Пелоси осъди действията на Азербайджан, обеща подкрепа на Армения и се разплака (видео)

Пелоси осъди действията на Азербайджан, обеща подкрепа на Армения и се разплака (видео)

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси остро осъди "незаконните" според нея гранични нападения на Азербайджан срещу Армения, като използва посещението си в руския съюзник, за да обещае американската подкрепа за неговия суверенитет, предаде Ройтерс.

Пелоси определи пътуването си до Армения - парче земя с размерите на американския щат Мериленд, което е вклинено между Азербайджан, Грузия, Турция и Иран - като опит да засили подкрепата за това, което тя определи като фар на "демокрацията".

В речта си в Ереван Пелоси заяви, че пътуването ѝ има значение след "незаконните и смъртоносни атаки от страна на Азербайджан на арменска територия", които предизвикаха гранични сблъсъци, при които бяха убити над 200 души.

"Ние категорично осъждаме тези нападения", заяви Пелоси, застанала до председателя на арменския парламент Ален Симонян, който миналата седмица изрази недоволство от отговора на водения от Русия военен съюз на молбата на Ереван за помощ.

Пелоси, която разгневи Китай с пътуването си до Тайван миналия месец, заяви, че е ясно, че пограничните боеве са предизвикани от азербайджански нападения срещу Армения и че хронологията на конфликта трябва да бъде изяснена.

Сраженията "бяха инициирани от азербайджанците и това трябва да бъде признато", каза Пелоси.

Подобно категорично определяне на вината за конфликта надхвърля публичните изявления на Държавния департамент на САЩ до момента. Държавният секретар Антъни Блинкен изрази загриженост във връзка със сраженията и призова за спокойствие, но не определи вината.

Армения заяви, че Азербайджан е обстрелвал най-малко шест арменски селища в граничната зона малко след полунощ на 13 септември, като е атакувал гражданска и военна инфраструктура с дронове и алтилерия. Ереван твърди, че това е била непровокирана агресия.

Азербайджан, подкрепян от Турция, отхвърля тези твърдения. Баку твърди, че арменските диверсионни части са се опитали да минират азербайджански позиции, което е накарало военните да отговорят. Армения казва, че това е азербайджанска дезинформация.

Русия, която многократно осъди посещението на Пелоси в Тайван, смята Кавказ за своя собствена сфера на влияние и се гневи на това, което определя като намеса на САЩ в региона.

Москва обаче е заета с войната в Украйна, която предизвика най-голямата конфронтация със Запада от разгара на Студената война.

Русия е основен военен съюзник на Армения, има военна база в Северна Армения и мироопазващи сили по контактната линия в Нагорни Карабах, заради която Армения и Азербайджан водиха война през 2020 г.

В петък президентът Владимир Путин заяви, че Русия разполага с достатъчно ресурси, за да посредничи в конфликта. Последните сражения приключиха след прекратяване на огъня с посредничеството на Русия.

Но след призиви за помощ Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), воден от Русия военен съюз на бившите съветски републики, който включва Армения, но не и Азербайджан, реши във вторник да изпрати мисия за наблюдение.

Председателят на арменския парламент Симонян заяви, че не е доволен от отговора, като оприличи ОДКБ на пистолет, който не стреля.

Съединените щати, каза Пелоси, се вслушват в мнението на Армения относно нуждите ѝ в областта на отбраната и заяви, че Вашингтон иска да помогне и подкрепи Армения в това, което тя определи като глобална борба между демокрацията и автокрацията.

"Трябва да използваме влиянието си, лостовете си, за да покажем, че арменската демокрация и суверенитет са приоритет", каза Пелоси. "Кадифената революция беше приветствана в световен мащаб."

Арменският министър-председател Никол Пашинян дойде на власт през 2018 г. след антиправителствени протести, наричани "кадифената революция в Армения".

Пелоси заяви, че е интересно, че Армения е разочарована от реакцията на Русия.

"Интересно е, че те са разочаровани, че са получили констатации на факти, а не защита от тези отношения и ще видим какво ще се случи по-нататък", каза тя.

Пелоси посети и мемориала на жертвите на арменския геноцид от 1915 г., където не се сдържа и се разплака.

Армения и много други страни смятат тези събития за геноцид над арменския народ от страна на тогавашните турски власти. Турция не признава случилото се за геноцид.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

 • forsvaret

  18 Sep 2022 15:52ч.

  После ще отиде при азерите, ще каже същото и пак ще се разплаче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не мога

  18 Sep 2022 15:58ч.

  да й отрека иновативния подход - дипломация на сълзите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пелоси осъди действията на Азербайджан, обеща подкрепа на Армения и се разплака (видео)Пелоси осъди действията на Азербайджан, обеща подкрепа на Армения и се разплака (видео)

  18 Sep 2022 18:55ч.

  Ясно! От утре ще внасяме газ от Армения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Набори

  18 Sep 2022 22:13ч.

  Моя дядо беше сенилен и така плачеше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  18 Sep 2022 15:58ч.

  Милата, тя чак се разплакала, ами кво друго, като за пилона отдавна не става, но не спира да се натиска. Ех, че днес не беше в Тайван, да я стигне благодатното земетресение. Тая носи зла карма, където се навре, незнайно за какво, но проблемът е за приелите я !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еха

  18 Sep 2022 17:32ч.

  Хубав коментар (особено в началото).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милко Балев

  18 Sep 2022 15:59ч.

  Азерският газ трябва да остане чист, като сълзите на Пелоси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  18 Sep 2022 16:00ч.

  Жалка история. Политик. Резил. Въпреки, че най вероятно постановка съчетана с абстинентен синдром.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мамут

  18 Sep 2022 16:07ч.

  арменците да внимават много , че тези посещения не са на добро ,нито добре погледнати от съседите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  18 Sep 2022 22:04ч.

  Очеизвадна подготовка на майдан във фара на демокрацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо посещава Армения, а не Азербайджан?

  18 Sep 2022 16:09ч.

  Все пак двете държави са в конфликт. Защото Армения има договор с Русия. Това е опит САЩ да се вклини между тях. Да покажат, че САЩ са по-загрижени за Армения отколкото е Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко трогателно

  18 Sep 2022 16:10ч.

  Да посети Армения! Азербайджан е агресор и ние категорично трябва да се откажем от азерския газ. Да се разграничим веднага! Ама защо е правихме тогава тая тръба с Гърция? Каквато и тръба да направим през България, веднага по нея протича някакъв недемократичен газ и пак сме си дали парите залудо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако не знаете …

  18 Sep 2022 16:12ч.

  В САЩ най-влиятелно след еврейското лоби е арменското.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АМИ АЗЕРСКИЯ ГАЗ?

  18 Sep 2022 16:15ч.

  ЩЕ ГО СПИРАМЕ ЛИ И НЕГО СЛЕД "незаконните и смъртоносни атаки от страна на Азербайджан"?! КАКВА Е ДИРЕКТИВАТА ОТ КОЗЯК?!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MAGA

  18 Sep 2022 16:20ч.

  като полагаха цветята на земята , арменецът се прекръсти като католик - от ляво надясно . в най - старата православна държава ! някой има ли обяснение ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има обяснение

  18 Sep 2022 18:11ч.

  Кръст и кръстене не е част от религията. В Библията не се споменава нищо за кръст. Армения е първата държава приела християнството, което в началото е било едно и единствено и се е наричало католико - всемирно. След разкола между източно и западно християнство се набляга на символиката за да се подчертае разлика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължение

  18 Sep 2022 18:13ч.

  Западната римска империя приема гръцката дума католико. Източната променя как да се кръстят с ръка. Армения остава под влияние на източната църква, но не променя всичко, което е променено от православните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  18 Sep 2022 18:21ч.

  За съжаление арменската църква отпада от пълнотата на християнството, когато те отказват да приемат решенията на 4-ия Вселенски събор в Халкидон. Така че те се отделят от православието още преди католиците и ние нямаме евхаристийно общение с последователите на арменската църква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Библията не се споменава нищо за кръст

  18 Sep 2022 19:19ч.

  Олеле, ти и от "свидетелите на Иехова ли си" освен всичките си останали благословения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nikolai Vasilev

  18 Sep 2022 16:30ч.

  Крокодилски Сълзи! ТЕАТЪР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  18 Sep 2022 16:44ч.

  явно вземат уроци от Холивуд. да напомня как Джон Кирби се насили да реве в ефир на тема Украйна. Pentagon press sec. John Kirby gets emotional over Ukraine images https://www.youtube.com/watch?v=32JQILY2jVg ??? All ads removed by #PureTuber https://www.puretuber.com/?subpub=ptrshare&f=yandex

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Започва истинският разпад на СССР

  18 Sep 2022 16:55ч.

  Aзербайджан срещу Армения, Таджикистан срещу Киргистан. Всички усещат слабостта на Кремъл и тепърва ще ври и кипи по границите им, а и вътре в тях :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  18 Sep 2022 18:23ч.

  С интерес ще чакаме следващите ти анализи за да ни отвориш очите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 333

  18 Sep 2022 23:28ч.

  Препоръ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 333

  18 Sep 2022 23:29ч.

  Препоръчвам ти да пуснеш тото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  18 Sep 2022 16:57ч.

  Холивуд в Белия дом . Понеже Азербайджан е под Турско влияние иска да дръпне Армения от Русия .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  18 Sep 2022 17:10ч.

  Истината е, че никой пет пари не дава за Армения.Държава без бъдеще.Ниска раждаемост, голяма емиграция, вклинена между мюсюлмански държави с висока раждаемост и богати на ресурси. Единствения шанс е Армения да се откаже от държавността и да стане субект на Русия. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  18 Sep 2022 18:23ч.

  Точно така, това е единственият начин за оцеляването на армения като историческа общност. Явно американците ще се опитат да ги лъжат, че САЩ могат да ги защитят по-успешно от Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към Руската империя се присъединяват много държави за да просъществуват

  18 Sep 2022 19:08ч.

  Това е интересно явление, което народите на тези държави са забравили или не искат да споменават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължение

  18 Sep 2022 19:17ч.

  Грузия се присъединява. Армения е завладяна от Персия и след като Русия я освобождава, става част от Руската империя. Подобно е и с Финландия, която е завладяна от Швеция и след като Русия я освобождава, тя се присъединява към Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  18 Sep 2022 20:44ч.

  Пашинян май си вкарва голям автогол с това посещение на Пелоси. Не забравяйте че арменската граница с Турция се пази от Русия. Путин ще ги дръпне граничарите и не ми е ясно как Пелоси ще ги спаси арменците от Ердоган и Алиев. Но то е така. Каквото сам си направиш никой не може да ти го направи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гого

  18 Sep 2022 21:16ч.

  Хмм... чудно ми е на кой ми напомня Армения... ниска раждаемост, разбяга ли се по света гастербайтери, които си бачкат в различни държави плюейки държавата, която ги е родила и създала, на границата Турската империя... хм коя друга държава е като Армения не се сещам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  18 Sep 2022 21:24ч.

  И да допълня. Засега Иран е на страната на Армения. Какво ли ще стане когато Пелоси успее с демокрацията в Ереван? Турция, Иран, Азербайджан против Армения и в най-добрия случай неутрална Русия. Пашинян май е заложил на грешен кон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диди

  18 Sep 2022 17:42ч.

  Такова дебелоочие,такова безсрамно лицемерие, Всички знаем ,че единствено и само американците,предизвикват конфликти навсякъде по света,както им оттърва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  18 Sep 2022 18:21ч.

  Москва не вярва на сълзи. Отляво е Турция, отдясно Азербейджан и там някъде е Иран. Що ли американците искат в Армения ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  18 Sep 2022 21:06ч.

  "Що ли американците искат в Армения ?" Щото все Русия им боде очите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  18 Sep 2022 18:34ч.

  На християнските ни братя от Армения, но не само - тук е подходящо да бъде спомената и Грузия, неотделимо от обстоятелствата около техните ярки и цветни обществени напъни, им се дава възможност да се огледат, да осмислят действителността и доколкото им е възможно, да вземат правилните за техните страни решения. Очакваме резултата с голям интерес и нетърпение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  18 Sep 2022 21:06ч.

  Има два начина - лесен и труден....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митинги в Ереван

  18 Sep 2022 19:30ч.

  Арменците протестират с искане страната им да излезе от ОДКБ. Трябва да излязат и азерите да ги прагазят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да.ф.ос

  18 Sep 2022 19:34ч.

  Абсолютни мошеници. Гледайте филма имало едно време в Америка. Дано и Северна Корея се включи че да има равноправие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  18 Sep 2022 20:04ч.

  хаиде сега изпращаите оръжие на армения вместо да разигравате мелодрами сега ще се биете с турция която подкрепя азербаиджан

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пелоси

  18 Sep 2022 20:25ч.

  С Кица са страхотен дует.?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  18 Sep 2022 21:28ч.

  Арменците ако не разкярат Пашинян и не съборят амасадата до 10 годин са с чалми на главите. Просто на Путин и руснаците ще им писне и ще ги оставят...а тогава изходът е ясен... мисля си за нашата България и тръпки ме побиват

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  18 Sep 2022 22:11ч.

  Всеки си пати от акъла, всеки по реда си... с най-голямо съжаление ние ще бъдем преди Гърция и след Армения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо за съжаление,за пореден път ще кажа: турските каймакамии, валии, кадии и пр в новите територии - Румелия и Туна Вилает

  19 Sep 2022 14:57ч.

  ще бъдат в порадък по-образовани, кадърни, опитни управници и загрижени за доброто на раята от "родните" управници. Полудипломирани на запад еничарчета, доморасли "аристократи" - потомци на бакали и кръчмари, внучета на АБПФК - позор за избитите и изгнили по затвори повярвали в справедливост и равенство. Че дори и по-добри от "creme de la creme", протестантското котило от "стамболова софия".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  18 Sep 2022 22:02ч.

  Бабет се е объркала, прави се на байдън или се е сетила, за арменското лоби в Калифорния...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А дали... кой ще ти каже

  18 Sep 2022 22:28ч.

  Осъди,обеща и се разплака. А дали ще наложе ембарго на агресорската азерска газ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  19 Sep 2022 13:48ч.

  Пелоси я пращат там, където има нужда да се окаже подкрепа за местните власти на пред медиите. Пашинян е техен човек и го подкрепят пред арменците, защото са му дигнали мерника и му се клати стола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи