Пеканов: Ползите от въвеждане на еврото в България са повече

Пеканов: Ползите от въвеждане на еврото в България са повече

Ползите от въвеждане на еврото в Българя продължават да са повече. Това заяви бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова телевизия.

„Основната е засилено доверие в банковата система, тъй като ще бъде засилен надзорът над нея, с факта, че ще бъдем надзиравани и от Франкфурт. Ще има допълнителен репутационен ефект, ще има намаляване на транзакционните разходи, ще можем да взимаме и участие в решенията на Европейската централна банка”, каза Пеканов в предаването „Здравей, България”.

„Към момента ние само реплицираме поради факта, че сме във Валутен борд и само повтаряме това, което се реши във Франкфурт. Например, ако другата седмица се реши през юли да бъдат вдигнати лихвените проценти в Еврозоната, БНБ ще трябва да реплицира това решение. По-добре е да участваме в тези решения. Някой беше казал много хубаво, че или си на масата или си в менюто. По-добре е да участваме в тези решения”, коментира Пеканов.

Той отбеляза, че все пак съществуват и рискове от приемането на еврото у нас. „Ситуацията е много несигурна, има повишена инфлация. Еврото според всички анализи, които сме правили, не допринася кой знае колко за това да се повиши инфлацията, но хората често остават с такова чувство, защото някои стоки се закръглят неправомерно нагоре. Това показват анализите преди 10 г., когато Балтийските страни се присъединиха, там не е имало кой знае какъв проинфлационен ефект”, посочи бившият вицепремиер по управление на европейските средства.

По думите му, сега обаче сме в много силна инфлационна среда. „Има много висока инфлация, много над целта на ЕЦБ и страховете на хората не трябва да се неглижират. Трябва да се изговорят и да има добра информационна кампания”, категоричен бе Атанас Пеканов. И добави: „По този начин виждам и приемането на този план за еврото от миналата седмица. Той е разработен още миналата година и включва редица мерки, които задължително трябва да се предприемат. Ако искаме ползите да са повече от негативите, трябва да направим информационна кампания и много ясни мерки за защита на потребителите".

Според Пеканов в момента влизаме в период на повишаване на лихвените проценти. „Това е цикъл, който ще продължи следващата година и половина вероятно. Затова тук разбирам страховете дали 1 януари 2024 е правилната дата. Средата ще продължи да бъде проинфлационна, успокоението на инфлацията ще отнеме време. В такава ситуация на висока инфлация хората ще имат страхове и институциите ще трябва да направят така, че те да се справят с тях”, отбеляза Пеканов.

Той посочи още, че в момента сме в ситуация на изключителна несигурност. „Цените се определят от геополитическата ситуация. Най-вероятно цените на горивата ще се задържат на високи стойности. Средно ще бъде около 100 долара за барел”, коментира бившият вицепремиер по управление на европейските средства.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Пекания

  31 Май 2022 9:58ч.

  Стига лъга, бе. Ти си лобист на ЕЦБ в България и защитаваш интереса на бюрократите комисионери в ЕЦБ. Интереса на всички ви е да се раздават колкото се може повече кредити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  31 Май 2022 10:39ч.

  ползите са само за ШАЙКАТА ! за обикновените хора прецакването е тройно: ако напр. човек има 10 000 лв спестявания, те автоматично стават €4900; но ако хлябът струва 2 лв, автоматично става €2; и ако заплатата му е 1000 лв, тя автоматично става €490...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • qwerty

  31 Май 2022 10:44ч.

  Ами аз като гледам ползите са за такива като този. За останалите - още по-празен хладилник

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отказът от лева

  31 Май 2022 10:49ч.

  практически е отказ от суверинитет

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аман от продажници!

  31 Май 2022 11:12ч.

  Оставка на правителството, оставка на президента!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи