Пеканов: България трябва да се бори да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г.

Пеканов: България трябва да се бори да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

България трябва да продължава работата и да се бори да влезе в Еврозоната със зададената към момента целева дата - 1 януари 2024 година, написа във Фейсбук служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Според него членството в Еврозоната трябва да стане стратегическа цел, съобщава БТА.

„В 21-ви век успешното развитие на страната може да се постигне само в сътрудничество и кооперация с останалите европейски държави. Необходимо е да бъдем част от големите съюзи, да имаме възможността да защитаваме своята позиция там и да взимаме решенията, вместо само да прилагаме чужди такива. Да бъдем архитекти на икономическата си политика, вместо само ползватели на такава“, пише Атанас Пеканов.  

Според него живеем в турбулентни времена и различни сили ще се опитат да спекулират и да саботират процеса. „Смятам, че на провелите се преди месец избори българите препотвърдиха желанието ни за по-тясно сближаване и активно участие в европейските процеси. Надявам се проевропейските сили в Народното събрание да реагират своевременно, за да бъдат надмогнати тези спекулации и да се покаже, че мнозинството подкрепя този път на България“, отбелязва Атанас Пеканов.

Втората най-използвана валута в света може да служи като котва на стабилността, смята още вицепремиерът. „Това има своите безспорни позитиви, сред които увеличаване на сигурността чрез засилване на надзора, стимулиране на експортните сектори и на туризма, пълен достъп до финансовите пазари и глобалната финансова инфраструктура, отпадане на трансакционните такси, изсветляване на доходите, повишаване на кредитния рейтинг и съответно намаляване на лихвите по държавния дълг. Това не е маловажно, защото има пряко отражение върху държавните ни разходи - милиони левове на година, които плащаме на международните банки в по-високи лихви, могат да се вложат в здравеопазване и образование“, се посочва в публикацията. 

„Чувам призиви да премислим избора си. В основата си тези призиви дълбоко в себе си искат да ни убедят, че Германия, Франция, Испания, Италия, Словакия, Словения - всички те са се объркали, когато са приели общата валута, че тя е грешка и те не знаят какво правят. Сигурен съм, че могат да се намерят мними експерти и публични фигури със спорен авторитет, които да говорят това от сутрин до вечер. Но също така съм сигурен, че мнозинството от българските граждани не вярва в този аргумент“, посочва Пеканов. Според него поради тази причина се нуждаем от ясни действия и продължаване на процеса по присъединяване. „Забавянето на процеса на въвеждане на еврото води след себе си големи рискове, особено през следващите години на финансови турбуленции и затягане на финансовите условия на глобално ниво“, смята вицепремиерът.

Атанас Пеканов отбелязва още, че Еврозоната не е перфектна и все още не е напълно завършен паричен съюз.  „Допълнителната интеграция, структурните промени на Икономическия и паричен съюз и подялбата на рисковете от кризи са ключови стъпки, така че общата валута стана по-силна и по-устойчива. Именно тази подобрена институционална архитектура прави още по-смислено членството на България в Еврозоната“, посочва Атанас Пеканов.

Той припомня, че страната ни е поела ангажимент за приемане на еврото още с влизането си в Европейския съюз. „Последните два редовни кабинета направиха важни стъпки в тази посока. През 2020-та година станахме член на валутния механизъм ERMII, което представлява де факто решението, стартиращо финалния процес. Времето за анализи е било преди това. В Хърватия анализите са направени през 2017-та година и ясно са задали посоката за влизането на страната в ERMII - стъпката, след която логично и неизбежно следва влизането в Еврозоната.

Редовният кабинет на премиера Кирил Петков прие Националния план за въвеждане на еврото, който рамкира техническите процеси на подготовка. Получихме положително становище от Икономическия и социален съвет – своеобразния граждански парламент на страната, където са представени работодатели, синдикати и гражданското общество. Радостно е, че всички социални партньори имат конструктивно и зряло поведение по темата. В края на миналата седмица в Аулата на Софийския университет беше представена академична монография от редица български икономисти и представители на катедра „Икономика“, която задава пътя на България за членство в Еврозоната, подчертава доминиращите позитиви от влизането и дискутира как да бъдат избегнати или адресирани евентуални рискове пред гражданите“, пише още вицепремиерът Атанас Пеканов във Фейсбук. 

Учени от катедра „Икономика“ на СУ „Св. Климент Охридски“ предупредиха миналата седмица, че състоянието на публичния сектор, корупцията и бизнес средата поставят в риск членството ни във валутния съюз. Има сериозен риск процесът на сближаване и интегриране на българската икономика в еврозоната да се окаже много по-бавен, отколкото се очаква, посочиха те.

„Тук и сега не трябва да позволяваме този процес да спира, особено в една несигурна ситуация в света, в която е от ключово значение да се движим заедно със силните съюзи и да се възползваме от общите решения, вместо да бъдем сами и оставени на приливите и отливите на международните икономически цикли“, смята служебният вицепремиер.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • рукола Z

    25 Окт 2022 8:18ч.

    Тоз пък... ка нема да се кача на потъваща гемия ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    25 Окт 2022 8:44ч.

    И на тоя дришльо му почерня дупето. Тоя дришльо е подписал през 2025та битовите абонати да излязат на свободния пазар на ток. Демек 80ст/кВ. Идиот

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк,

    25 Окт 2022 9:30ч.

    Toва със свободния пазар за битовите абонати го има още в гербавия план, простокировците просто са продължили "правилната евроатлантическа политика", само леко са изместили назад датата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПЕКАН

    25 Окт 2022 8:19ч.

    БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДА СЕ БОРИ ДА НЕ ВЛИЗА В ЕВРОЗОНАТА.ТЯ Е ИЗГОДНА САМО ЗА ТАКИВА КАТО ВЪПРОСНИЯТ ГОСПОДИН.А ДА ЛИ Е БЪЛГАРИН?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • трябва ли?

    25 Окт 2022 8:48ч.

    Кой е казал, че трябва? Изобщо такова нещо не може да се натрапва на хората. Щете не щете си отивате и ако искате може и да ви дадем заден тласък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • глупостите на пеканов изобщо не ни се слушат

    25 Окт 2022 8:50ч.

    и този го махайте от обществения живот и държавните институции. като му трябва нещо да си го набави; нас да спрат да ни занимават с глупости; на нас не ни трябва никакво евро и никакви европейски простотии повече; айде, със здраве!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • втръснала пекана демагогия

    25 Окт 2022 9:00ч.

    Нео-комунистчета,деца и внуки на старите тъмночервени болшевики, декламират за вечна дружба с ЕСсср.Аргументи никакви,само лозунги.Абе момче,на нас чужди заеми няма да ни трябват,ако имаме суверенитет,"мерси" за по-изгодните ти лихви и такси.Нека народът реши с референдум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    25 Окт 2022 9:04ч.

    Нека поредният"президентски гений" отговори защо седем държави - тези с висок стандарт в ЕС, не приемат еврото. Дания, Швеция, Полша, Чехия, Хърватия..... Румъния се мотае.... Защо, бе Пеканов!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радefffff,

    25 Окт 2022 9:11ч.

    подрeжи му малко крилцата на това поредно твое недорасло чуждоземно. Стига се гаври с този народ, за Бога !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бъдем архитекти на икономическата си политика

    25 Окт 2022 9:22ч.

    Maйкоууууу! И как бе, Атанасе, как предоставянето на чужда институция на финансовата си независимост ще ти позволи да бъдеш "архитект на иконимическата си политика"? За "взимането на решенията" е писал с детайли още 2015 година Варуфакис в "Adults in the room", а транзакционните такси ги няма още от 2020! Та?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И още за "взимането на решенията"

    25 Окт 2022 9:25ч.

    Явно на някой много му се ходи на срещите на "еврогрупата", ама Варуфакис имал гадния навик да си оставя телефона да записва, та някои от "дискусиите" по "взимането на решенията" ги има в детайли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поредния напън да ни грабят на запад

    25 Окт 2022 9:26ч.

    Че и ще ни опъват големите лозунги. Освен да вбесяват хората, подлогите не са способни на нищо друго. Подлоги! Махайте го тоя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дьонме

    25 Окт 2022 9:48ч.

    До дьонмето, три реда служебници, мила моя майно льо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    25 Окт 2022 9:48ч.

    Едно си евровръзкарчето знае, едно си бае. Няма да ви позволим за затворите българския лъв в еврозоологическата градина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ердоган

    25 Окт 2022 10:00ч.

    Нямате шанс, защото не разрешавам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалист

    25 Окт 2022 10:05ч.

    Ужас!!! Всички бързат да ни закопаят! Безвъзвратно! ГЕРБ внесе проекторешение за изпращане на военна помощ за Украйна и предлага разговори с НАТО за разполагане на войски на наша територия. / виж Епицентър/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лумпен

    25 Окт 2022 11:05ч.

    Е, вие друго очаквате ли от една проста тиква?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Окт 2022 10:05ч.

    искат си бай Тошо, неговия лев и българо-съветската дружба зелените чорапи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • развеселен

    25 Окт 2022 10:19ч.

    Наблюдателят явно наблюдава с широко затворени очи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЮНАЧЕ

    25 Окт 2022 10:07ч.

    МЛАДИ ГОСПОДИНЕ,ЧЕТЕТЕ ЯНИС ВАРУФАКИС:»ЕС Е В ИКОНОМИЧЕСКИ КОЛАПС»(ГРАМОТЕН СТЕ И НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ЗА ВАС ТРУДНОСТ ДА ОТКРИЕТЕ ТОЗИ МАТЕРИАЛ)И ПРСТАНЕТЕ ДА НИ ВНУШАВАТЕ КОЛКО ЩАСТЛИВИ ЩЕ БЪДЕМЕ В МЕЧТАНАТА ЕВРОЗОНА.(ОСНОВНО ЗА ТАКИВА КАТО ВАС).НИМА ОРБАН Е ПО-ГЛУПАВ ОТ ВАС?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От къде ли ги копа такива недопечени

    25 Окт 2022 10:18ч.

    президента?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    25 Окт 2022 10:25ч.

    Икономиката има два търговки пратньора - ЕС и Турция. ЕС го зачеркваме, поради неговата гибел. Кой остава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нема вече еФтини ресурси

    25 Окт 2022 11:00ч.

    Защо се редим за това евро? Да плащаме дълговете на Гърция, Италия , Испания и кой още?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ElCondor

    25 Окт 2022 11:17ч.

    А дали ще има още Еврозона дотогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    25 Окт 2022 11:22ч.

    Аман от този! По каков той ес различава от компанията на киро и кокорчо?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светла

    25 Окт 2022 11:40ч.

    " Сигурен съм, че могат да се намерят мними експерти и публични фигури със спорен авторитет, които да говорят това от сутрин до вечер... " Григор Сарийски ли е мним експерт със спорен авторитет ? !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не само,

    25 Окт 2022 11:49ч.

    "мними експерти" са и Стиглиц, Варуфакис (който го е ял и лично), Ханке, датчаните, унгарците и прочее. За сметка на титаните на иконимическата мисъл Пеканов, Василев и Горанов...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необходимо е да бъдем част от големите съюзи

    25 Окт 2022 14:27ч.

    Демек, призовава да сме периферия.. Центъра кучета го яли..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи