Пеевски заведе съдебен иск в САЩ, настоява да го извадят от "Магнитски"

Пеевски заведе съдебен иск в САЩ, настоява да го извадят от "Магнитски"

Депутатът от ДПС Делян Пеевски заведе съдебен иск пред американски съд за отмяна на наложената му санкция по закона "Магнитски". Това съобщават от пресцентъра на ДПС.

В иска срещу Държавния департамент, Министерството на финансите на САЩ и Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) се посочва, че липсват каквито и да било доказателства за негови неправомерни действия, както и че до настоящия момент американската администрация също не е предоставила такива доказателства на неговите адвокати, въпреки многократно отправените искания за това.

Становището на юридическите му представители от "Morgan, Lewis & Bockius" е, че това е съществено нарушение, което прави санкцията незаконосъобразна и нарушава правото на защита на Пеевски, посочват от ДПС.

По същество искът представлява обжалване на административна процедура и делото би могло да приключи със съдебна заповед американските власти да предоставят исканата от Пеевски информация. Другият вариант е съдът да приеме, че американските институции не са длъжни да предоставят данните, въз основа на които налагат санкции по закона "Магнитски", отбелязва "Дневник".

Делян Пеевски беше санкциониран по глобалния закон "Магнитски" през юли 2021 г. заради данни за участие в корупционни схеми. Освен на Илко Желязков, такива санкции бяха наложени и на обвиняемия по редица обвинения в България бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай. Забрана за влизане в САЩ тогава беше наложена и на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Веднага след обявяването на американските санкции, българската прокуратура започна проверки. На 21 юли главният прокурор Иван Гешев беше попитан по време на свое изслушване в парламента дали има образувано дело срещу Пеевски по този повод. Той отговори, че няма "личен интерес" по темата и не е запознат. Шест дни по-късно шефката на вече закритата спецпрокуратура Валентина Маджарова съобщи, че проверката срещу Пеевски и Желязков е прекратена. Седмица по-късно адвокатите му са внесли иска в американския съд.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Нищо ново под слънцето

  12 Авг 2022 23:29ч.

  Шопарът ще хвърли сума откраднати пари, за да го изперат и да излезе чист като сълза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • компоец с пистоует

  13 Авг 2022 8:45ч.

  най-добре е краварите да го заземят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи