Пелоси приветства свободното общество в Тайван, Китай провежда военни учения в израз на гняв

Пелоси приветства свободното общество в Тайван, Китай провежда военни учения в израз на гняв

Китай яростно осъди американското посещение на най-високо равнище в Тайван за последните 25 години, а председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси приветства самоуправляващия се остров като “едно от най-свободните общества в света“ в днешната си реч пред парламента в Тайпе, предаде Ройтерс. Пекин даде израз на гнева си във връзка с присъствието на Пелоси на острова, смятан от Китай за част от неговата територия, със започване на военна дейност в околните води, извикване на американския посланик в Пекин и обявяване, че преустановява селскостопански внос от Тайван, съобщава БТА.

Пелоси пристигна в Тайпе късно снощи на необявено, следено отблизо посещение и каза, че то показва непоколебимия ангажимент на САЩ към демокрацията в Тайван.

В словото си пред парламента днес Пелоси похвали президенката Цай Ингвен, подозирана от Пекин, че се стреми към официална независимост, което е „червена линия“ за Китай.

„Благодарим ви за вашето лидерство Искаме светът да оцени това“, каза Пелоси и призова за засилено междупарламентарно сътрудничество.

Пелоси каза също, че ново американско законодателство, целящо засилване на производството на чипове, за да се конкурира с Китай, предлага по-голяма възможност за икономическо сътрудничество между САЩ и Тайван.

Сега, повече от всякога солидарността на Америка с Тайван е от решаващо значение, каза Пелоси на Цай и добави, че решимостта на Америка да съхрани демокрацията в Тайван и останалата част от света остава непреклонна. По-късно днес се очаква Пелоси да се срещне с правозащитници.

Малко след пристигането на Пелоси китайските военни обявиха, че започват военновъздушни и военноморски учения близо до Тайван и тестови изстрелвания на конвенционални ракети в морето източно от Тайван, а агенция Синхуа предаде, че до неделя в близост до острова ще има учения с бойни стрелби.

Китайското външно министерство каза, че посещението на Пелоси сериозно уврежда мира и стабилността в Тайванския проток, оказва тежко въздействие върху политическата основа на китайско-американските отношения и сериозно нарушава суверенитета и териториалната цялост на Китай.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза след пристигането на Пелоси, че САЩ няма да бъдат сплашени от заплахите на Китай или от войнствената му риторика и няма причина нейното посещение да предизвиква криза или конфликт.

Президентката на Тайван Цай благодари на Пелоси за конкретните й действия в подкрепа на Тайван в този критичен момент и посочи, че островът няма да отстъпи пред лицето на засилените военни заплахи.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Привет на свободата с намордник на устата!

    03 Авг 2022 8:51ч.

    .................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пелоси приветства свободното общество в Тайван...

    03 Авг 2022 11:29ч.

    Интересно какво значи свободно обществ? Общество, в което не си свободен да критикуваш ли или казано на новоговор си свободен да не критикуваш?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    03 Авг 2022 8:54ч.

    "Демокрация" е интересно понятие.Живея в "демокрация" и виждам елементи на тоталитаризъм.Въпрос на гледна точка както е казала котката и си облизала дупето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защо постоянно говорят за демокрация?

    03 Авг 2022 12:31ч.

    Демокрацията е за баламите, иначе помежду си може да е някаква кодова дума...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреалист

    03 Авг 2022 8:55ч.

    бреййй , не могат да я направят гореща войната и туй то! Полша се дърпа, не се намесва, Зеленски отказва да обстрелва руски градове, нищо , че му дадоха суперскъпи далечни ракети... В Косово не става, нещо... Сега ис Тайван не успяха... КАкво ли ще е следващото?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Язък , изпуснаха Кирето

    03 Авг 2022 11:10ч.

    Колко му беше да обяви една война и да си се прибере в Канада, а служебното правителсто да повоюва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    03 Авг 2022 8:59ч.

    Китай е "военно джудже" за което вчера внимателно предупредих . Но нещата са още по-зле явно Китай не посмя да гепи дори Кинмен и Матцу. Засега тръгва на "икономическа блокада" на Тайван.Със сигурност ще удари ТSMC.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    03 Авг 2022 10:13ч.

    "военно джудже" спрямо кого? САЩ и Русия? Спрямо останалия свят в това отношение, Китай е гигант. Така, че нека бъдем внимателни с умалителните. Така или иначе това е ОГРОМНА грешка на САЩ, която допуснаха, унижавайки СИ. В следващите месеци ще им струва прескъпо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военното джудже в момента е едноличен господар на Луната

    03 Авг 2022 11:07ч.

    Гигантите едвам ще си разделят МКС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ох завалията...

    03 Авг 2022 12:56ч.

    Луната си има господари от както е създадена ! Ако нямаше - американците нямаше скоропостижно да "занулят" програмата "Аполо" и да зарежат 3 готови ракети "Сатурн 5" за няколко милиарда долара по цени 1970... Сега - няколко стотин милиарда ! Проучи там за НАСА и кои са "собствениците" на Луната, и защо повече хора не стъпват там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смотаният монах от Шао Лин с двете леви ръце...

    03 Авг 2022 8:59ч.

    Докато вещицата се гаври с Китай, китайците "яростно" се въртят около острова без да посмеят да атакуват американските му гавази ! А , и да - наложили "санкции" ! Прекратили тайванския внос на някакви риби и цитруси ! Голям смях...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    03 Авг 2022 10:13ч.

    уверявам те, че скоро на никого няма да му е до смях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случката е много поучителна !

    03 Авг 2022 9:03ч.

    Тя трябва да отрезви тези в Кремъл, които толкова залагат на "съюз с Китай - РусКит" ... Китай е военно джудже, както правилно отбелязва тов.ЗИП ! А съюз на военен великан /Русия/ с военно джудже е нелеп съюз. Русия има само два съюзника - руската армия и руския флот ! В добавка - ВКС России !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    03 Авг 2022 9:09ч.

    Аз затова винаги говоря за РусКит а не за КитРус! Но Китай има 1,4 милиарда население и ще бъде изключителна опора за Русия с оглед новата Студена война. Русия е Тиранозавър Рекс а Китай е Диплодок.... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Плевенски

    03 Авг 2022 9:13ч.

    Очертава се тайван да стане по ,,интересен" от Украйна !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разбира се

    03 Авг 2022 9:24ч.

    Тайван произвежда чипове, Украина само шлюхи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    03 Авг 2022 10:24ч.

    и двете "производства" са еднакво качествени. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    03 Авг 2022 9:24ч.

    Засега Китай се върти около Тайван кат куче пред бакалница.С тези учения около целия остров ... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само да попитам

    03 Авг 2022 9:29ч.

    Тия двете стринки под маските кои ли са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    03 Авг 2022 9:44ч.

    Мисля, че позицията на Русия трябва да бъде огледална на позицията на Китай за войната в Украйна. Китайците казват следното: "Суверенитетът на другите държави трябва да се съблюдава - включително този на Украйна". Има ли топки Путин да им го върне реципрочно!? От друга страна след като китайците толкова ги боли за Тайван, трябва да влезнат в положението на Русия?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много точен и актуален коментар

    03 Авг 2022 12:36ч.

    Китайците се направиха на големи тарикати и на практика заеха неутрална позиция по руско-украинската война. А уж се барат за гео-политически съюзници с Москва ? Хорошо. Китай нито военно подкрепи Русия, нито разбира се не прати военни на терен, дори тихомълком ограничи "санкционни" стоки към Русия ! Сега Путин да им го върне с една гола "подкрепа" !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    03 Авг 2022 9:48ч.

    Смятам, че Китай е много по-голяма заплаха за Русия от Запада. С Дракона е нужно да се играе много внимателно. Като доказателство са последните анализи на руснаците за действията на китайците в Африка, пряко интересите на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсолютно точно !

    03 Авг 2022 12:43ч.

    Смятам, че в Кремъл си правят добре изводи от случващото се. Не случайно стратези "гуру"-та като Дугин винаги са се изказвали хладно за Китай. Напротив, даже Дугин препоръчваше затопляне на отношенията с Япония като противовес на Китай. За съжаление на Русия това не се получи и американците ревниво си запазиха "своето" (Япония) , Москва бе тикната в "обятията" на Пекин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • легисти

    03 Авг 2022 10:05ч.

    Никой не е злоупотребявал с може би най-възвишената човешка ценност (свободата) така, както либералната идеология и, разбира се, нейните производители - англосаксите. Нямам място за философски излияния, но цялата тая злоупотреба се основава на най-обикновен масов профанизъм и невежество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kokona

    03 Авг 2022 10:09ч.

    Коментиращите тук са типични балкански тъмни субекти, търсещи причина да се сбият в кварталната кръчма за да се види кой е по-по-най. Извън БГ селото света се върти по друг начин и никой няма да започне да се замерва с ракети защото бил голям мъж или просто му бил голям.Дачков, направи си форума по друг формат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    03 Авг 2022 10:12ч.

    Форумът си е много добър формат, само едно дежурно лице трябва да си назначат за модератор, за да трие уродливите ментета, тролещи от Козяк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kokona 03 Авг 2022 10:09ч. Извън БГ селото света се върти по друг начин и никой няма да започне да се замерва с ракети защото бил голям мъж или просто му бил голям.

    03 Авг 2022 11:36ч.

    Историята на близкото минало, която все още познаваме благодарение на училището в БГ и явно е непозната в училищата извън БГ ни учи, че благодарение на цивилизована, благородна, изискана и свободна стара Европа последните 100-на години са започвали всички войни, сиреч ...замерва с ракети защото бил голям мъж или просто му бил голям.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • https://pogled.info/svetoven/kitai/pelosi-pravi-ogromna-usluga-na-rusiya.144915

    03 Авг 2022 10:21ч.

    Никак няма да е лесно при прочистването от паразитите от петата колона в самия Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    03 Авг 2022 10:24ч.

    Наглост, цинизъм и безумие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    03 Авг 2022 10:47ч.

    След големото постижение на лидера на демократите в Конгреса, да се радват всички от ЛГБТ+, всички които са за цензурата, за дискриминацията срещу белите хора, за назначения по расов признак, в защита на BLM, и изобщо в защита на всички простаци в Щатите. Защото това е което Пелоси е за.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като резултат от неудачното посещение

    03 Авг 2022 10:50ч.

    Доставката на всеки нов автомобил , произведен в евроатлантическото пространство ще се забави средно с три месеца..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прекъсването на веригата от доставки е планирано..

    03 Авг 2022 10:54ч.

    Съпоставено с низходящия тренд на цената на индустриалните метали, рецесията в цял свят ще е тежка и продължителна.. Хроектът за депопулация набира скорост

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трудно може да се отрече, че Нанси е отлично запазено бабе. Дори все още изпуска гаснещи дози сексапилна еманация, а на младини вероятно е била истинска пенистрошачка. А днес в парламента на Тайван Нанси се доближи до рекордно постижение.

    03 Авг 2022 11:20ч.

    82 годишното бабе изрече една от най-скъпите речи в света. Само фразата й "Решимостта на Америка да съхрани демокрацията в Тайван и останалата част от света остава непреклонна!" се изчислява на 88 млн. долара. Разходите за прищявката й лесно се пресмятат. Заради настоятелно й желание да посети Тайпе са задействани две авионосни съединения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Повишена е била бойната готовност в тихоокеанските бази, разузнавателние служби, задействани са стотици агенти на Сикрет сървис, самолети и екипажи на USAF, полицията, симфоничния оркестър на Тайпе и т.н

    03 Авг 2022 11:23ч.

    Само дислокацията на самолетоносача "Роналд Рейгън" е струвала над 77 млн. $. За "Абрахам Линкъльн", другия задействан авионосец базиран Япония, са похарчени 760 хил. долара само за почистване на запушената му канализация. Това са десетките километри вакуумни тръби, задръстени от честтата употреба на суши, онигири, соеви сосове и италиански пици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    03 Авг 2022 11:25ч.

    Най-скъпата фраза все още остава произнесената от Нийл Армстронг на 21.07.1969: "Това е една малка крачка за човека, но един голям скок за човечеството". За нея са похарчени 165 млрд. долара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    03 Авг 2022 11:32ч.

    Проблема с бабетата е, че са избрани. Проблема с кагебистите и китайските комунисти е, че никой не ги е избирал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много си тъп, ментак

    03 Авг 2022 11:38ч.

    Никакъв проблем няма с бабетата. Никой не ги избира реално, защото няма друг кого да изберат. Като няма риба, и ракът се превръща в демократична примамка за безмозъчния плебс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бойкотът на западния световен ред ще се задълбочава

    03 Авг 2022 11:35ч.

    Китай се осъзна и той и не иска да търгува за мъниста. Американците ще го разберат по трудния начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    03 Авг 2022 11:49ч.

    Сащ си търсят поредното отъркване на изкуфели бабички и старчоци, без да се интересуват за последиците от това. Нали те няма да бъдат засегнати ! Да им е честита маймунската треска и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отче, създай им фронт и бой по куфалниците!

    03 Авг 2022 12:32ч.

    А ти ще мреш от студ и глад тая зима.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи