Пеканов: Кабинетът "Петков" е поел ангажимент до 2026 г. да затворим въглищните централи

Пеканов: Кабинетът "Петков" е поел ангажимент до 2026 г. да затворим въглищните централи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Кабинетът "Петков" е поел ангажимент до 2026 г. България да затвори въглищните централи. Този скандален факт стана ясен от днешното изявление пред журналисти в парламента на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който участва в среща на 10 парламентарни комисии с  генералния директор на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия Селин Гауе., която отговаря за Плана за възстановяване и устойчивост.

В Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), договорен между Европейската комисия и кабинета "Петков", има ангажимент за намаляване на вредните емисии в сектор „Енергетика“ до 2026 г. с 40 процента. Не е ясно заложен механизмът, по който това да се случи, посочи Пеканов.

Фокусът на разговорите е бил именно Планът за възстановяване и устойчивост и предвиденият в него ангажимент за намаляване на въглеродните емисии. На въпрос може ли този ангажимент да бъде изпълнен, без да се затварят въглищните централи, Пеканов коментира, че изпълнителната власт в бъдеще ще има реална възможност да измисли най-добрия възможен начин това намаление да бъде изпълнено, без да се затварят въглищни мощности.

„Службите на ЕК бяха ясни за това, че в момента договорът е такъв, какъвто е, и би отнело изключително много време, което ще рискува част от ресурсите, той да се промени. Не е заложено ясно, че трябва по един или друг начин това да се случи“, посочи Пеканов в отговор на журналистически въпрос може ли въпросното намаление да се случи без затваряне на въглищните мощности.

Изпълнителната власт в бъдеще ще има възможност да измисли най-добрия възможен начин това да се случи, за да се избегне директното затваряне на въглищни мощности, коментира той.

На въпрос дали можем да предоговорим вече договореното, Пеканов посочи, че по време на срещата със Селин Гауер ясно е бил даден сигнал, че подобни стъпки биха отнели месеци и ще рискуват всички тези проекти, които трябва в момента да започнат да се случват.

Предоговарянето означава спиране на текущата дейност по плана и работа по нов такъв, коментира вицепремиерът.

В цяла Европа тези разговори се водят в момента. Доста от страните търсят решение на променилата се ситуация спрямо миналата година, когато цялостната геополитическа обстановка беше различна. В този смисъл Европа предлага нов инструмент REPowerEU, в който ще има допълнителни средства, обясни Пеканов.

По думите му евентуално тогава страните членки могат да разговорят дали искат да правят някакви промени.

В момента ЕП финализира този инструмент, предстои ЕК и Европейския съвет да го приемат, което означава, че в началото на януари този инструмент ще е достъпен, за да се използва именно за адресиране на променената енергийна ситуация, обясни вицепремиерът.

От "Продължаваме Промяната" обявиха на брифинг след срещата, че 40 процентното намаление на вредните емисии може да се случи чрез сезонно балансиране работата на централите.

Това предизвика последвала гневна реакция на ГЕРБ, които обявиха, че ПП са предали националните интереси като са поеми ангажимет да бъдат затворени ТЕЦ-овете от Маришкия басейн.


Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

  • smb

    15 Ное 2022 20:03ч.

    Много лесно може да намалим вредните емисии с 40% - просто даваме измислени данни, както за инфлацията и всичко е ток и жица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав сте, но това могат да го направят Българи,

    15 Ное 2022 20:13ч.

    а не майцепродавци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А мерзавецът Пеканов е поил ангажимент да унищожи българският лев

    15 Ное 2022 20:20ч.

    Е той барабар с ония е предател и майцепродавец

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсурд!

    15 Ное 2022 20:30ч.

    ,,Продължаваме промяната" и ДБ са предатели! България ще спечели повече пари от продажбата на ток от тецовете, отколкото от Плана за възстановяване. По-добре да се откажем от него и да пуснем всички мощности на макс. Даже ,,позеленялата" Германия се връща към електричеството от ТЕЦ и АЕЦ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zaho47

    15 Ное 2022 20:35ч.

    Слугите на Америка като Кики П-та са в действие. Малко време им остана до категоричната "Промяна". Вън от България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-добре да се откажем от този План

    15 Ное 2022 20:54ч.

    да спрем да плащаме вноска към ЕС, както и да приемем стъпки да го напуснем. Тогава ще можем да въведем мита и създадем условия за производство на храни и промишлени стоки. Основният принцип на ЕС за свободно движение на хора, стоки и капитали означава всъщност свободно изсмукване на богатите и големи страни в ЕС на хора, стоки и капитали от бедните и малки страни. Те са наясно, че това предстои затова искат да ни заробят с еврото, освен че губим финансов суверенитет, за него механизъм за напускане няма предвиден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    15 Ное 2022 20:54ч.

    От тиквеник, на тиквеничета ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Планът за "възстановяване и устойчивост"

    15 Ное 2022 23:08ч.

    се оказа поредната смъртоносна клопка за българския народ и за България. Доказва се, че от това да си извън ЕС, по-лошо е да си член на ЕС. Същата е и ситуацията с нато-то. Нарязахме си ракети, танкове, оръдия, БТР-и многофункционалните изтребител-бомбардировачи МиГ-23; подводниците, замо и само за да станем зависими от нато. А Пеканов по нищо не се различава от измамниците Кирчо и Кокорчо. Шеф им беше президентът Румен Мустафа Радев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    15 Ное 2022 23:13ч.

    Пеканов, май са ти дали ролята на доносчик! Не клевети останалите джендъри!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ади утре под ручка

    16 Ное 2022 4:18ч.

    Кабинетът "Петков", служебните Му кабинети, а и някои по-предишни - на другия Му, кабинети доброволно утре с по една мешка, под синергитичното Му ръководство право в Централния софийски затвор. Така де, а то ако чакаме на т.нар. прокуратура, най-много са дочакаме Края на дните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Т.нар. депутати

    16 Ное 2022 4:19ч.

    В индианска нишка след тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китай СТРОЯТ 450 нови ТЕЦ-а на въглища в пределите на Китай

    16 Ное 2022 4:58ч.

    и 650 извън страната! Ние имаме няколко ТЕЦ-а и трябва да ги закрием????? За следващите избори трябва да изхвърлим (препродадем или заключим, да, Влади Горанов и Борисов пропиляха за тях 142 млн. лв !!!) изборните машини по SmartMatic, и да се обзаведем с българските табулатори по проекта на БАН, които гарантират резултати БЕЗ намеса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    16 Ное 2022 8:12ч.

    тук ми се чини, че се виждат следи от едни миризливи шарени чорапки... на едно министърче-еколожче...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    16 Ное 2022 8:16ч.

    А до 2027 г. може би да затворим държавата???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • може още по-рано, зер еврото трябва да приемем от 1 януари 2024 г

    16 Ное 2022 8:23ч.

    а с това ще се сгромолясаме в пъкъла!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както върви,

    16 Ное 2022 9:43ч.

    ще стане ясно, че всички управляващи у нас по един или друг начин, за едно или друго нещо, все са гледали да се надупят на западняците да приемат решения във вреда на страната ни, но разбира се, в своя полза...Но все отричат и се плюят взаимно...Имаме ли свестни управници досега?!? Май не...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи