Пеканов: България се справя добре с критериите за еврото. Очаквам да се присъединим през 2024-а

Пеканов: България се справя добре с критериите за еврото. Очаквам да се присъединим през 2024-а

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България се справя добре с критериите за въвеждане на еврото и работата на правителството за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 г. продължава. Това заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов в предаването "Бизнес.БГ" на БНТ.

По думите му, страната ни покрива добре изискванията за размерите на дълга и дефицита като напомни, че в момента те са дерогирани и малко отклонение от тях не е проблем.

"Проблем може да е критерият за инфлацията, която е доста висока към момента. Страната ни има по-висока инфлация спрямо еврозоната, но този критерий е замислян отдавна и при други обстоятелства. Затова там се надявам на някаква гъвкавост от страна на еворинституциите, когато ни оценяват, да вземат предвид променящата се обстановка", каза Пеканов.

Той изтъкна, че у нас е налице голямо мнозинство в подкрепа на еврото и отделни гласове против приемането на единната европейска валута.

"Аз чувам тези гласове и тези рискове, които те адресират, те трябва да бъдат адресирани. Разбира се, че има рискове и тук е ролята на държавата да се включи като действа отговорно. Но идеята, че трябва да изчакаме да станем богати и тогава да се присъединим, аз съм против. Защото, ако влизането ни донесе позитиви, защо трябва да чакаме да ги настигнем и то в по-трудна среда? Не е ли добре сега да се възползваме от това в една много турбулентна ситуация да влезеш в силния съюз? В същото време инвестициите сега също се насочват от Азия към Европа заради геополитическата обстановка. И ние трябва да искаме да сме там и да сме със силни позиции", каза той.

Според Пеканов банките у нас за готови за работата по превалутирането, която ще отнеме големи логистични усилия. Обсъждат се и мерки срещу спекулата - като изписването на цените в лева и в евро пет месеца преди влизането в еврозоната и една година след това. 

През следващите дни се очаква България да получи превода от първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост. Според Пеканов политическата нестабилност у нас може да забави парите по втория транш като тях може да ги очакваме едва тогава, когато си изпълним ангажиментите. 

Целия разговор вижте във видеото.

Източник: БНТ

 

 

 

 

Коментари

  • Веска

    04 Дек 2022 15:01ч.

    Този ли е сегашният президентски фаворит, след като ни пробута про100киро и василев? Такова нагло държане в парламента когато трябва да отговаря на въпроси за еврозоната може да си позволи единствено този, който изпълнява точно поставените му задачи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    04 Дек 2022 15:07ч.

    Пеканов живее в паралелна вселена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този не га знам какво взема, но не бива да надживява българския лев

    04 Дек 2022 19:23ч.

    И не само той

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    04 Дек 2022 22:46ч.

    За съжаление си прав

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    04 Дек 2022 15:13ч.

    Както с Шенген, с американските визи - готови сме от години. Има една глава в НК за престъпления срещу републиката - чети Пеканов. Няма къде да избягаш от възмездието на закона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малоумник

    04 Дек 2022 15:19ч.

    А ако не е такъв, то тогава е безсрамен продажник. Те ни се подиграват, те ни унижават, те гледат да ни изцедят до последната капка, а този суров "Пеканов" продължава с неистов идиотизъм да твърди че това е най-доброто за нас. Мазохизъм е меко казано, също и некомпетентност, това е уникална продажност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костадинова

    04 Дек 2022 21:15ч.

    Наистина ли не съзнават,че ще погубят по-голяма част от нацията ,ако наложат да се приеме еврото.Спрете се бе хора,стига съсипвате и малкото,което е останало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    04 Дек 2022 15:23ч.

    България се справя добре с крeтениите за еврото. Очаквам да не се присъединим през 2024-а.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До 2 години няма да има ЕВРО изобщо

    04 Дек 2022 20:58ч.

    За къде сме се забързали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    04 Дек 2022 15:25ч.

    а унгарци, чехи, шведи и поляци по-глупави ли са от нас, че не искат еврото?? престъпната ШАЙКА и техните слуги – ПРЕСтитутките денонощно залъгват народа ни с приказки за „демокрация“, криейки баналната истина, че сме колониални роби. ликвидацията на българския лев носи ползи само за ШАЙКАТА! за обикновените хора прецакването е тройно: ако хлябът струва 2 лв, автоматично става €2; но ако заплатата му е 1000 лв, тя автоматично става €490; и ако човек има 10 000 лв спестявания, те автоматично стават €4900...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще гледаме да видимЕ как Румъния

    04 Дек 2022 18:08ч.

    ще се измъкне от еврото; румънският Парламент отложи влизането им до 2029 г.... Дали ще се отвъртят с мантрата "Глас народен - глас Божи", както Швейцария се измъкна от закрепването на швейцарския франк в с референдума през 2014?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    04 Дек 2022 15:26ч.

    Е пък няма да стане... а да видим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    04 Дек 2022 15:35ч.

    сига: koгату ставъ думъ зъ мъшинити викът чи никъде въ европътъ немъ таковъ глъсувъни,ну когату дрънкът зъ евроту пропускът полшъ маджария чехите и etc ( раздвоение некъкво ) момшету е зализан педалчик

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в Швейцария гласуват с хартиени бюлетини, но

    04 Дек 2022 18:10ч.

    после ги броят с машини... Ако и ние се обзаведем с табулаторите на БАН, ще избегнем онези драматични моменти по преброяването в края на изборния ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    04 Дек 2022 15:39ч.

    Всичките власти, предишни, кегашни, бъдещи, не разбраха ли, че българите не желаем еврото и ерозоната! Толкова ли е трудно да се схване тази простичка истина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЕ са разбрали

    04 Дек 2022 18:18ч.

    точно обратното - от пършивите протести в София за подкрепа на ПП и Украйна пред руското посолство явно са останали с впечатлението, "...че у нас е налице голямо мнозинство в подкрепа на еврото и отделни гласове против приемането на единната европейска валута." Във високомерието си изобщо не помислят за "демократични" принципи и зачитане на мнението на всички членове на обществото, а още по-лошо - не ВИЖДАТ други варианти освен присъединяване към "по-силните" на деня. Както навремето през ВСВ сме се закачили за хитлерова Германия..: "...идеята, че трябва да изчакаме да станем богати и тогава да се присъединим, аз съм против. Защото, ако влизането ни донесе позитиви, защо трябва да чакаме да ги настигнем и то в по-трудна среда? Не е ли добре сега да се възползваме от това в една много турбулентна ситуация да влезеш в силния съюз?..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъже този Пеканов

    04 Дек 2022 15:41ч.

    Лъже този изпечен кариерист и майкопродавец! Точно обратното на казаното от него - В България поне 80% са срещу вкарването на България в кошарата на Еврозоната. Единствените позитиви са за шепа банкери-олигарси, а за българския народ са единствено негативите. България не трябва и да си помисля за Еврозоната, поне докато доходите на българите не достигнат до нивото на доходите в Германия и Франция. Сега и без да сме в Еврозоната фактически ползваме еврото по фиксирания от Валутния борд курс 1,9583лв/1евро. За чий интерес ни е да ставаме солидарни длъжници с фактически фалиралите държави в Еврозоната - Portugal, Italy, Greece, Spain (PIGS=ПРАСЕТА) и допълнително да се раздува инфлацията в България!? Единствено за банкерския интерес! Солидарните длъжници с фалиралите европейски икономики ще бъдат задължени от Европейската банка да изкупуват техните обезценени "ценни" книжа, които ще се обезценяват още повече с течение на времето, а за залог на изкупените хартийки ще служи самата България - недвижимото имущество - земята и подземните богатства и всичките държавни активи, вкл. и малкото злато което имаме в БНБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • харменцурян

    05 Дек 2022 3:18ч.

    "Единствените позитиви са за шепа банкери-олигарси, а за българския народ са единствено негативите." Точно, лицето Левон, е твърдо за приемане на еврото! Абе не се ли наяде бе, алчна арменска...Някога бяхте, "отломка нищожна от винаги храбър народ мъченик ...",а сега гледайки лицето Левон можем да заключим ,че сте станали алчни мазни свини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    05 Дек 2022 11:27ч.

    Е, не така. От лицето Пеканов не можем да правим обощение за всички българи. Същото важи и за Хампарцунян.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото, ако влизането ни донесе позитиви...

    04 Дек 2022 15:44ч.

    Продължавам да чакам да чуя нещо за тия имагинерни позитиви. Някой нещо да е чул?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    05 Дек 2022 11:28ч.

    +++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • после защо Рюте бил циник - а вие какво сте?

    04 Дек 2022 15:53ч.

    Няма да се присъединим. Ако трябва светът ще се преобърне, но няма да обеднеем двойно и да поемаме допълнителни кумулативни ефекти на дългосрочното прогресивно обедняване и финансово израждане заради шепа нашингтонски назначенци, които цинично не зачитат мнението на огромното мнозинство от българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охи

    04 Дек 2022 16:01ч.

    И кво ся?Значи за Шенген не може,ама когато става въпрос за стригане,демек плащане на вноски по всякакви там "спасителни" фондове,членски внос и т.н. и т.н.-може!Класическа колониална политика.Бог да пази България,щото друг-няма кой...Прочутите и митични "евроатлантически" ценности!Хааах.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франция иска да напусне ЕС и Еврото,

    04 Дек 2022 16:03ч.

    в Германия и Италия текат същите процеси! Само ние ли сме най-глупавите? ЕВРО няма дя има, след като една от тези страни го премахне - т.е. до 2 години най-късно! ЕВРОТО вече рухна завинаги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трай коньо за зелена трева

    04 Дек 2022 18:24ч.

    "ЕВРО няма дя има", а нашите биготчета и праволинейни послушковци ще ни натикат в Зоната с цената на всичко. Как ги създадохме тези безродничета? Родителите на много от тях почти се разориха за да ги издържат да следват в "добрите" европейски университети и да им се върнат после напълно индоктринирани комплексарчета, а Фулбрайтовите стипендианти като Бойкикев и този, и т.н. харвардските възпитаници изобщо не помислят, че някой друг може да заеме длъжностите им...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анти дб бастун

    05 Дек 2022 3:25ч.

    е па кажи ми, че Бойкикиев може да реши квадратно уравнение в реални числа, ако то има отрицателна дискриминанта.Ако го реши тоя хуманитарен тупан ще гласувам за него. И да не му подсказват млади педерастчета завършили нов български.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А бе аз за еврото, гол в банята влизам

    04 Дек 2022 16:10ч.

    Лошото е, че банята е студена и пенсията няма да ми стигне за лекарства после. Иначе България е готова да се хвърли и под бързия влак, стига Брюксел да го пожелае и Мустафата да каже “да”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тез кретени

    04 Дек 2022 16:10ч.

    ще ни купят фабрика на 9-ти септември от западните тарикати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    04 Дек 2022 16:25ч.

    Евро на българинът не е нужно.И Е С не е нужно! За НАТО за сега се въздържам.Но за Евро и ЕС твърдо не!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жалко момченце!

    04 Дек 2022 16:37ч.

    Прислужник от най-долна класа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чудя се тоя пеканов с колко години назад върви?

    04 Дек 2022 16:55ч.

    недвусмислено им се казва, че България няма да бъде част от никакви западни зони; малоумни ли са? ако искат да не ни харижат на турция да вземат да си съберат всички сиви клетки; не разбирам как такива назадничави хора ще градят политическа действителност; чакаме и дебнем момента когато ще трябва съвсем да се ометат от България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • надявай се,

    04 Дек 2022 18:28ч.

    западните държави, които си облизват лигите да погълнат и Българския ЛЕВ, ще се вслушат още веднаж Рюте... Аз много песимистично мисля, че ще му извият ръцете да си отмени ветото, както нас ни изнасилиха за ветото ни за РСМ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • работата е друга

    04 Дек 2022 21:17ч.

    холандия казва неудобната истина от името на големите играчи, които не ни искат; тя е нещо като глашатай; така че каквото и да приказват нашите е все тая; насреща-стена;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • оставете го тоя

    04 Дек 2022 16:59ч.

    той нищо не разбира; глупак

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разбира се, че България ще влезе в Еврозоната като слуга

    04 Дек 2022 17:07ч.

    Магарето нали е затова, да го товарят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али

    04 Дек 2022 17:25ч.

    ИЗКЛЮЧИТИЛНО разочарощо поведение на Гласове. Мислех, че това е сериозен източник на информация, който отразява събитията такива, каквито са. Не забелязахте ли 10 000я протест в София вчера против ускореното влизане в евро зоната? Не виждате ли , че хората не искат еврото? Масовото мълчание на медиите по този въпрос е оглушително. И на вас ли ви плащат от фонда за реклама на еврото? Няма шанс за бедна България, когато даже и така наречените свободните медии следват сценария на господарите....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Гласове" са просто една фамилия

    04 Дек 2022 18:20ч.

    Не можем да очакваме и да искаме на всяка цена да са докрай това, което на нас ни се иска. Сигурно и те искат това, което ние искаме, но ако им се затвори сайта, и това няма да е никак добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какво да очакваме, след като 99% от новините на деня

    04 Дек 2022 18:32ч.

    се разпространяват от Nova (ЦРУ) TV? Изкупиха всички наши медии и сега харчат 10-те милиона, които кабинетът Петков задели за рекламна кампания в полза на Еврото...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно чакат епицентъра на Велева

    04 Дек 2022 22:29ч.

    ако те съобщят, веднага идва тука, ако не, няма го и тука. Не трябва да се чете само тук за новините, нашият интерес си е наша грижа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки има своето оправдание

    05 Дек 2022 1:25ч.

    Но когато ни вкарат в капана и няма връщане назад, ще трябва да отговаря пред съвестта си. Аз съм силно разочарована от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е същото, като да се успокояваме, че старият тарикат

    05 Дек 2022 2:38ч.

    Джордж и глобалистите ще си платят с лихвите за всичките гяволъци, които са натворили на човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЕДОПЕКАНОВ

    04 Дек 2022 18:01ч.

    А бре недопечена тикво, еврозоната е в криза и навлиза в стръмно падане, ние ще ходим да помагаме на тия, дето ни ограбиха и съсипаха икономиката. От какъв зор?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мислещ

    04 Дек 2022 18:40ч.

    Господин Президент! Моля преустановете всякакви противоконституционни опити за въвеждане на еврото през главата на българския народ. Много добре знаете, че въпросът не е в компетенциите на служебно правителство. Забранете на протежето си Пеканов да говори по тази тема, защото той е по отвратителен даже от Кирил Петков. Спомнете си клетвата : " във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа ". Защото много добре знаете , че въвеждането на еврото не е в интерес на народа. Ако наистина се ръководите от интересите на народа , предизвикайте референдум за което конституцията ви дава право. Отказът от национална валута е отказ от суверенитет и може да се реши само с референдум. Без народния вот, всеки който вземе това решение ще бъде осъден от Историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • призовавам всеки да му го напише в email до [email protected]

    04 Дек 2022 18:46ч.

    ЗАЩО искаме РЕФЕРЕНДУМ за решаването на този ключово важен въпрос. Длъжни са да го прочетат, ако имат претенции че зачитат демократичните ценности на ЕС... [email protected] Най-посерковски се крият зад решенията на БМБ3 и гласуване на НС с извиване на ръцете на опозицията...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • манго

    04 Дек 2022 18:43ч.

    Този ли дрисльо ще решава дали ще приемем еврото и ще се заробим до крайна степен. Референдум !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гласовит милиционер, проследяващ ай пи адреси

    04 Дек 2022 19:07ч.

    Даже и циганите не го искат туй измислено евро, а какво остава за мислещите хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • очаквал нашият пикъл

    04 Дек 2022 19:12ч.

    Абре момко, ти май си повярва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народеее ????

    04 Дек 2022 19:22ч.

    Едно левче ни остана и него искат да махнат! Национални предатели!Ставайте хора докога ще търпим това джендърско робство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мощно

    04 Дек 2022 19:26ч.

    Сера в устата на тов глупак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • затвори плювалника

    04 Дек 2022 19:48ч.

    недоучило хлапе.Не знам кой ти е дал образовение но хабер нямаш от финанси .а това що е пари за теб е тера инкогнита.Такова е западното образование-учат ги на далавери а не на икономика.Знай едно и го разбери ако можеш-основното со финансите а следтова парите.Кое какво означава ще ти обясня срещу много левове.И стига си тормозел този народ-той вече разбра че става дума за милиардите евро стоящи зад валутния борд които с твое сьдействие ЕЦБ иска да прилапа.И стига наглост и празни приказки от твоя страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    04 Дек 2022 20:40ч.

    Г-н Пеканов/пекан-амер. орех/, кой Ви излъга, че в мнозинството си българите искат да заменят лева с еврото? Знаем, че сте австрийски възпитаник, който е "прегърнал"либерализма. Аз съм за референдум по този въпрос - нека питат нас, нормалните българи, дали искаме смяна с евро на бълг. лев? Това е въпрос на суверенитет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видяхме ви оня ден

    04 Дек 2022 21:05ч.

    20 лумпена на Копейкин срещу еврото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснак,

    04 Дек 2022 23:44ч.

    ще приемем еврото и ще скъсаме завинаги с Русия. Примири се, за да не страдаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    04 Дек 2022 23:47ч.

    Типичен прост малоумник! Щял да скъсва с Русия за да го порят все по яко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснак,

    04 Дек 2022 23:53ч.

    гневен си, защото разбираш, че ти казвам истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    04 Дек 2022 23:55ч.

    Пак нещо си се объркала, но това е присъщо за малоумни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една Държава е държава, т.е. суверенна, когато има:

    04 Дек 2022 21:16ч.

    Държавна граница, собствена Армия, която да я пази и Собствена Парична единица! Пише го и в Библията (Новия завет).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дфгх

    04 Дек 2022 22:19ч.

    Пълни олигофрени сте гласове, блокирате хора, които ви подкрепят. Явно сте се продали наскоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро Простото

    05 Дек 2022 8:56ч.

    Мунчо откъде ги намира подобни олигофрени? Херо ли му ги спуска?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    05 Дек 2022 14:59ч.

    Пеканов нека по-добре да изгледа Сблъсък в Студио Actualno: "За" и "против" еврото - Кънев срещу Сарийски https://www.actualno.com/video/sblysyk-v-studio-actualno-za-i-protiv-evroto-kynev-sreshtu-sarijski-7161.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    07 Яну 2023 0:10ч.

    Трябва много ясно и недвусмислено да им се покаже на тия хора, които се правят на умрели лисици, че у нас НЯМА голямо мнозинство в подкрепа на еврото. Ясно е, че политиците и банкерите бързат с присъединяването заради продажност и лични интереси, но това не бива да се допуска на никаква цена! Илюзиите,че Западът е загрижен за нас отдавна умряха. Целта е единствено източване, използване и съсипване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи