Пекин: Конфликт между Китай и САЩ ще бъде непоносима катастрофа за света

Пекин: Конфликт между Китай и САЩ ще бъде непоносима катастрофа за света

Сериозното противопоставяне между Пекин и Вашингтон може да се превърне в глобална катастрофа. Това заяви министърът на отбраната на Китай Ли Шанфу на форума "Диалог Шангри-ла" в Сингапур, съобщава ТАСС.

"Ние смятаме, че Китай и Съединените щати трябва да оправдаят очакванията на страните по света и да следват тенденциите на времето. Китайско-американските отношения са повече от двустранни отношения и са от глобално значение. Международната общност очаква с нетърпение стабилни отношения (на двете страни) и е обезпокоена от всеки потенциален конфликт или конфронтация. Не може да се отрече, че сериозен конфликт или конфронтация между Китай и Съединените щати ще се превърне в непоносима катастрофа за целия свят“, каза Ли Шанфу в реч, излъчена на сайта на форума.

"През последните няколко години китайско-американските отношения бяха на най-ниското си ниво от установяването на дипломатически отношения. Мисля, че всички знаете причината за тази трудна ситуация", каза китайският министър. Вместо да се "провокира блокова конфронтация за собствена изгода", трябва да се вземат предвид интересите на всички и да се разрешават различията чрез диалог, каза Ли Шанфу.

Китай отправи предупреждение относно сформирането на алианси от типа НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион, предаде Франс прес. Според китайския министър на отбраната  Ли Шанфу подобни алианси биха били един вид "похищение на страни от региона и преувеличаване на конфликтите и конфронтациите". Според него това само ще потопи Азиатско-тихоокеанския регион във "вихър от различия и конфликти".

КНР и САЩ се различават в много отношения, продължи той. „Това обаче не трябва да пречи и на двете страни да търсят допирни точки и общи интереси за развитие на двустранните връзки и задълбочаване на сътрудничеството“, обобщи китайският министър на отбраната.

Той заяви още, че мисленето от времето на Студената война се възражда в Азиатско-тихоокеанския регион, въпреки че неговата страна се стреми към диалог пред конфронтацията, предаде Ройтерс. "Манталитетът от епохата на Студената война се връща сега, като до голяма степен засилва рисковете за сигурността. Взаимното уважение трябва да надделее над тормоза и хегемонията", заяви министърът. "Азиатско-тихоокеанският регион има днес нужда от отворено и приобщаващо сътрудничество, а не от обединяване в малки клики. Ние не трябва да забравяме сериозните бедствия, които двете световни войни предизвикаха на народите на всички страни и не трябва да позволяваме тази трагична история да се повтаря", заяви министърът.

Ли заяви също така, че неговата страна гледа сериозно на опасенията за сигурността на други държави. Той припомни, че неговата страна е възприела относно Украйна безпристрастна и обективна позиция и допълни, че Китай ще търси възможно най-широко разбирателство сред международната общност относно Украйна.

Министърът добави, че страната му ще работи за възстановяване на стабилността в Афганистан. За Тайван той заяви, че това е вътрешен въпрос и че китайците ще вземат сами решение по него. Ли допълни, че Китай няма да толерира опитите на силите, борещи се за независимост на Тайван и външни сили да разделят острова от Китай. Ли подчерта, че Китай трябва и ще бъде отново единен и всеки опит за външна намеса в Тайван ще се провали. 

Ли заяви, че Китай  е ангажиран да разреши мирно споровете за сухопътните и морските граници, но няма да се поколебае да защити интересите си.

Той добави, че страната му е готова на комуникация с военни от САЩ. Ли отчете, че отношенията между Китай  и  САЩ влияят на глобалната стратегическа стабилност и САЩ трябва да оправдаят очакванията на другите страни по света от тях.

Източник: ТАСС, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Дължите съответното внимание на англоезическите паразити. От опиумните войни насам се трупат лихвите

    04 Юни 2023 12:10ч.

    Свършено е с Петте очи и краденето им от света

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Найден Ц.

    04 Юни 2023 12:22ч.

    САЩ трябва да бъдат икономически изцедени. Беднотията ще нараства. Освен пушкала друго не произвеждат. Двете им партии под чифутска окупация и управление ще емитират управление и в опиянението си от властта ще доведат страната до абсолютна разруха. Дано поне този процес да не ескалира във войни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    04 Юни 2023 13:25ч.

    Началото на края на войната в Украйна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лъчо мандолината

    04 Юни 2023 14:10ч.

    Истината е, че в официален Пекин отново са отказали на американския министър на отбраната да го приемат на най-високо равнище. От страна на китайското политическо ръководство, отказът е без обяснения. Обясненията идват в рамките на предложеното успокоително от китайския министър на отбраната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много просто!

    04 Юни 2023 14:33ч.

    Този министър е включен в санкционния списък на американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе как още ви търпи Хегемонът??

    04 Юни 2023 14:15ч.

    Гиди оризници с оризниците ви ниедни. Абе, това световните бантустани нещо много изнагляха напоследък и ще играе гьостерицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България е нямала историческ

    04 Юни 2023 14:35ч.

    И няма нищо общо с Китай каквото и да грачат тукашните комунета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • антикомуне - да, но покрай това и антилогик

    04 Юни 2023 14:44ч.

    Копулите по общност не се създават по волята на историята, а от разказващия субект. Научете я тази логика най-после, че да не се излагате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    04 Юни 2023 15:58ч.

    Неотроцкистите в САЩ, техните платени агенти тук и китайските комунисти имат ли нещо общо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историческата истина

    04 Юни 2023 17:17ч.

    Нямала нищо общо България с КНР, само дето първа го е признала през 1949 година, колкото и да грачиш, гарго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мир ще има

    04 Юни 2023 17:24ч.

    Само коги Китай се напълни с алчни чифути, зинали да лапнат света. До договаряне ще има НЕмир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи