Пеканов: Няма да орязваме пенсии и помощи

Пеканов: Няма да орязваме пенсии и помощи

Пенсии, социални помощи и данъчни облекчения няма да бъдат орязвани. Това заяви категорично вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия. Коментарът му дойде по повод изказване на бившия финансов министър Асен Василев.

„В предизборна кампания всички политици защитават своята позиция. България по принцип трябва да прави повече за повишаване на доходите и това беше важна стъпка, която редовният кабинет предприе. Бюджетът за тази година, така или иначе, е приет, а този за 2023 г. ще бъде предложен в края на октомври”, заяви Пеканов. И допълни, че служебният кабинет няма да участва в тази дейност.

По отношение на парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост Пеканов призова следващият парламент възможно най-бързо да приеме реформите, които Европа настоява да направим.

 „Двете най-проблемни теми са енергетиката и върховенството на закона. Заложихме промени и сега те трябва да бъдат изпълнени. За да получим парите, са необходими мерки в сферата на съдебната реформа. Следващата седмица ще бъдат представени предложенията на служебния кабинет в тази сфера - общо 11 законопроекта”, обясни Пеканов.

Той съобщи още, че страната ни ще получи най-малко 500 млн. евро като финансиране от Брюксел заради енергийната криза.

„В момента готвим документацията, с която да поискаме 130 млн. евро от фонд „Солидарност”, за да подпомогнем възстановяването на наводнените места в Карловско. Средствата ще могат да се използват за възстановяване на инфраструктурата и домовете на хората. Регионалното министерство работи усилено по изготвянето на искането за тези средства”, каза още вицепремирът.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Източник: Нова телевизия

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Да бе,

  09 Sep 2022 9:23ч.

  много е лесно да се лъже преди избори! Но на лъжливите ов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • продължение

  09 Sep 2022 9:24ч.

  Но на лъжливите овчарчета у нас вече никой не им вярва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  09 Sep 2022 9:56ч.

  Имайте късмет да ги орежете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  09 Sep 2022 10:10ч.

  Чудесна новина! Инфлацията - от вас, почерпката -от нас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  09 Sep 2022 10:40ч.

  На 7-ми ще видим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи