Пеканов: Датата 1 януари 2024-а за влизане в еврозоната е напълно възможна

Пеканов: Датата 1 януари 2024-а за влизане в еврозоната е напълно възможна

Няма обективни причини, които да ни спрат по пътя към Еврозоната. През следващите седмици очакваме и следващия транш от средства по Плана за възстановяване. Това заяви в предаването „Събуди се” на Нова телевизия вицепремиерът и министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов. "Датата 1 януари 2024-а за влизане в еврозоната е напълно възможна", посочи Пеканов. 

Колегите от Министерство на финансите работят по изготвянето на следващия бюджет на държавата. Той ще бъде предложен на парламента през следващите седмици. В него залагаме базова основа, която депутатите могат да променят. Те обаче могат трябва да правят промени въз основа на добри решения, а не на предизборни обещания.

По думите му, повишаването на пенсиите и на минималната работна заплата са решения, по които се работи от финансовото министерство. „Проектобюджетът, процедурата е такава, че се предлага в края на октомври или началото на ноември, з ада има достатъчно време да се направят промени. Много е важно да бъде приет бюджет за следващата година”.

Той подчерта, че тази година е била много различна и не може да влезем в 2023 година със стария бюджет. „Икономическата обстановка е по-различна. Трябва да се реагира адекватно”.

На въпрос по-рестриктивен ли ще е бюджетът вицепремиерът коментира:”Знаете, че в цяла Европа и в цял свят започва да се говори за по-строга както парична, така и фискална политика. отчасти за успокояване на инфлацията се налагат някои рестриктивни стъпки. Такава е реалността и трябва да я признаем”.  

Според него инфлационният критерий няма да спре страната ни по пътя към Еврозоната. „Има и дерогация  - фискалните правила имат някаква гъвкавост, тъй като сме в процес на икономическо възстановяване”, подчерта той. И допълни:” Не смятам, че трябва да има обратен завой от Еврозоната. Мисля, че партиите, които смятат, че България не трябва да влезе в нея са малцинство. Реално последните два редовни кабинета направиха стъпките това да се случи”, категоричен беше вицепремиерът.

"Датата 1 януари 2024 за влизане в еврозоната е напълно възможна", посочи Пеканов. 

По думите му и последната пречка, за да получим следващия транш от средства по Плана за възстановяване е преодоляна. "В идните седмици парите ще дойдат. Това са 2,7 милиарда лева".  

Целия разговор гледайте във видеото. 

 

Източник: Нова телевизия

 

 

 

Коментари

 • Пи-Пи партията

  09 Окт 2022 10:18ч.

  ма за какво ни е, това е евро? за да гепнете едни пари, дето служат за защита на валутния борд? А Петкане?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  09 Окт 2022 10:29ч.

  Само това остана неокнадено от западните лешояди.Като дете сте ,искащо да види що ще стане ако си бутне пръста в перките на вентилатора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обективен

  09 Окт 2022 10:29ч.

  Тоя никаквец в качеството на какъв се разпорежда с парите на цялата нация след като народът категорично е заявил, че не иска да си сменя лев за евро? Тоя никаквец чии интереси защитава? Очевидно не на българина. Защо не направят един референдум и да питат народа иска ли евро или не - но явно се страхуват от резултата, че ще почти 100% НЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже спаси ни от тези пластмасови хора

  09 Окт 2022 11:02ч.

  Политици които не могат да защитават, интересите на българите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  09 Окт 2022 11:29ч.

  Безродници и предатели, които въобще не се интересуват какво мислим ние! Докато не изринем всички като този от властта, оправия няма да има!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българин

  09 Окт 2022 15:11ч.

  НЕ мога да разбера защо трябва да се евросамоубивам заради Пеканов. Ако накараме Пеканов да рецитира Никола Вапцаров, ще се получи така - За него – Еврото – направил бих всичко. – Летял бих със пробна машина в небето, бих влезнал във взривна ракета, самичък, бих търсил в простора далечна планета, родината бих съсипал напълно, защото без евро животът не струва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи