Пеканов: Цени в лева и в евро може да има от август, ако членството ни в еврозоната бъде одобрено

Пеканов: Цени в лева и в евро може да има от август, ако членството ни в еврозоната бъде одобрено

Ако бъде одобрено членството на България в еврозоната през юли, от август цените у нас ще бъдат двойни - в лева и в евро.

Обикновено решението от страна на Съвета на ЕС за влизане се взема през юли, след това през август трябва да се случи въвеждането на цени в лева и в евро, обясни вицепремиерът по управлението на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова тв. 

Да, тече подготовката, тази седмица министър Велкова бе в Загреб, разговаря с институциите там и черпим опит как да избегнем част от проблемите, които са се случили, потвърди той.

През март или април ще поискаме доклад от Европа, който да каже дали сме готови за членство в еврозоната. Това зависи от дали сме бъдат покрити двата оставащи критерия - инфлацията, която продължава да бъде висока и трябва да спадне допълнително, както и трябва да бъдат приети 3 закони, за да бъде рамката ни като европейската. Видяхме, че в парламента има мнозинство за еврото, тези закони трябва да бъдат приети, предупреди Пеканов.

За момента датата за членството ни в еврозоната - 1 януари 2024 г., остава, но тези два критерия трябва да бъдат изпълнени в следващите месеци, допълни служебният вицепремиер.

Действително в първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия видяхме спекулации с цените на места в отделни търговски субекти. Това е основният проблем - отделни търговски субекти да спекулират, да използват тази възможност, за да повишават цените, предупреди Пеканов.

Това означава активиране и ясни политики на различните регулатори в България - Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията, още преди въвеждането на еврото ще трябва да вземат сериозни мерки, за да защитят крайния потребител и да не се прехвърля върху него повишение в цената, категоричен бе вицепремиерът.

Той разказа, че в Хърватия се налагат сериозни глоби, което ще доведе до това търговските обекти да не прилагат такива практики. А и информации в медиите ще доведе до натиск това да не се случва и това е допълнителен метод, по който пазарът ще бута цените надолу, обясни Пеканов.

Видях информационната кампания на "Възраждане" за референдума - те лансират куп митове и неверни факти. Като това, че ще се откажем от паричната си политика - ами ние сме се отказали от нея през 1997 г. с влизането в борда, което се приема от обществото, защото донесе стабилност, коментира още Пеканов.

Трябва да направим крачка към интеграция, за да можем да участваме в тези решения, които се взимат във Франкфурт, а само асимилираме в момента. Ще повишим участието си в процесите, ще имаме възможност да използваме всички европейски инструменти по време на кризите, банковата ни система ще бъде по-силна. Това виждаме и от оценките на различни агенции, които казват, че когато влезем, ще се повиши още повече кредитния рейтинг. Това води до намаляване на лихвите по кредите, а влизаме в един цикъл, в който лихвите ще се качват, обясни вицепремиерът.

Преборихме се за първия транш от плана за възстановяване и той е много важен, защото с него започва реализацията на всички тези проекти, коментира Пеканов. Той е информирал ЕК за решението на парламента, който задължи кабинетът да предоговори закриването на въглищните централи. Обяснил съм и ясната позиция на България, че докато ситуацията във енергийната сфера е такава - въглищните централи правят изключително високи финансови резултати, които държавата използва отчасти и за компенсациите, както и докато българската енергетика произвежда и ток и за други страни на Балканския полуостров, ние не можем да изпълним този ангажимент към момента, допълни вицепремиерът. Все още не ни е върнат отговор, но неформално ни е ясна следващата стъпка - ще трябва да бъде подготвено обосновано искане, позиция на България  защо тези ангажименти не може да бъдат изпълнени в текущата ситуация. Това ще се подготви от министерството на енергетиката и други институции следващия месец.

Все още нямаме официален отговор от Брюксел, защото те все още търсят по кой член от регламента, по кой механизъм ние да вървим към такова предоговаряне, обясни Пеканов. В така зададените срокове от парламента трудно ще получим отговор от ЕК. Защото оценката на това обосновано искане, след като то бъде изпратено, отнема около 2 месеца. Започваме отначало, затова смятах, че това трябва да върви с допълнителните преговори.

Не смятам, че ЕК може да ни санкционира - всичко друго извън решението от парламента, се движим напред да го изпълняваме - всички инвестиционни проекти и всички закони. И ще бъде един много ключов ход, ако приемем някои закони. Ако направим стъпките по съдебната реформа, това ще ни помогне и по преговорите по всички други реформи, обясни Пеканов.

Няма по принцип процес, в който социалните партньори участват в изготвянето на плана, те обикновено биват консултирани. Но смятам, че тук трябва да направим компромис и да включим както синдикатите, така и работодателите, да участват заедно с Министерството на енергетиката в изготвянето на тази позиция, коментира вицепремиерът.

Чух, че "Възраждане" ми нямат доверие, аз също им нямам, защото имаме различни цели - аз смятам, че България трябва да е силна държава, която защитава позициите си, но да е европейска, по-силна икономика, която да е в крак с процесите, те смятат, че ние трябва да сме извън тези процеси. Но по отношение на това тяхно искане - за включване на синдикатите, аз ще го уважа, обясни Пеканов.

От 17-те закона, които служебното правителство е вкарало в парламента по плана за възстановяване, само 5 са приети. Това е изключително разочароващо за мен, сподели Пеканов. Ще ни трябват още 3 парламента явно, за да ги приемат всичките. И постави акцент върху механизма за контрол и разследване на главния прокурор, защото от 10 г. ни питали за него. Имаше един месец да се приеме този закон - вижте хартиената бюлетина как мина, каза вицепремиерът и призова за извънредно заседание на правната комисия, за да може да се приеме и на второ четене закона до края на седмицата.

Другият важен закон, с който даде пример, е за ВЕИ-тата. 3 г. сме се забавили с транспонирането на този закон и ще ни наложат глоби, предупреди той.

Пари ще получаваме, когато сме постигнали резултати. Досега са приети 5 закона, когато се приемат и останалите 12, тогава можем да искаме пари, допълни той.

България и в момента си има един чудесен, отличен премиер, спекулации могат да се правят всякакви, коментира Пеканов по повод слуховете, че той може да е следващият служебен премиер. Президентът Румен Радев обаче вече обяви, че това ще е пак Гълъб Донев.

Съсредоточил съм се върху важните теми - как да бъде представена по-добре България в Европа, допълни Пеканов и отказа да разкрие дали ще е част от следващия кабинет. Разговаряме често с Румен Радев, заедно бяхме вчера в Перник, но нека президентството поднесе цялата информация, допълни той.

 

Коментари

  • Я да се разкараш с еврозоната си, еничар мазен

    28 Яну 2023 10:27ч.

    България няма бъдеще с такива младежи-предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Онова, което имаме на снимката...

    28 Яну 2023 14:04ч.

    ...ментално изрядно ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изпратете мазника с една минимална българска заплата...

    28 Яну 2023 14:07ч.

    ...да изкара един месец в Хърватска, за да миряса продажникът долен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На рубладжиите

    28 Яну 2023 10:34ч.

    Им плащайте пенсиите в рубли. До 1 година ще намразят Матушката си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

    28 Яну 2023 11:10ч.

    Моята ще е в долари и ще я получавам директно на Козяк!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На рубладжиите, казваш!

    28 Яну 2023 11:59ч.

    Съдиш по себе си, баце! А това е фатално! Ние, "рубладжиите", за разлика козяшките евроджендърчета недоклатени, жълтопаветници некъпани, го правим не за "грантове", а поради вътрешно убеждение! Ма "широката козяшка душа" това не може да разбере! И, Козяк, опорките и днес много нефелни, бе! Не може ли нещо по-друго? Незачет, изобщо! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бог забавя, но не забравя

    28 Яну 2023 16:08ч.

    А вие, начело с наПиканов, трябва да бъдете публично подложени на Съда на Линча с катран и пера, за да мирнете най-накрая и да ги има България и бългрски народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обективен

    28 Яну 2023 10:35ч.

    Народа ясно е заявил, че евро не искаме, тоя боклук и сороски ибрик игнорира интереса и желанието на българите и съвсем нагло и демонстративно продължава с гнусната платена пропаганда все едно е получил разрешение от всеки един от нас, че го искаме. Този брзродник трябва да бъде съден за въвеждане в заблуждение и опит за нанасяне на трайни финансови и политически негативи на България с цел лично облагодетелстване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    28 Яну 2023 16:26ч.

    На никой не му пука, че върви подписка за референдум, в защита на бг лев! Мерзавците правят, каквото си искат, утре и във война ще ни вкарат, само и само да угодят на господарите си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се престаравай Пеканче

    28 Яну 2023 10:39ч.

    Не е нужно да оформяте документите перфектно. В плана за възстановяване имаше над 100 "грешки" в началото. И тука работете все така ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • този

    28 Яну 2023 10:44ч.

    трябва да бъде в доживотен затвор

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    28 Яну 2023 10:46ч.

    Българският народ иска въвеждането на силна рубла, не на джендърското евро

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тоя няма ли да млъкне бе

    28 Яну 2023 10:58ч.

    Не стига че си просто, ами и откачено. Русия не си предлага никому валутата, това правят любимите ти еврогеюве.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колега

    28 Яну 2023 18:09ч.

    ти няма ли да си закопчееш ципа на плювалника бе. Аман от теб. Форума на Сега го оака , сега и този.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен от сина гогата

    28 Яну 2023 10:47ч.

    Иван Вазов "Жидов гроб": ..."Издайство, измяна позорна пропусна врага в крепостта и Царевец як след упорна отбрана потъна в кръвта. Бранители храбри паднaха под турския мстителен нож, палатите царски пламнаха, огряха зловещата нощ. На утрешний ден пред пашата евреин се мръсен яви, цалуна му рабски полата и с вид горделив заяви: – Преславний войводо, сполучих услуга да сторя на вас: аз портата таз нощ отключих и Царевец в твойта е власт." ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антрополог

    28 Яну 2023 14:58ч.

    Да, не му е чист българският косъм на Румен Мустафа Радев. Кривият му нос го издава, очите.. Има нещо повече тюркско в него, отколкото е в масовия българин. Такива смесени типове са особено приспособими. Днеска с нази, утре с вази, а в други ден с нашите и с вашите врази. Неслучайно е насадил в министерския си съвет подобния нему пластелин Пеканов - антикомунистическото и антибългарско отроче на български комунисти. Ясно му е лицето на Пеканов, но акъла му е много мътен. С таквиз политици начело, България скоро няма да я има. По-скоро са социални гробари и паразити хранещи се с погребването на Отечеството, на собствената си майка България, отколкото политици и държавници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Време е за Възраждане

    28 Яну 2023 10:49ч.

    Слава на Росията и на Рублата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в еврозоната на куково лято

    28 Яну 2023 10:55ч.

    Къде са им регулаторите в момента ? Ако сега нищо не правят по отношение завишените цени на стоките, то как- след "приемането" на България в еврозоната ????? Митове и празни приказки !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    28 Яну 2023 10:56ч.

    Изключително нагла персона, но добре прикрита, за разлика от кирчовци и кокорчовци! Само евро му е в главата на майкопродавеца!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фалшиви новини

    28 Яну 2023 10:57ч.

    Защо давате трибуна на тези манипулации? Повече от ясно е- от борда можем да излезем по всяко време, от еврозоната излизане няма. Разочароващ избор на водеща новина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тези, които ви агитират за еврото, никога не са получавали доходите си и не са спестявали в левове. Те са продажници на сатанистите по дифолт

    28 Яну 2023 11:01ч.

    Кой е тоя глупак, който някоя сутрин ще се събуди ухилен, задето във влога му, който е бил в лева, се окаже, че има два пъти по-малко пари и вече в евро, а навън всичките цени са същите, само че вече в евро? Кажете ми кой, за да го погаля с колт-а по простата главичка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой стои зад тази Марионетка..?

    28 Яну 2023 11:06ч.

    Твърденията на младежа са явна подигравка и подценяване на интуицията и интелекта на българите. Сериалът с "млади" Безродници, Бездарници и Продажници продължава..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически идиоти!

    28 Яну 2023 11:09ч.

    Абе, Радев, триморецо, откъде ги вадиш тези американски агенти? Киро, кокоро, пеканката, гълъба...все негодници, мразещи България и българите! Проамерикански мутри, работещи в пълен синхрон с другите изтърсаци на урсулите и мумията байдън - боко, бойкикев и догановците срещу България. Време е тази измет да се измете и бъдещето на България да се поеме от българи, а не от чужди мекерета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Банцкалия, "фен" на Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    28 Яну 2023 11:13ч.

    Много се натегаш пеканчо, ке се скасаш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами

    28 Яну 2023 11:34ч.

    ""за да можем да участваме в тези решения, които се взимат във Франкфурт,"" - Koга някой пита слугата за каквото и да е .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Яну 2023 11:43ч.

    Войната в Украйна криe рискове за стратегическо поражение на Русия; за провокиране смяна на режима и последващо демилитаризиране на Русия (а не е изключено и поставяне на ядрения й потенциал под международен контрол); за политическо и географско „преформатиране“ на Русия; за смяна на елита и за превръщането й във второстепенен фактор, не само в световен, но и в регионален мащаб

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • админът да се намеси

    28 Яну 2023 11:58ч.

    Тоя пост няма никаква връзка с темата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Яну 2023 12:05ч.

    Как ще има като е трол, крадец на никове?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    28 Яну 2023 11:55ч.

    звучи чудесно, дано да се случи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ти се случи на теб една случка случайна

    28 Яну 2023 15:47ч.

    На подгърбието

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И утре е ден

    28 Яну 2023 11:55ч.

    Нека първо заявим желанието си за провеждане на референдум, след което ще е невъзможно на подобни идиоти да говорят глупости за националната ни валута

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Яну 2023 12:04ч.

    Ха ха ха... тоз още утре може да ни вкара в еврото, само и само да поемем австрийските дългове, пък иначе Австрия ни спира шенгеня ? пеканке недопечена, България НЯМА да приеме еврото - запиши си го някъде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • извинете за цинизма, но

    28 Яну 2023 12:09ч.

    Заври си еврото в простатата, простако. Казват че лекувало!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "спекулации с цените на места в отделни търговски субекти"

    28 Яну 2023 12:49ч.

    Това ще е най-малкия проблем от приемането на еврото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • настава тотален цирк, когато тия платени слуги започнат да ни уверяват в нещо, и особено когато става дума за контрол върху обогатяване на търговската каста

    28 Яну 2023 13:00ч.

    Обаче ни уверява - да му вЕрваме демек, на него, платения пропагандист! - че държавата щяла да наложи санкции на злоупотребилите с цените търговци. Тоя съвсем ни взе за канарчета...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    28 Яну 2023 13:11ч.

    Много ми писна от тези полуграмотни индивиди, които ни се натресоха преди 2 години.... Между другото, сега се сетих, че преди да се довлекат НДСВ-арите преди 20 години, пак от Запада, Костов каза, че ще им плати билетите за връщане. Колко трябва да си "успял", за да не можеш един билет да си платиш. Изпаднала работа... Сега пък един яде в стола с фактура, при положение какво взема. Дори не мога да повярвам, че има такива хора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо

    28 Яну 2023 13:33ч.

    Август ще има референдум, а не цени в евро. Ясно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • A тия продължават с простотията

    28 Яну 2023 14:06ч.

    Пак да питам - кой реши, че Еврозоната ще влиза и у нас? Кога се реши това? Къде беше общественият дебат за това съдбоносно решение, от което зависи бъдещето на поколения напред? Защо все още никой от радетелите на еврозоната не излиза на дебат? Даже и дебат да не е, да вземе да обясни защо и какво налага участието ни в Еврозоната, и да отговори на някой и друг въпрос? Защо всичко това минава под радара? "Група търговци били спекулирали с цените" и затова отиваме да пием и пеем у Хърватска, за да черпим челен опит. Това ще да е наааай-големия проблем, сигурно. И така да е, как ще го забраните - ще наложите ценови контрол ли? СМЕШНИЦИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 28 Яну 2023 14:06ч. Пак да питам - кой реши, че Еврозоната ще влиза и у нас?

    28 Яну 2023 14:13ч.

    Е, как кой?!? Водещите европейски офицери или офицерски са му разпоредили на шимпанзето и то изпълнява. Ролята на наградата за предателството ще изиграе не банана, а някоя синеКурна длъжност за него и отрочетата на Резидентна някъде из дебрите на европейската бюрокрация, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    28 Яну 2023 14:17ч.

    Задължително ли е от Козяк на Тримореца само изроди да предлагат за министри? Ако ли не, къде са свестните хора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия не си предлага никому валутата

    28 Яну 2023 15:00ч.

    и с основание - никому не са притрябвали шарени хартийки без каквато и да било стойност

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • остави Русия, параноико, какво не ти харесва българската валута?

    28 Яну 2023 17:04ч.

    Имаме си лев. Стига си подпръцквал за евро, продажнико нещастен! Не сме длъжни да обедняваме целокупно, за да спечелят няколко клиента на финансовата мафия като теб няколко цента от пренатягане на началниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лев = лъв = Левски

    28 Яну 2023 15:22ч.

    С българският златен лев по-заможните българи са изпращали децата си да учат в Западна Европа. Еничарите вън!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    28 Яну 2023 16:39ч.

    празник на лъжата и безгранична истерия! ликвидацията на българския лев носи ползи само за ШАЙКАТА! за обикновените хора прецакването е тройно: ако хлябът струва 2 лв, автоматично става €2; но ако заплатата му е 1000 лв, тя автоматично става €490; и ако човек има 10 000 лв спестявания, те автоматично стават €4900... тези майкопродавци и унищожители на страната ни са абсолютно неадекватни! жалко, че лудницата в с. Карлуково няма капацитет да побере всички психопати, самонаричащи се "политически елит"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знам от какъв зор евроатлантическите ***** намесиха рублите, сякаш някой предлага тях да въведем, а не фиатните хартишки на ЕЦБ

    28 Яну 2023 17:19ч.

    Обаче ако наистина се въведе € от догодина, вероятността след това по тия земи да се разплащаме точно с рубли радикално ще се повиши. А може по друга част от земите ни да е в обръщение турската лира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    28 Яну 2023 17:36ч.

    Разбързали са се нещо и вече не подбират средства. Както старшината навремето (перефразирам): "Който стигне (приеме еврото) последен е пеераС! Тичайте, юнаци, аз съм след вас!" Ти не го пускаш в селото, то за поповата къща пита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало, цензора!

    28 Яну 2023 17:37ч.

    Къде отиде един добър, информативен и очевидно недовършен пост, който беше тук преди малко? По каква причина го изтрихте?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не очаквах това от гласове

    28 Яну 2023 18:01ч.

    Поста беше пълен с факти и аргументи. Отвратена съм от тази цензура. Очевидно и те са част от дезинформационната кампания вече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    28 Яну 2023 18:22ч.

    "през август трябва да се случи въвеждането на цени в лева и в евро, обясни вицепремиерът" Ако просто беше казал "трябва да се въведат цени" вместо "трябва да се случи въвеждане на цени" по-малко умен ли щеше да ни се случи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    28 Яну 2023 18:48ч.

    Вече започвам да си мисля, че Радев умишлено назначава такива пекановци, про100кировци с цел да свършат антибългарските дела, лично да се обладетелстват от това и после си измива ръцете с тях. Изпраща ги поживо-поздраво да заминат там, където са ги ОБУЧИЛИ, а и той ще се нареди в нато след президенстването, след като е ипълнил с чуждите ръце поставените задачи - македонски, укрински, унищожаване на ЛЕВА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    28 Яну 2023 18:53ч.

    Пеканов, тъй като е връзкарче и с промито мозъче, си мечтае за някакво евро. Еврото няма да бъде прието в България. Само ще изхарчат и присвоят маса пари на данъкоплатците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    28 Яну 2023 18:57ч.

    Като наредите в редичка снимките на симеоновите юпита - малкия мук / николай василев/, милен велчев, делян от герб,про100киро и хамстера василев, пеканов - всичките са като от един клонинг. Не външна прилика, както при овцата Доли, а чипа, както казваше дъртия от Мадрид. Турили са им един и същ чип - антибългарски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по калъп изкарани ам.зомбита

    28 Яну 2023 19:03ч.

    Точно наблюдение. Икономист, както казваше едно малко дете, това е "човек с очила".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    28 Яну 2023 19:08ч.

    Тоя да не е карал същия харвардския курс като Киро и Асан?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • умен

    28 Яну 2023 19:14ч.

    поредния псездо експерт от елитен западен вуз.Време е да посочим вратата на такива измислени специалисти и да се вземем в ръце за да си оправим къщата.Такива като този като Киро Про като Асенчо да си ходят там откъдето са дошли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро Про като Асенчо да си ходят там откъдето са дошли

    28 Яну 2023 19:54ч.

    По-точно къде?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    28 Яну 2023 20:07ч.

    То си има автентична българска псувня по повод "къде". Разбира се псувнята е от сръбски произход.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А защо първо не помислите

    28 Яну 2023 21:06ч.

    за увеличение на заплатите ,като сме европейци защо мин.заплата е около 300.00 евро чисто и в Европа ли работят за 300.00 евро.Ние българите работим за жълти стотинки за да богатеят богатите европейци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не се въвежда никакво евро,

    28 Яну 2023 21:55ч.

    докато не се вдигнат доходите у нас поне до средните европейски. Другото е слугинаж и предателство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • малко факти

    28 Яну 2023 22:14ч.

    Не става въпрос само за спестените парични средства, с които ще трябва да се разделим. Още нещо: 1) Това, което евроатлантиците от НС не признават е, че държавите от Източна Европа са присъединени към ЕС само заради пазарите си. Защото ЕС е икономически съюз, със свободно движение на стоки. Статистически, всеки присъединителен процес на нова държава (преди всичко присъединяването на държавитe от Източна Европа) води до "обедняване" на основателите /!/ на ЕС. Ние сме само един пазар за тях. Това се компенсира за западните страни, като им се предоставят облекчени условия на финансиране, ако искат да завладяват нови пазари, такива като нашия, например. (eлементарни примери могат да се намерят във всички търговски вериги - ние имаме прекрасни продукти, но в магазина хранителните продукти са 80% чуждо производство, например, и т.н.) 2) С приемането на еврото на българския пазар ще бъде до-отворен за западни капитали: Това е само една от целите на западните държави да ни набутат в Еврозоната. Болшинството от банките в България са клонове на западни банки. С приемането на еврото западни фирми - преди всичко традиционните инвеститори, тези, които и сега имат едни от най-високите дялове инвестиции в България /разбира се, не само те/ - ще получат безпрепятствено и в най-кратки срокове финансиране за навлизане на българския пазар. Сега в България са тези западни фирми, които можеха да си позволят експанзията, най-вече със собствени капитали - такива като търговските вериги, енергиините дружества. Aко се въведе еврото като валута ще дойдат и много други предприятия, които окончателно ще изместят и задушат българската икономика. Българските фирми получават, и ще получават, по-трудно финансиране от чуждите банки. 3) Печалбите/дивидентите от дейността на тези нови експандиращи фирми няма да остават в България. Както и сега: дивидентите на банките и търговските вериги заминават директно към фирмите-майки. Напр. цената на енергоносителите е еквивалентна на европейската, а нашите доходи са в пъти по-ниски. Така ще стане и с другите стоки, които новите западни фирми, които ще се настанят в България, ще произвеждат. 4) По време на финансовата криза 2007-2010, например, западните банки бяха на печалба благодарение на дивидентите си от Източна Европа. 5) инфлацията с приемането на еврото, за най-кратко време - за няколко месеца, ще стане, най-вероятно 30%. Пример: Австрия - 1 Евро = 13,76 шилинга. Само за няколко дни стоките се търгуваха не за 10 шилинга, а за 1 евро. 6) и не на последно място, т.нар. Braindrain: обедняването ще засмуче още повече млади хора, които ще искат да напуснат България. Още: EС няма право да прави дългове. Но след Ковид-19 ЕС взе дълг в размер почти толкова, колкото е 5-я годишния бюджет на ЕС, който се събира от всички страни членки, от членския внос и други. Загубата на ЕС за миналата година е толкова, колкото е бюджета на ЕС за 5 години. Следват още дългове, най-вероятно! Задлъжнялостта на България е една от най-ниските не само в ЕС, но и в света /за сега/! /толкова, колкото е на Люксембург. 6 от 20-те най-задлъжнели държави са от ЕС! Т.нар. PIGS /Portugal, Italien, Griechenland и Spanien/ или PIIGS, ако се добави и Irland. ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи