Патрушев заяви, че Русия не преследва крайни срокове в специалната операция в Украйна

Патрушев заяви, че Русия не преследва крайни срокове в специалната операция в Украйна

Русия не преследва крайни срокове в специалната военна операция (ССО) за защита на Донбас - нацизмът трябва да бъде изкоренен на 100%, в противен случай той ще надигне глава след няколко години в още по-уродлива форма, заяви секретарят на руския Съвет за сигурност (СБ) Николай Патрушев в интервю за "Аргументи и факти". 

Говорейки за това какво Русия разбира под денацификация, секретарят на Съвета за сигурност посочи, че "всичко става ясно, ако си спомним историята". Той цитира Потсдамската конференция, по време на която СССР, САЩ и Англия подписват споразумение за изкореняване на германския милитаризъм и нацизъм. "Под денацификация се разбираха редица мерки. Освен че наказват нацистките престъпници, законите на Третия райх, узаконяващи дискриминацията въз основа на раса, националност, език, религия и политически възгледи, са отменени. Нацистките и милитаристичните доктрини бяха премахнати от училищното образование", изброява Патрушев.

"Нашата страна си е поставяла такива цели през 1945 г., поставяме си същите цели и сега - да освободим Украйна от неонацизма", обобщи той, като отбеляза, че тогава на страната на СССР са били Англия и САЩ, но днес тези страни "са заели различна позиция, подкрепяйки нацизма и действайки агресивно срещу повечето страни по света".

Патрушев коментира и съмненията на Запада за съществуването на неонацисти в Украйна. "Вероятно западняците няма да свалят розовите си очила, докато украинските младежи не започнат да буйстват по улиците им", каза той. Според секретаря на Службата за сигурност на Русия това може да се случи не само в Европа. Той припомня неотдавнашния случай на масова стрелба в Бъфало. "Бих искал да попитам американците каква е разликата между един неонацист, който стреля по хора в супермаркет, и бойците от "Азов", които всеки ден от годината унижават и унищожават мирното население на Донбас", каза Патрушев.

Всички цели, поставени от руския президент Владимир Путин по време на ПСВ за защита на Донбас, ще бъдат изпълнени, заяви Патрушев.

"Всички цели, поставени от руския президент, ще бъдат изпълнени. Не може да бъде другояче, тъй като истината, включително историческата, е на наша страна", отговори той, когато го попитаха как оценява шансовете за успешно приключване на специалната операция.

В тази връзка той припомни думите на генерал Михаил Скобелев, че само Русия може да си позволи лукса да воюва от състрадание. "Състрадание, справедливост, достойнство - това са мощни обединяващи идеи, които винаги сме поставяли и ще поставяме на преден план", добави секретарят на Съвета за сигурност.

Патрушев също така подчерта, че "съдбата на Украйна ще бъде определена от хората, живеещи на нейната територия". Той изтъкна, че Русия "никога не се е разпореждала със съдбите на суверенни сили", а напротив - помагала е на различни държави да отстояват своята държавност. "Ние също така подкрепихме САЩ по време на Гражданската война. Франция беше подпомагана на няколко пъти. На Виенския конгрес през 1815 г. не позволихме тя да бъде унизена, а през Първата световна война два пъти спасихме Париж. Именно СССР попречи на британците и американците през 1945 г. да разчленят Германия на множество държави. Добре известна е решаващата роля на Москва за обединението на Германия, на което най-много се противопоставят французите и британците. Русия играе не по-малко важна роля в историята на полската държавност", изброява Патрушев.

"В същото време днес Западът по всякакъв начин се опитва да затъмни приноса на нашата страна за запазването на други държави", заключи той.
 

Източник: ТАСС

 

Коментари

  • ЗИП

    24 Май 2022 12:23ч.

    Николай Патрушев в момента е "Дуумвир". Западът трябва да настръхне от тези негови думи според, които войната може да се приточи с години докато "Украйна бъде изцяло денацифицирана".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    24 Май 2022 16:11ч.

    нито дума против товНиколай,дубльор

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИПти не си зип,цип

    24 Май 2022 16:12ч.

    Бип,бип

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и тия са винаги прави, ама друг път

    24 Май 2022 12:24ч.

    Ми тъй като идва катаклизъм поради кризата с климата, измирането на видовете, свръхнаселеността и др. сериозни проблеми - просто няма място за всички. Затова Запада е решил - кой друг, ако не ние? Имаше лозунг keep it in the ground. Русия освен да добива енерго изкопаеми и да ги превръща в оръжия, друго не прави. Население под един милиард. Кой пречи? Русия и Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигурно си зомбиран, ако не си глупав...

    24 Май 2022 23:46ч.

    Няма криза с климата, освен в главите на излъганите. Няма свръх население, освен в главите на човекомразците. При разумно потребление на ресурсите на планетата, учените на СССР, които вече ги няма, изчислиха, че Земята може да изхранва 50 млрд души! Има място за всички! 1% от всички е ограбил останалите 99% и пази ограбеното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    24 Май 2022 12:27ч.

    Над градската администрация на Светлодарск в Донбас днес бе свален украинският флаг и се развя руският трибагреник, символизиращ победата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    24 Май 2022 12:32ч.

    Новия световен ред се гради със стомана и кръв.Така е било, така е и така винаги ще бъде.Ще има война докато Западът не се примири с новите стари правила на Голямата игра!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЦИП

    24 Май 2022 16:13ч.

    Искаме си зип уля,золатая пуля

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    24 Май 2022 16:14ч.

    Няма нов,няма стар,тука аз съм господар

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чародей

    24 Май 2022 16:17ч.

    Зиг... ЗИП, зип... ЗИГ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    24 Май 2022 14:04ч.

    Русия полекичка ги кълца в момента и знае, че в един момент украинската армия ще тръгне към Киев. Как ли им се отразява на украинците, че докато проливат кръвта си неизвестно за какви интереси, Зеленски предава зад гърба им страната на Полша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че е полекичка, полекичка е

    24 Май 2022 18:45ч.

    Че е полекичка, полекичка е. Но полекичката е резултат на военна импотентност, а не на тактическо решение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дея

    24 Май 2022 14:50ч.

    Много правилен анализ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От инат...

    24 Май 2022 14:59ч.

    Разбира се, че процеса не може да има краен срок; Когато се пречисти земята от безумци тогава ще му дойде края. Пък който иска да помага, който иска да се инати. Полза за всеки ще има от сърце. Да не се сърдят после инатите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това с нацизма не се ли изтърка?

    24 Май 2022 15:02ч.

    И в Русия го има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    24 Май 2022 15:11ч.

    Пари има до края на юни, тоя говори глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За България и ЕС

    24 Май 2022 15:29ч.

    гавориш, нале...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Говори за финансирането на такива като него

    24 Май 2022 15:50ч.

    То е отпуснато до кроя на юни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    24 Май 2022 18:26ч.

    "Русия не преследва крайни срокове в специалната операция" понеже се провалја с тјах, и това се вижда лесно. В резултат-около руски 150 генерали и полковници (досега) са наказани/уволнени/опандизени (за да не се стигне до извода, че Великото Джудже е виновно за тази авантјра)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва да се почисти Европа, че вони на гнило

    24 Май 2022 18:47ч.

    Ама много хубаво да се почисти. С кръв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички сме наясно

    24 Май 2022 19:26ч.

    Всички сме наясно, че Русия не преследва крайни срокове в Украйна. Тя просто не може да си позволи да определя ритъма на войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ние не сме юдеи, че да сме с теб

    24 Май 2022 19:52ч.

    Не всички. Твоите хипотези не вълнуват никого. Може пък да е обратното. Какво ще предложиш, освен дежурните си тролски емоции, като доказателствен материал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    24 Май 2022 20:23ч.

    демек няма да ядете "ла*на", ще ги изядете всичките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Х.й войне, х.й войне", скандират хиляди младежи на концерт на групата Kiss-Kiss в Санкт Петербург

    24 Май 2022 22:56ч.

    https://www.segabg.com/hot/category-the-war/mladezhi-skandirat-sreshtu-voynata-na-golyam-koncert-sankt-peterburg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи