Пеканов: В краткосрочен план Европа е зависима от Русия и трудно може да изкара без руския газ

Пеканов: В краткосрочен план Европа е зависима от Русия и трудно може да изкара без руския газ

Според випремиера Атанас Пеканов в гласуваните европейски санкции срещу Русия са оставени "вратички", една от които използваме и ние – дерогацията за петрола, като резултатът е, че в момента "всяка страна се опитва да се спаси сама". "В Гърция - рекордни, милиардни печалби на танкерите, които превозват руския петрол, тъй като руските танкери не могат да го правят. Германия и Австрия продължават да внасят руски газ. Такава е ситуацията, такава е реалността. Не бих казал, че каквито и да било търговски взаимоотношения с Русия са антиевропейски. Напротив, за съжаление, виждаме, че другите страни го правят. В краткосрочен план Европа е зависима от Русия и трудно може да изкара без руския газ", каза в интервю за БНР вицепремиерът Атанас Пеканов, който отговаря за управлението на европейските фондове и придвижването на Плана за възстановяване и устойчивост.

По темата за Зелената сделка и енергийния преход Атанас Пеканов подчерта, че "по отношение на въглищата ще трябва да се борим може би за преосмисляне. Миналата година европейският подход беше – използвайте газа за транзитно гориво, за да преминете от въглища към нещо малко по-чисто, след което да преминете към ВЕИ. Сега ще трябва да обърнем логиката. Ще трябва да използваме националния ресурс – въглищата, в периода докато постигнем Зелената сделка. Дългосрочно не можем да се откажем от зелената сделка – тя ще ни даде тази независимост. Слънцето, вятърът са наши ресурси. Те не се контролират от геополитическите конфликти."

Проектът, свързан с МВР, ни спъваше да изпратим т.нар. фактура, припомни вицепремиерът относно очакваното първо плащане по Плана за възстановяване. "Ако проектът на МВР се реализира успешно, очакваме парите през есента – 1,3 милиарда евро", уточни Пеканов.

По първото плащане голяма част от индикаторите са успешно покрити. Относно втория транш по Плана за възстановяване Атанас Пеканов заяви, че срокът да се изготви законодателството е до декември. 

"Това е спешно, парламентът ще има два месеца, в които трябва да приеме тези закони. България е поела ангажименти. Трябва да спрем да отлагаме пред Европа. В момента има приета само 1 от 22 (мерки – бел. ред.), има входирани четири, по другите се работи." 

Пеканов коментира, че по някои теми работата се движи доста добре. Като пример за това той даде правосъдното министерство, нарече "по-проблемна" ситуацията в Министерството на енергетиката, защото там тематиката е "по-щекотлива", а ведомството се занимава с непосредствените кризи. 

Според вицепремиера в страната има много проблеми, някои от които са натрупани през годините, а други – насъбрани в последните месеци. "И наша отговорност като служебен кабинет е да не ги премълчаваме. Доста е грешно впечатлението, че служебният кабинет трябва да организира само изборите", заяви още министърът.

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • nan

    25 Авг 2022 9:40ч.

    принципно е прав. още година така и няма да остане нищо от така или иначе постната ни икономика. за какво ни е газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В краткосрочен план Европа е зависима от Русия и трудно може да изкара без руския газ

    25 Авг 2022 9:57ч.

    Пеканов, да те светна - и в дългосрочен план е същото. Колкото до "зелената сделка" - каква точно независимост очакваш?!?!? Независимост от енергия?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    25 Авг 2022 10:04ч.

    Щом говори за вятър и слънце...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    25 Авг 2022 10:04ч.

    А в дългосрочен план от Долно Бучино ли ще вземате газ? А само газ ли? Що за персони сте, при това на ръководни длъжности? Нямате ли глави на раменете си, че повтаряте онова, което ви казват набедените за "благодетели"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа да не се разсейва, ами да се съсредоточи върху разпадането си

    25 Авг 2022 10:44ч.

    Държава имаме да възстановяваме. Докато наваксаме до нивото от 1989 г. още 30 години ще минат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забрави

    25 Авг 2022 13:03ч.

    И сега да се започне, тези, които можеха да правят нещо, вече измряха или са старци. Огледай се по улиците в очите на младите. Тук-таме има някой читав, но повечето излъчват пречистена тъпота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А в дългосрочен план?

    25 Авг 2022 11:12ч.

    Тези хора могат ли да мислят? Какво ще се случи след години? Ще започне да извира газ в центъра на София от жълтите павета?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой ти мисли дългосрочно- да доживеем до утре!

    25 Авг 2022 11:27ч.

    По-скоро от Козяк ще бликни нефтен фонтан... Веднаж след като го гръмнат руснаците, И втори път- и минерална вода да е - пак е кят, че нещо Европа се засушава и щяла да става Сахара... А така - вода за пиене и миене ще имаме, и няма да ползваме многократни тоалетни влажни кърпи като англосаксонците...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    25 Авг 2022 11:27ч.

    Добро утро тетко Маро! И тоя корифей сигурно е завършил в Харвард.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Авг 2022 12:04ч.

    Не трудно, а НИКАК и всеки опит за обратното е да ни обречете на смърт! На 100% сме зависими от руската газ и краварите много добре го знаят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    25 Авг 2022 12:05ч.

    не било морално да купуваме газ от русия с това изречение това момче приключи с политиката да се връща във виена нито го гледам нито го слушам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козел

    25 Авг 2022 12:06ч.

    Този трябва да е гении!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    25 Авг 2022 12:18ч.

    Слънцето, вятърът и водата, са ресурси на Земята и никой не може да ги контролира. Господ ви изпраща нишан с 500-годишна невиждана суша и пожари, ама евроджендаристите пак не могат да разберат и продължават с дуракоустойчивите си опорки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Психиатър

    25 Авг 2022 12:32ч.

    Другарю,пиете ли си хапчетата редовно ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • европейска яма на мизериите

    25 Авг 2022 12:50ч.

    С все по-растящата инфлация и страшната зима, която ще дойде твърде скоро - по този начин подкрепяме режима в Киев, а с евтиния газ - Русия. А както ни убеждават разни бездушни празни обвивки, че руснаците не са хора и не трябвало "да падаме толкова ниско, като смпатизираме на тези животни, защото вече сме си направили цивилизациония си избор".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И този

    25 Авг 2022 13:15ч.

    умен и красив едновременно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Слънцето и Вятъра

    25 Авг 2022 14:33ч.

    В главата на този може би са ресурс за някое Ленче.Той самият е тотална щета за държавата и народа ни.Трябва като в Спарта.Само че като е хилав се вижда а и вреда няма да нанесе,А като е прост?И ей на министри,президенти!То ако имаха ден трудов стаж я тока,я мотокар,я тухла.А то от инкубатора-министър,президентин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи