Пекин обвини Вашингтон за войната: САЩ предизвикаха украинската криза и я подклаждат

Пекин обвини Вашингтон за войната: САЩ предизвикаха украинската криза и я подклаждат

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Китайското външно министерство обвини САЩ за руската инвазия в Украйна, като заяви, че Вашингтон е създал условия, довели до войната, и осъди изпращането на оръжия, което подклажда конфликта, предаде ДПА.

"САЩ предизвикаха украинската криза и те са най-значителният фактор, който я подклажда. Те продължават да продават тежки и смъртоносни оръжия на Украйна, с което удължават и засилват конфликта", заяви Мао Нин, говорителка на китайското външно министерство, цитирана от БТА.

С това тя отговори на въпрос относно твърдения от американска страна, че китайски компании оказват подкрепа на Русия. Говорителката отхвърли въпросните обвинения като "неоснователни подозрения" и "безпочвен шантаж".

Тя коментира съобщението, че Съединените щати са постигнали единодушие с Нидерландия и Япония за ограничаването на износа на оборудване и компоненти за производителите на полупроводници в Китай. Мао каза, че Пекин "няма да стои настрана и да гледа как САЩ накърняват законните права и интереси на китайските компании".

По думите й САЩ злоупотребяват с контрола върху износа, за да защитят своята хегемония и лични интереси, опитвайки се да създадат малка група с други страни и да ограничат развитието на Китай, използвайки икономически, търговски и научно-технологични въпроси за политически цели, сериозно нарушават пазарните правила и международния икономически и търговски ред.

"Китай е категорично против това", подчерта Мао Нин, добавяйки, че Пекин ще следи отблизо какво се случва и решително ще защитава своите интереси и права, предава Радио Китай.

Говорителката на китайското външно министерство днес предупреди Вашингтон да не прекрачва "червена линия", подкрепяйки Тайван.

Дипломатическото напрежение между Китай и САЩ се засили дни преди визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин. Посещението му, насрочено за 5 и 6 февруари, ще бъде първата визита на американски държавен секретар в Китай от 2018 г. насам.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Sin

    30 Яну 2023 17:59ч.

    Пълен провал на Китай с икономиката - финансова криза, криза в строителтвото, трагедия с Ковида - Китай отказва да дава данни за заболели и починали, защото са милиони. Страх от Запада - всеки опит да помага на Путин ще бъде достатъчен за Запада да спре технологиите в Китай и да го срине непълно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Wizz

    30 Яну 2023 18:23ч.

    Пълен провал на запада с икономиката - огромни дългове, липса на растеж, криза в доходите на хората, хората мръзнат защото не могат да си плащат сметките, трагедия с Ковида - огромни жертви и несправяне с ковид в началото , хората оставени без маски , свръх смъртност която и сега продължава яъпреки че уж вече няма ковид. Страх от Изтока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опа

    30 Яну 2023 18:55ч.

    абе Sin-чо ,ти верно ли уе калтак

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • трагедия с Ковида - Китай отказва да дава данни за заболели и починали, защото са милиони

    30 Яну 2023 19:46ч.

    Пълни глупости. Ковид е 100 % лъжа. Вярващите във "Вируса" днес , 2023 година са или 1- Негодници лъжци , или 2-Абсолютни олигофрени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    30 Яну 2023 19:56ч.

    Западащите пак са една крачка напред в нововъведенията и създаването на хедонистичен бит и стандарт. Проституиране за плащане на сметки за ток и вода. Браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    31 Яну 2023 6:42ч.

    Или платени олигофрени като синковеца по-горе.Какъв ковид ,излъгаха ви най-безсрамно,пълна идиотия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мечката и дракона

    30 Яну 2023 18:09ч.

    Предстои влизане на Иран в ШОС. Китай се ядоса, защото ционистките шайтани се опитаха да правят въртели на Иран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кан Кан

    30 Яну 2023 18:55ч.

    Точно така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западната, така наречена "цивилизация", няма бъдеще

    30 Яну 2023 19:02ч.

    Вече никоя нармална страна не се съобразява с Пиндостан и Еврабия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Давайте им Тайланд

    30 Яну 2023 19:06ч.

    Срещу анексия на Сибир и да се свършва - и с Русия и с войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фръц

    30 Яну 2023 19:17ч.

    ....тъпак!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нафарфорий

    30 Яну 2023 19:33ч.

    ТАЙВАН, не Тайланд Къде сте тръгнали илитерати???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяче

    30 Яну 2023 19:16ч.

    Тайланд, Тайван - все тая... Важно е центовете да капят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    31 Яну 2023 6:46ч.

    Ама ти да не мислиш,че западналите лидери на затворнеческия свят са много по различни от нивото на троловоте си.Още си спомням псакитиокак пращаше американския флот срещу Беларус,пълни идиоти или педерасти това са им лидерите на запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    30 Яну 2023 19:47ч.

    САЩ се опитаха да подлъжат Китай да стане част от играта им. Не им се получи. В Китай определиха американската политика като "помогнете ми да унищожа вашия приятел, за да мога после да се разправя с вас един на един".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    30 Яну 2023 20:12ч.

    Това е поредно пригласяне на Китай срещу САЩ от началото на войната. Правиха такива и в паралел с разкритията за лабораториите. Общо взето когато се появи официален повод.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    31 Яну 2023 0:01ч.

    Китай никога няма да се нареди в 1 редичка с пропаднали държави като Рашастан, С. Корея, Куба, Сирия и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    31 Яну 2023 8:12ч.

    Някой си Sin e написал: "Страх от Запада - всеки опит да помага на Путин ще бъде достатъчен за Запада да спре технологиите в Китай и да го срине непълно...." Може би икономиката на Китай ще пострада, ако "помага на Путин" Даже за мен това е безспорно - Запада ще ги санкционира и вече го прави Ама далеч по-интересен е въпросът какво ще стане с Китай, ако не помага на Русия. Просто той ще бъде следващита жертва на западната алчност и агресивност. И това ясно се осъзнава от мъдреците , управляващи Пекин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    31 Яну 2023 9:36ч.

    Започвам да си задавам въпроса, БайГън всъщност чий агент се явява... Като гледам, той усърдно работи за приключване на американската Империя и край на епохата на американската световна хегемония. Човекът прави всичко възможно САЩ да бъдат изядени едновременно от Русия, Китай и останалата част от света, на която също и е омръзнало от експлоатацията и колониализма на колективния Запад. Просто не мога да повярвам, че западните лидери начело с онези във Вашингтон, са толкова малоумни и не разбират, какво се заформя! Да не се окаже накрая, че "филмът не бил шведски а съветски..." и т.н. ;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    31 Яну 2023 9:44ч.

    Има поговорка- Маймуната преди да изяде фурмата премерва костилката дали ще и мине през задника. Коя е маймуната ? Всяка възможна .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи