Пеканов: Парламентът трябва да разгледа три законопроекта, тясно свързани с еврозоната

Пеканов: Парламентът трябва да разгледа три законопроекта, тясно свързани с еврозоната

Снимка: БТА, архив

Три законопроекта, подготвени от Министерството на финансите, трябва да бъдат разгледани от това Народно събрание, в противен случай ще бъде трудно влизането на България в еврозоната в предвидените срокове. Това стана ясно от думите на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Има два основни критерия, свързани с приемането ни еврозоната – първият е инфлационният, другият е правната рамка, обясни вицепремиерът. По думите му инфлацията в момента намалява и се очаква овладяването ѝ. По отношение на правните норми – има три законопроекта, които служебният кабинет е подготвил и трябва да бъдат разгледани и гласувани от парламента. Това са промени, свързани със Застрахователния кодекс, независимостта на Българската народна банка и подобряване на мерките за защита срещу изпирането на пари. Тези три законопроекта са свързани с Договора за функциониране на Европейския съюз. В момента България не отговаря напълно на изискванията на този договор, стана ясно от думите на Пеканов. Затова е важно тези промени да минат през Народното събрание, надявам се парламентът да ги разгледа, каза вицепремиерът.

Във връзка с първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост, който страната ни получи в края на миналата седмица, Пеканов коментира, че това е успех на служебния кабинет.

Той обаче напомни, че е приет само един от необходимите 22 закона по Плана за възстановяване и устойчивост. Внесохме ги в първия ден на този парламент, от два месеца няма почти никакво движение, каза още вицепремиерът. По думите му следващата сума по Плана от 724 млн. евро няма да можем да я поискаме, докато не бъдат изпълнени общо 66 мерки. От тях 22 минават през парламента.

Пеканов акцентира, че няма достатъчно движение по тези мерки. По тези теми трябва да се намери мнозинство, може и ситуационно. Тези мерки са добри за България, това са закони, които ще подобрят икономическата среда, добави Атанас Пеканов.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

Коментари

  • Викт

    19 Дек 2022 11:18ч.

    А задължително ли е влизането в еврозоната в предвидените срокове, ако това ще донесе повече вреди отколкото ползи за хората със средни и минимални доходи!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "предвидените срокове"

    19 Дек 2022 11:30ч.

    Кой е предвиждал тия срокове и какво ще стане, ако случайно ги изпуснем?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една българка

    19 Дек 2022 11:34ч.

    Чудех се този на кого ми прилича и тази сутрин се сетих преди да го затворя: на Роско Плевнелиев. Той така проповядва като че ли ние сме малоумници. Нали вече не сме затворени и всички видяхме в другите страни какво стана с влизането в еврозоната: цените скочиха двойно а доходите се снижиха. Що се отнася до евросредствата всички знаем, че ще ги окрадете - нали за това е борбата между политиците и затова не може да бъде излъчено правителство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    19 Дек 2022 11:44ч.

    едно си връзкарчето знае, едно си бае. Добри Войников още 1871 в "Криворазбраната цивилизация" чрез Хаджи Коста, незабравимият Парцалев го помним в тази роля, ни казва "Авропата измислила тюрлю бин тюрлю марафетя, па търси като нас прости да им зема паричките, анадънму?". Пеканов чети българска литература.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    19 Дек 2022 16:32ч.

    ++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сащ са сатанисти

    19 Дек 2022 11:46ч.

    Българското общество категорично отхвърли еврото и отхвърли лъгъбътъ извращенията на сащ! А вие - американските представители нямате никаква връзка с българските избиратели! Напусни парламента!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ellie

    19 Дек 2022 12:27ч.

    Понякога "усмирителните ризи" трябва да са стоки от първа необходимост, направо неотложност, спешност. Кандидат крайно нуждаещи се потребители от НС, дал Господ. На български "вържи Пеканов, да ни е мирно селото".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС не иска никакви закони, това е измишльотина на наши

    19 Дек 2022 12:32ч.

    меркатилни групировки/кланове в борбата с други групировки/кланове! ... На никоя друга държава в ЕС не са поставяни условия - да приемат закони срещу пари!? ... Това е УНИЖЕНИЕ за държавата и за народа! .... Народът и без това няма да получи нищо от милиардите, но ще го вържат да връща тези милиарди. Позор за "бутафорните политици", които си позволяват да заблуждават собственият си народ и да издевателстват над българския дух и българската национална идентичност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • reversed psychology

    19 Дек 2022 13:43ч.

    ЕС просто се опитва да амбицира нашия политически "елит" да влезем на всяка цена в кошарата, в която САМО те искат да ни вкарат, за да не можем никога да се отскубнем от техните лапи. И за сега успяват - Р. Радев, това недоразумение, Кирчо, Василев, Харпарцумян или както се казва онзи експерт, гуверньорът на БНБ, с изтекъл срок - всичките са си напълнили джобчетата за да ни добутат до там час по скоро. Дори С. Станишев е на разположение със специално поръчение. Кристалина и тя помага... Егати експертите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    19 Дек 2022 13:15ч.

    "инфлацията в момента намалява и се очаква овладяването ѝ." А ние очакваме да си в Буховския санаториум за ментално оздрявяване доживот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    19 Дек 2022 13:22ч.

    Този е още с памперси но акъл дава и "трябва" казва.Пази боже...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически идиоти!

    19 Дек 2022 14:31ч.

    И никой не му сменя омазаните, смрадлови памперси. Вони повече и от Тримореца, самозабравилия се чорап, стиснал здраво мандатите! Не ги дава, за да управляват недоразуменията като този зомбиран никаквец, проскубания гълъб и наркоманчето коткоубиец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в противен случай ще бъде трудно влизането на България в еврозоната в предвидените срокове...

    19 Дек 2022 13:44ч.

    И това ще е най-доброто, което може да се случи на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нито парламент. нито правителство ни трябва

    19 Дек 2022 15:20ч.

    само така ще ни оставят на мира колонизаторите от Запада, не само европейските.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    19 Дек 2022 15:30ч.

    Пеканов, твоята работа няма да се опече. Свиквай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • самоче за тази цел трябва ВСИЧКИ да излезем на площадите

    19 Дек 2022 15:36ч.

    и да го кажем ясно и разбрано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Дек 2022 15:45ч.

    Към ГЛАСОВЕ, вижте какво става в Португалия с еврото, защо искат да излизат от еврозоната и го публикувайте! После ще е късно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Дек 2022 15:53ч.

    https://www.rtp.pt/noticias/economia/joseph-stiglitz-custa-mais-a-portugal-ficar-no-euro-do-que-sair_a945046

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    19 Дек 2022 15:50ч.

    И тоя ли е карал курсове в Харвард?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еничарчетата

    19 Дек 2022 16:00ч.

    И визуално си мязат..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    19 Дек 2022 16:13ч.

    Пеканов е типично човече от модерното котило управници, издигнати от еректиралия НПО пенис Има вид на нюоша, който е обречен навечна младост, един Адонис, който никота няма да възжъее и се пусне мустаци. Видът му е на гимназист, който всео още ходи редовно на на уроци по цигулка, а родитилете му го бият ако усетят, че е пушил или се е целувал с момичета или музикалния педагог. Чудя се какъв епромосълът, който пълни Родината с безчет бледи спирохети като Запеканчо. Тънки сребърни крила и ни юден юнак - пълна падерасти.я

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    19 Дек 2022 16:39ч.

    Идиотска фамилия - що за човек трябва да си, за да си кръстиш детето "Пекан"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    19 Дек 2022 19:22ч.

    Ми как да го кръсти, може би Кирил, както се пее в песента на Семён Слепаков: Дебил https://www.youtube.com/watch?v=tJzx4PTvXis

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    19 Дек 2022 17:33ч.

    Пеканов е отвсякъде за бай Ставри, ама нейсе .... народът е много проЗт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия бързат да ни закопаят

    19 Дек 2022 17:34ч.

    От де такива пишлемета продажни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    19 Дек 2022 17:43ч.

    ПослеПис:като живеещ в Евро зората от 2009 ще го кажа поредно:Евро не ни е нужно.И то не е заради това че левът ще изчезне. Просто сме :1.Бедни,2.Ще ни залеят(банките) с предложения за кредити.3.Ще станем зависими и задължени да купуваме чужди дългове и няма излизане от зоната.Има и още негативи.Самото понятие "зона".Зона на здрача?Зона като ГУЛАГ?Ако мислите че в тоя зона "Те" ще се интересуват от бяндитската ти "икономика" за да я изкарат на светло се лъжите.И сега можеха да принудят правителствата да въведат ред в криенето на доходи, в прането на пари и плочие далавери.Това тях не ги интересува. Когато дойдох в Франция имаше едни разпоредби за плащания кеш и с чек.Сега има други.Контрола е жесток.И не е заради следенето на личността а за да няма криене на данъци.Ония данъци с които се строи и по държа, финансира живота изобщо.Иначе няма начин. Ако Евро зоната гарантира 90% събираемост от всички,данъка да е според дохода(а не тоя 10% като сега защитаваш богаташите без никаква полза за обществото) бих дал съгласие дори и при днешното състояние.Но няма да стане защото и сега преди тая зона не е станало.Никакво Евро. И вън от тоя робски "съюз".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи