Пеканов: Идеята за завод за батерии е на Асен Василев. Има сериозни аргументи срещу нея

Пеканов: Идеята за завод за батерии е на Асен Василев. Има сериозни аргументи срещу нея

„Поздравявам правителството, че успя да приключи преговорите за Плана за възстановяване и устойчивост, с което ще започне и реализацията му. Председателят на ЕК посещава всички държавите членки, когато технически планът е завършен”, посочи бившият вицепремиер Атанас Пеканов в „Тази сутрин“.

Според него планът е с цел дългосрочни инвестиции в държавата, затова не е проблем, че се е забавил, но като предизвикателство определи бързото въвеждане на реформите.

„Голяма част от тях изискват законодателни промени, които още в следващите седмици трябва да бъдат приети”, каза Пеканов.

По думите му има сериозни аргументи срещу проекта за завод за батерии: “Ние сме сметнали, че имаме ограничен ресурс и тази идея не е най-приоритетна”.

„Чувах скептицизъм от много експерти за тази идея. Не съм специалист в тази област, но съм се осланял на експертите. Не знам дали трябва да се влагат ролкова много средства в това“, каза Пеканов.

Бившият вицепремиер отбеляза, че идеята за завода е дошла от Министерството на финансите, ръководено от Асен Василев.

Що се отнася до критиката за идеята за газови пароцентрали, Пеканов отбеляза, че тя е била предложена от Министерството на енергетиката и защитена пред ЕК.

Пеканов припомни, че се е борил за по-дълъг период на закриване на въглищните централи: “ЕК в момента заради войната в Украйна е малко е по-гъвкава за стъпките, които трябва да предприемем, за да изпълним Зелената сделка”.

„По темата за отчетността на главния прокурор и за закриването на въглищните централи ние не искахме да отстъпим и да оставим тежко наследство”, завърши бившият вицепремиер.

 

 

 

Коментари

  • Енергетик

    06 Апр 2022 9:49ч.

    Да разбирам ли, че нови или пускане на съществуващите атомни реактори не е предвидено в този план? Ако НЕ, защо, и ако ДА, какво по-точно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Utbbmz

    04 Юни 2022 13:43ч.

    plaquenil without prescription - <a href="https://plaquepll.com/">buy hydroxychloroquine pill</a> buy baricitinib sale

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gkbmnh

    25 Юни 2022 3:10ч.

    buy flexeril - <a href="https://rcyclobenzapri.com/">buy cyclobenzaprine pill</a> propranolol for sale

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо вътрещарят енергетик пита лаиците

    06 Апр 2022 12:57ч.

    С навлизане Русия в Украйна проектът Белене умря. Вече окончателно. Няма лицензирана сащ ядр. технология в Европа. Планът не разглежда ядрени мощности. Дори при налично финансиране, нови бълг. ядр. мощности са реалистични вече след 2040. Твърде далеч! Батериите са нечистоплътни брътвежи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи