МИА.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски същевременно подчерта, че споразумение с България е възможно само когато има цялостно решение, което ще затвори всички отворени въпроси. 

В интервю за Канал 5 президентът Пендаровски каза, че ако България се ангажира да не иска нищо допълнително за деблокиране на европейския път на Скопие, тогава ще бъдат получени двойни гаранции, въпреки че според него засега няма такъв положителен сигнал от българска страна.

“Ако ми кажете, ние искаме да бъдат гарантирани правата на българите, живеещи в Република Северна Македония, аз нямам проблем с това, но по какъв начин? Българската страна смята, че това трябва да се направи в самото начало - ще промените конституцията, ще ги впишете и това ще бъде за нас най-голямата гаранция, че сте сериозни при зачитането на правата на българите, които живеят във вашата страна. Мисля, че това е вид изнудване – ако промените конституцията до тази и тази дата, тогава се задължавам да не искам нищо повече по този въпрос,” каза Пендаровски.

Той добави, че ако София е сериозна трябва да потвърди, че това ще бъде последното искане и ако Скопие го изпълни, няма да поставя други искания.

Пендаровски посочи още, че ако Северна Македония не получим дата за преговори през юни, тогава ще бъде много трудно да бъдат убедени македонците, че трябва да продължат със същия ентусиазъм да правят същото по пътя на евроинтеграцията. Спорен него шансовете за вдигане на българската блокада до юни са малко под 50 процента.

"Дължи се преди всичко на поведението на отсрещната страна. (Българският министър-председател Кирил) Петков направи няколко неща и раздели двустранните преговори на пет теми, като историята беше само една от тях. Той направи всичко по хубав начин и говорихме по много теми. Шансовете намаляват, защото за съжаление българската страна през последния месец иска да върне историята в центъра. Нямам предвид Петков, а други фактори вътре и извън българското правителство,” каза Пендаровски.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пък снощи в интервю за предаването "Клик плюс" по телевизия TV21 каза, че не може да се разговаря за частични искания от двете страни и че споразумение с България е възможно само когато има цялостно решение, което затваря всички отворени въпроси, и ще означава безусловно премахване на блокадата пред началото на първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС.

Той добави, че политическите въпроси с България се обсъждат от експерти от външните министерства, които обменят идеи и провеждат срещи, но в момента няма документ, който да е приемлив и за двете страни.

В момента няма окончателен документ, приемлив и за двете страни. Когато има такъв документ, той ще бъде споделен с институциите у нас и в България, каза Ковачевски.

Премиерът подчерта, че решението с България трябва да се основава на запазване достойнството на двата народа и в двете страни, защото само тогава ще се стигне до решение. По думите му никой няма право да накърнява гордостта на гражданите на двете страни, като допълни, че македонската конституция не е книга, която се отваря или затваря по желание.
Ковачевски заяви, че не желае да говори за македонския език и идентичност.

"Идентичността и езикът изобщо не са предмет на разговор. Не е предмет на разговор, нито съм говорил, нито ще говоря за идентичността и езика на македонския народ. Това е нещо, което е наше, нещо, което сме имали, което имаме и което ще имаме и в бъдеще и това ни определя като народ," каза Ковачевски.


Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Ай Сик Тир

    06 Май 2022 11:14ч.

    А, не сакаш ли на умрело магаре ушите, бе, наглец?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    06 Май 2022 11:18ч.

    Подкрепям идеята на Кеворкян за Референдум. Референдум и то веднага, родоотстъпници! Писна ми от Интернационалисти независимо под какъв флаг сте се строили!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    06 Май 2022 19:43ч.

    Гаранцията да не правите повече простотии трябва да е 10 милиарда кувейтски динара внесени в БНБ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    06 Май 2022 11:24ч.

    Ся, макетата никога няма да станат българи. Този на снимката иска да каже, че тези 3500, които се писаха българи след преброяването ще бъдат вписани като малцинство. София иска българите да се впишат като държавотворен народ, на което макетата се смеят и посочват, че такива са те. Българското искане не може да мине, защото това означава Макенодия да изчезне. Така че тука няма как да отстъпят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А?а

    06 Май 2022 12:36ч.

    Що пишеш глупости бе?! Албанците като са вписани като държавотворен народ, Македония изчезнала ли е? И на малкитедеца е ясно, че това преброяване е пълен смях - турците не го признаха, ние не го признаваме, само те си го броят за нещо си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    06 Май 2022 11:25ч.

    За какво са ви гаранции ?! прокси-киро вече си е свалил гащите ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    06 Май 2022 11:35ч.

    Имаше един случай със Спаска Митрова, Бог да я прости, отровиха и жива и взеха детето, там е проблема, и тука тровят живота на хората, но вие го правите защото са българи, и може би сте прави! Как беше "бугари татари"? Все пак съм за европейска македония, нека влезат в ЕС при еврогейовете- содомците и Уруспия, добро няма да видят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западен

    06 Май 2022 13:44ч.

    Според мен Макетата както ние нямат избор дали да са в ЕС, тяхните управляващи им трябва ЕС че да си солидират властта с помоща от САЩ. България и Македония имат общ господар (САЩ)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mini96

    06 Май 2022 11:43ч.

    Това че разни гинеколожки ви правят гъдели не значи че сте в позиция да поставяте условия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тц, тц, тц

    06 Май 2022 12:28ч.

    Ти му говориш за българи, то ти казва, че щяло да нпише в конституцията "македонци с българско самосъзнание". Укрите и макетата все едно една майка ги е раждала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    06 Май 2022 12:37ч.

    Тоя и днес не пропусна да ни "ощастливи" с присъствието си ! Има си споразумение от 2017 г. и нищо ново не се иска постоянно от вас . Пиши доклад по изпълнението до ЕК, да ти отговорят лично какво си изпълнил и стига си се оядал с нас !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Велика глупост!

    06 Май 2022 12:48ч.

    Вписването (и) на българите в Конституцията на Македония е пълна глупост. Значи признаваме, че македонците не са българи и има там и малко българи (покрай другите). Тотален автогол. Това ще повлече тяхно искане за вписване на македонско малцинство в българската Конституция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хитри свраки

    06 Май 2022 12:49ч.

    Искат да са в ЕС, заради пазарите, фермите с марихуана и затова че си убиха вярващия в Бог президент. Защо не ги подкрепим, а едновременно с това да напуснем са.т.анинския съюз?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гошо “Дашния”

    06 Май 2022 13:00ч.

    Каквото и да ни поискат “нашите партньори” - даваме го! Искат ни бази - даваме ги, искат ни пушечно месо за Камбоджа, Ирак, Афганистан, въздушен коридор за Косово - даваме го, искат ни “помощ” (оръжие) за Украйна - даваме го. Даваме си територията, езика и историята на Македония. Гъза ни да поискат - техен е! Е как не, нали сме вече дженъри и ние? Няма да се излагаме я (пред чужденците)?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    06 Май 2022 13:10ч.

    Как ще впишеш майка си и баща си като малцинство, страх от Бога нямате ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истина е

    06 Май 2022 13:36ч.

    Българите са малцинство в Македония, останалите са косовски албанци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    06 Май 2022 16:54ч.

    Точно затова би трябвало да търсят обединение, а не разединение с България, имаме две Българии, а не врагове. От какво се притесняват и какво ще изгубят, след като сме един народ, в крайна сметка. Какво ще им вземем, езика, писмеността и етническото самоопределение ли? Страшна простотия е това от двете страни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • папа джо

    06 Май 2022 13:14ч.

    Пишете се всички македонци българи за да тържествува истината. Присъединявайте се към България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече се видя, че изпуснахме коня

    06 Май 2022 14:00ч.

    за гривата, а за опашката няма смисъл...Да не се съгласяваме за ЕС и да правят каквото си щат. Да си останат македонци, щом така са решили, никакви българи от наша страна, тогава никакви претенции за обща история, тя си е само наша! Те са се отцепили и са се отказали от родство и от история. Вече си имаме един скрит враг за съсед, нищо чудно и война да но обяви, пази Боже...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evstati

    06 Май 2022 15:20ч.

    Дали е първо или последно какво значение има, като до сега не сте изпълнили и едно дори, Стефчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    06 Май 2022 15:34ч.

    Пазарят се като цигани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитров

    06 Май 2022 15:41ч.

    Даваме гаранции още за: затваряне на границата, прекратяване на дипломатически отношения, прекратявана на икономически отношения, затягане на правилата на получаване на българско гражданство, оттегляне на признаването на северна македония за държава, забрана за прелитане на техни самолети(ако въобще имат) над наша територия и т.н. Крайно време е да се работи реципрочно с тези балкански украинци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво, Димитров!

    06 Май 2022 15:48ч.

    Точно така трябва, до тук. Всеки да си се оправя, както смята, прав им път без нас. Въобще не ни трябват такива "роднини", дето могат да ти забият нож в гърба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До тук!

    06 Май 2022 15:51ч.

    Край на преговорите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • kmk

    06 Май 2022 16:50ч.

    Признаването на Македония за държава беше грешка.Това е част от България винаги е била и ще бъде,затова са толкова много проблемите сега.Никакво влизане на никаква измислена държава Македония никъде.Единствено сливане с България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия украински македонци да си .....

    06 Май 2022 22:03ч.

    Двамата ми прадядовци са загинали за тях, оставили са дядо ми и баба ми невръстни сирачета! Никакви отстъпки. Ние излизаме от ЕС, те да влизат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    06 Май 2022 22:31ч.

    Омразата прави мозъка на каша. Крайно време е да втвърдим тона. Да не казвам, че е нужна рязкост. Нашето (на ВрИД управляващите) мънкане и ослушване доведе до пълно изнагляване и наполеонов комплекс при пендаровски и сие. А е нужно едно кратко изречение: Господа, когато решите да изпълните договора и да признаете историческата истина, тогава ще говорим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пич, провинциален!

    07 Май 2022 0:13ч.

    В тоя живот има гаранция само за едно единствено нещо. Знаеш кое е. Т. че налягай си селските парцали и бъди щастлив, че си се отървал от прокобата ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    07 Май 2022 9:26ч.

    Тези изпълниха ли първо, второ,..........искане, че това вече да бъде последното искане? Когато преговарят двама еничари - канадецът киро и северномакедонецът пендаровски, а третият е турчин, български гражданин в ЕС, то тогава какво може да се очаква?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи