Пендаровски: България ни обижда, България наруши договора, България ни връща в 11-ти век

Пендаровски: България ни обижда, България наруши договора, България ни връща в 11-ти век

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи множество обвинения срещу България и открито заяви, че властите в София са тези, които нарушават Договора от 2017 година, предаде БГНЕС.

"Вие нямате право като критерии за членство в ЕС да ни налагате случилото се през 11-ти век. Българската страна промени наратива и заобиколи двустраннитят ни договор, в който не пише, че историческата комисия и постигането на споразумение там ще бъде условие за членство в ЕС. Тази комисия имаше за задача да намери имена на личности и събития, които да честваме заедно и да даде препоръки на двете правителства", каза Пендаровски пред местната телевизия Алсат.

Според него е било мит, че "дори най-големите демокрации като Франция и Германия, напълно невярно е, че след края на Втората Световна война, те са създали съвместна историческа комисия, в която са постигнали съгласие за всички спорни въпроси". "Аз лично твърдя, че нито във Франция, нито в Германия има съгласуван учебник за средно или пък за висше образование, в които за 1941-42-45-та година се говори по един и същ начин", каза още той.

Пендаровски обвини българските участници в съвместната историческа комисия в отправяне на обиди и заплахи срещу техните македонски колеги. Това нещо не се е случвало по време на десетилетните преговори с Гърция.

"Няма случай някой гръцки представител или събеседник по онова време да е дошъл и да е казал на македонския представител - ти не си македонец. За съжаление подобни ситуации, неформално се случват в историческата комисия", каза още Пендаровски.

По отношение на откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, на който присъства бройна делегация от България президентът каза следното: Има два спорни момента в случая. Първо името на центъра, където вината е и на нашата институция, която го е регистрирала, и второ - структурата на българската делегация... Не може в нея да бъдат Каракачанов и Захариева, които са архитектите на този спор, на тази блокада от България. Доброто намерение на Петков е минимизирано със състава на делегацията и името на центъра - на един доказан фашистки сътрудник".

За вписването на българите в Конституцията на РСМ той каза следното: "Никой не може да гарантира колко време ще остане на власт сегашното управление в България и кои ще бъдат следващите искания от страна на София. Малко са онези, които ще потвърдят, че кабинетът на Кирил Петков ще остане на власт 7-8 години. До нашето формално членство в ЕС. От кого да искаме подобни гаранции. Тук става въпрос за политика. Следващото правителство може да каже, че подписаното от предишното е предателство за нашата кауза, това не ни интересува. Е, и? Ние не може да променяме Конституцията всеки понеделник".

 

Източник: БГНЕС

 

 

Коментари

  • Su38

    22 Апр 2022 10:46ч.

    Казано е ясно, какво иска България. Те имат право да не са съгласни и да се сърдят. Проблемът е в тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • песимист

    22 Апр 2022 10:58ч.

    Вписването на българско малцинство в конституцията на Македония неявно признава, че македонците не са българи, което ще е голяма грешка! Не че ще е първата, направена от бездарните ни политици, но по-добре да не я правят; така само ще влошат нещата още повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    22 Апр 2022 11:38ч.

    Македонците са прави за едно - налагането на ветото не се прави от патриоти, които искат народът ни да бъде обединен, ветото е по политически причини, обосновано с исторически. Държи се повече на самото вето, отколкото на осветляване на истината за македонците, а второто е, което им дължим. Да осветлим истината не в тази комисия, а пред света, като потърсим сметка за насилието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванчо , 3 -А клас

    22 Апр 2022 11:40ч.

    Как ги връща в 11 век, като тяхната държава съществува от по-малко от 76 години? За какъв 11 век бълнува този македонес?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    22 Апр 2022 14:17ч.

    Нима не знаеш, че Адам е бил македонец?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    22 Апр 2022 11:43ч.

    Целта на България е македонците да спрат да хулят България, не защото е нашата, а защото е тяхната родина и прародина. Озлоблението, с което говорят за своя произход е грешно, в буквалния смисъл грях против кръвта. Те обслужват онази тъмнина, която е била свиреп враг на техните собствени семейства. Не фашистите, а македонистите са насилвали българи, за да им отнемат принадлежността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    22 Апр 2022 11:44ч.

    Най-добре си признайте, че сте българи . В конституцията ви са признати албански, турски и сръбски малцинства, тъй че нищо за промяна. Ако искате, се върнете и пр. н.е. за корените на Филип Македонски в Епирска Тесалия (който е бил грък). Така е положението с недържавотворните народи македонци и украинци .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелен веган

    22 Апр 2022 12:41ч.

    Пендаровски е ултра краен активист на дневния ред на задкулисието глобал енд ко. Нито дума за смекчаване на тона, само провокации и неприемливо остри изказвания в последните 6 седмици. Нагъл провокатор, който няма каквото и да е намерение да води диалог. Коминтерновски и югославски агент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • папа джо

    22 Апр 2022 12:58ч.

    Македонците,т.е българите в българската земя Македония са много сбъркани.Българите са фашисти,убийци ,нобългарски паспорти вземат и бягат в Европа.Учат у нас.Германия не беше ли фашистка.Закъде са се засилили?За пари и за лесен живот.Т

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех, Педьо , що не бяхме руснаци !

    22 Апр 2022 13:25ч.

    Щяхме да ви върнем не в 11-ти век , а в каменната епоха...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    22 Апр 2022 14:57ч.

    Тия имат нужда да бъдат оставени на мира. А на целокупното псевдоевропейско войнство дето говори за ускоряване на преговори и пр. да се каже че позицията е ясна и ще бъде направен преглед на развитието, от страна на България, след 10 години. И толкоз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evstati

    22 Апр 2022 15:16ч.

    Добро решение и приемлив срок, да се ограничат двустранните контакти, да бъдат оставени да плюят, обиждат и кълнят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дърт Анонимър

    22 Апр 2022 15:19ч.

    Стево да си носи пендарите в Белград!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не забравяме, че бат Стево първи призна, че Гоце Делчев е българин, а ето че сега пак ни помага

    22 Апр 2022 15:53ч.

    Тази ситуация, при която Стево Коминтерната дава с всяко свое включване силни основания да аргументираме още по-убедително нашата позиция, всъщност доста ни устройва! Браво, Стево, все така продължавай да злобоееш и да се ерчиш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    22 Апр 2022 19:49ч.

    Трябва да се признае, че Стево е прав във всичко, има си работа с невероятни олигофрени от българска страна, които не прикрито сеят хаос във всяка посока за да стане сривът неконтролируем, това е по всички линии, така че вече няма значение, потопяват всичко и торпилират бъдещето! Другата седмица ще има такива случки, че наистина няма да има значение историята... само настоящето, което свършва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    22 Апр 2022 19:53ч.

    Обаче след ембаргото другата седмица и самоубийството на ЕС искам Стево да ни благодари че сме ги предпазили, с цената на това да ни плюят, защото ЕС и Урсула организира ритуал по групово самоубийство... и ако бяха вътре и те щяха да изпищят на умряло! Очудващо е че Пендаревски е гласът на разумът и логиката...значи тука всичко е тотал щета ЕС капут

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи