Пекин: Ако САЩ не променят политиката си към Китай, със сигурност ще има конфликт

Пекин: Ако САЩ не променят политиката си към Китай, със сигурност ще има конфликт

Китай се надява Европа да стане самостоятелна след кризата в Украйна

Китайският външен министър Цин Ган каза на пресконференция в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент, че САЩ са виновни за нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин и допълни, че ако не променят политиката си, никакви буфери няма да предотвратят дерайлиране на отношенията и "със сигурност ще има конфликт и конфронтация", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министърът каза, че САЩ следват пътя на потискане и сдържане на Китай вместо на конкуренцията.

По думите му, погрешната политика на САЩ към Китай е "безразсъдна и хазартна", а на карта са поставени фундаменталните интереси на двата народа и дори бъдещето на човечеството.

Цин каза, че начинът, по който САЩ са реагирали на инцидента с балона е породил дипломатическа криза, която е могла да бъде избегната.

Тайван е първата червена линия на Китай, която САЩ не трябва да пресичат, каза министърът.

Той допълни, че решаването на тайванския въпрос е работа на китайския народ и никоя друга страна няма право да се намесва в това.

Цин отбеляза, че Китай си запазва правото да вземе всички необходими мерки да постигне "обединение" с Тайван - самоуправляващ се остров, който отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет върху него.

Украинската криза изглежда е движена от нечия невидима ръка, която я тласка към удължаване и ескалация на конфликта, каза още министърът.

По думите му, "тази невидима ръка използва Украйна в интерес на опредалени геополитически цели".

"Конфликтът, санкциите и натискът няма да решат проблема ... Процесът на мирни преговори трябва да започне възможно най-скоро, а законните опасения за сигурността на всички страни трябва да бъдат зачитани", каза Цин.

"Китай не е страна в кризата и не предоставя оръжия на никоя от страните в конфликта. Върху какво тогава се базират обвиненията, санкциите и заплахите срещу Китай? Това е абсолютно недопустимо", каза министърът.

Китай трябва да развива отношенията си с Русия, тъй като светът става все по-турбулентен", допълни Цин.

Попитан дали Китай и Русия в бъдеще ще се откажат от долара във взаимните си разплащания, министърът отговори, че двете държави трябва да използват тази валута, която преценят, че е сигурна и надеждна.

Пекин се надява, че Европа ще придобие стратегическа автономия, след като кризата в Украйна приключи, заяви още той.

"Ще се надяваме, че Европа, след като преживя изпитанието на украинската криза, може да си вземе поука от нея, да придобие истинска стратегическа автономия и да постигне устойчиво развитие", каза той.

"Украинската криза е трагедия, която можеше да бъде избегната", заяви Цин Ган. Състоянието, до което е достигнала кризата днес, е тъжен урок за всички, каза той.

"Кризата в Украйна по същество е резултат от катастрофалните противоречия в управлението на сигурността в Европа", посочи китайският външен министър.

Той също така подчерта, че Китай винаги е подкрепял диалога, противопоставяйки се на санкциите, вместо да налива масло в огъня, опитвайки се да намали напрежението.

Китайският първи дипломат каза, че криза като тази в Украйна не бива да се повтаря в Азия, а опитите да се обкръжи Китай са обречени на провал.

Китай изцяло зачита правото на държавите в Близкия изток да бъдат господари на съдбата си и няма намерение да запълва никакъв така наречен "вакуум", каза още Цин.

Китай ще продължи да защитава справедливостта и да подкрепя страните от региона в стремежа им да постигнат политическо уреждане на спорните въпроси чрез диалог и консултации, допълни китайският външен министър.

 

Източник: БТА

 

Коментари

  • Чист хазарт си е поведението на американците наистина

    07 Март 2023 8:20ч.

    Интересно е, кога ще са първите санкции срещу САЩ, просят си го.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    07 Март 2023 8:33ч.

    Сега ще започнат да си мерят пушките и в океаните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    07 Март 2023 8:40ч.

    Префразирани думите на руснаците - "Ако не ни позволите да Ви победим и изместим от мястото, на което се намирате - лошо Ви се пише"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каза ли нещо?

    07 Март 2023 9:33ч.

    Сравняваш американизираното англосаксонското поведение с политиката на Русия? ........ Та глупакът Елцин тръгна да става приятел с тия мошеници! И докъде докара бившите соц държави? Горбачов, Елцин, Ходорковски, все от един дол дренки са!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    07 Март 2023 10:33ч.

    Тези мошенници до 2014 година подпомагаха Русия с пари и храни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уинстън Чърчил

    07 Март 2023 8:43ч.

    " Няма вечни приятели , има вечни интереси ! "- веруюто на англосаксофоните ! Перефразирано , " Прехвърли горещият картоф /Тотална USA рецесия / в чужд врат !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин разбра всичко! А вие, кога?

    07 Март 2023 10:18ч.

    Всички тези антируски значения не останаха скрити от Йосиф Сталин, който прочете речта на Фултън на 6 март. Той открои най-важното.Всъщност г-н Чърчил и неговите приятели в Англия и Съединените щати представят на неанглоговорящите нации един вид ултиматум: приемете нашето господство доброволно и тогава всичко ще бъде наред, в противен случай войната е неизбежна.– заявява скоро Сталин в интервю за вестник „Правда“.Съветският лидер видя още един важен аспект от речта на Чърчил:Трябва да се отбележи, че г-н Чърчил и неговите приятели поразително напомнят на Хитлер и неговите приятели в това отношение. Хитлер започва работата по започване на войната, като провъзгласява расовата теория, заявявайки, че само немскоезичните хора съставляват пълна нация.Г-н Чърчил също започва работата по отприщването на война с расова теория, като твърди, че само нациите, които говорят английски, са пълноправни нации, призвани да решават съдбата на целия свят.Както се казва, не във веждата, а в окото! Същността на въпроса е точно в това.Обобщение:Проблематиката на речта във Фултън на любителя на арменския коняк и кубинските пури, когото Сталин нарича зад гърба му „наш подъл приятел“, се свежда до пет основни тези: Дойде време Съединените щати да заменят Великобритания като глобален полицай и да поемат това тежко бреме. Великобритания трябва да бъде младшият партньор на американците и да обира каймака от трансатлантическата солидарност, към която трябва да бъдат привлечени, за да се използват максимален брой страни. Борбата за световно господство и защитата на собствените интереси трябва да се води под предлога за борба за "правата на човека". Русия е конкурент и враг, нищо, което Западът може да има, на Москва е позволено да има, - например своя зона на влияние. С Русия се говори само от позицията на силата, трябва постоянно да я заплашвате с война, за да е по-сговорчива.Какво от това? Уви, не може да не се признае, че този "джентълменски набор" все още е в основата на политиката на Запада спрямо Русия, на която руснаците могат да имат само един отговор: да бъдат силни и решително да защитават интересите си. Иначе няма да има мир и просто ще бъдем изядени.А наужким течал някакъв си бутафорен Нюрнбергски процес за разобличаване на фашизма!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jjelev

    07 Март 2023 14:46ч.

    99% от днешните проблеми на СССР и ИЕ нямаше да ги има ако 'елита" беше чел и най-вече осмислил написаното от Сталин.За съжаление томовите на Сталин бяха изгорени,""елита" се изроди до класа на парвенюта.Поне едно поколение бе погубено.Половината от днешното без проблем може да бъде откарано на фронта,а там ампулите на САЩ превръщат очилатковци в терминатори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха

    07 Март 2023 17:55ч.

    Сталин ги е прецакал всичките. направо ги е съсипал.Никога няма да простят,никога.Той просто ги е изиграл с ум и воля,че и сега само като се спомене името му и настава адска истерия и се събира цялата злост на англосаксите и приказчици. Това обаче е друга голяма тема само за познавачи . Заслугите на Сталин пред православието са огромни и безспорни , за Русия да не говорим - той е велик син на Руския народ,но малцина са запознати с фактите. По отношение на България и на Германия даже и на Франция,дори и на Полша изглежда е допуснал грешка и няма как да не е съзнавал, напротив бил е абсолютно на ясно с всичко ,но е действал по правилата на висшата социология, канона и голямата игра на живота,категорично в името на велика и непобедима светая Рус и Руския народ. Той просто е колос в играта и на своето време,че и до днес. Всъщност и до днес конструкцията в световната геополитика и голяма игра се дължи на него и неговата стратегия. Светът и Европа все още са под знака на 2.02 43 година,победата при Сталинград. Това е моментът..........- та до сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jjelev Китай

    07 Март 2023 15:06ч.

    САЩ успешно стопираха Япония в развитието и 90те.При това без война.С война стопираха Европа ,Германия и Англия.Китай едва ли е класически идеологически противник.И още не е икономически.Европа беше гл.ик.конкурент.С няколко войни в задния и двор тя е стопирана.Идва реда на Китай.Той е военно джудже поне по класическите разбирания.Военно ще има паритет със САЩ поне след 10г.За да устои му трябва съюз с Русия.Съюзът обаче ще отреже клановете подържащи Китай в САЩ.А на Русия след края на войната Китай няма да и е нужен.Тя или пак ще е велика сила или географско понятие.Затова и Китай е изнервен от "невидимата ръка" проточваща кофликта.Ще трябва да се самоопредели.А не иска.На два стола е най добре.Хем народен човек хем милиардер/др.Си/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китай е бъдещето, Желев

    07 Март 2023 15:24ч.

    Следващия век, целия свят ще е един по-голям Китай.. Хубавото е, че няма да сме живи догогава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jjelev

    07 Март 2023 15:31ч.

    Те и за Япония така говореха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да сравняваш Япония с Китай

    07 Март 2023 16:00ч.

    е все едно да сравняваш Холандия с Великобритания, да речем, и като териториален мащаб и като възможности..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъпотата и невежеството нямат край

    07 Март 2023 17:33ч.

    Да . Тази прогноза е вярна. Байдън е умствено некомпетентен,от САЩ и НАТО не може да се очаква мир .Това все едно от Урсула, от Аналена или от Лиз Тръст да вземеш акъл за съдбините на човечеството и да чакаш разум. Няма как,обективно. Това ,което става сега в Украина е същото ,което Сащ и Германия е правила през първата световна война по отношение на Русия. Тогава с Ленин от Германия и Троцки от САЩ , Германия и САЩ са играли играта. През втората световна война Германия след като завладява цяла европа напада Русия ,тогава СССР. Днес отново Германия и САЩ играят заедно чрез Украина със зомбираните неонацисти срещу Русия. Кукловодите са едни и същи. Посоката е една - Drang nach Osten. А България, като най тъпа и лоялен член и на Централните сили и после на тристранния пакт, през 42г. обявява война на 12 държави едновременно. Ти да видиш, какви умни и лоялни кретени- цветът на нацията. Все пак , след втората св. война благодарение на Сталин и с цената на хиляди компромиси,жертви и унижения по чудо България се запазва в сегашните граници и територия. през третата световна война обаче, в резултат на огромната тъпота и дебилност, въпроса ще се реши основно и за дълго. Все пак и сега без война България изключително успешно стремително се самоунищожава като генетичен фонд до около 3 милиона души .След този праг вече упадъкът и самоликвидацията ще са неудържими.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • след духовното осакатяване следва гибел

    07 Март 2023 19:10ч.

    Абе най добре да поканиме Зеленски ! Кога ще поканиме Зеленски а? Кога ? А жената до Боян Петров, кво каза по въпроса ? А кога ще бутаме паметниците, а кога ще разрушим Козлодуй , а кога Нефтохим, а кога ще си постелем по площадите украинското знаме та да слагаме цветя по него ? А кога тоя дето крещеше ,че България е нато и нато е България , ще ни управлява ? А кога ще нападаме Русия та да освободиме Крим,кога ? А еврото кога ,та да потече мед и масло, а у Шенген кога ,а чуждестранните инвеститори кога,а работна група кога по всички въпроси накуп,а Гешев кога ,кога ще я закриваме тая лудница а , а кога татко Петко ще говори пред народа а, кога ?! Той има много какво да каже ,аха !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    07 Март 2023 19:27ч.

    Мисля че по-рано не е имало толкова остро изказване на висш китайски управник. Това е предвестие за буря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи