Патрушев: Радиоактивен облак от боеприпасите с обеднен уран, доставени от Запада на Украйна, се е насочил към Европа

Патрушев: Радиоактивен облак от боеприпасите с обеднен уран, доставени от Запада на Украйна, се е насочил към Европа

 Следвайте "Гласове" в Телеграм

Унищожаването на боеприпасите с обеднен уран, доставени от Запада на Украйна, е предизвикало радиоактивен облак, който вече се е насочил към Европа, заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев на среща в Сиктивкар.

Той обърна внимание на факта, че президентът на САЩ Джо Байдън пристигна вчера в Хирошима, за да участва в срещата на върха на Г-7, включително за да подкрепи това, което американците смятат за "всеобщи демократични ценности". "Западните държавни глави, под натиска на САЩ, също ще обсъдят помощта за Украйна", посочи Патрушев.

Той отбеляза, че "американците са "помагали" на държави по този начин неведнъж в историята". "Те "помогнаха" и на Украйна, оказаха натиск върху своите сателити и доставиха боеприпаси с обеднен уран. Тяхното унищожаване доведе до радиоактивен облак, който се насочи към Западна Европа. А в Полша вече е регистрирано повишаване на радиацията", заяви секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Освен това, продължи той, "САЩ разработват и вече използват химически и биологични оръжия, включително на територията на Украйна".

Патрушев припомни, че САЩ не са се извинили на Япония за атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. "И те няма да се извинят за това, което са направили, защото внушават на японците, че именно Съветският съюз, а не САЩ, е използвал атомно оръжие срещу тях", каза той.

В сряда Държавната атомна агенция на Полша отрече съобщенията за повишени нива на радиация в Люблинското воеводство. Агенцията заяви, че съобщенията за "повишена радиоактивност" в Хмелницки в Украйна са фалшиви, и заяви, че няма радиационна опасност.

По-рано Обединеното кралство обяви, че планира да прехвърли в Украйна заедно с танковете Challenger снаряди със сърцевина от обеднен уран. В тази връзка руският президент Владимир Путин отбеляза, че Западът е решил да се бори с Русия до последния украинец не на думи, а на дело. А говорителят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че британците ще трябва да понесат отговорност, ако се нанесе непоправима вреда на здравето на хората.

Естественият уран е съставен от изотопите уран-238 (около 99,3%), уран-235 (около 0,7%) и уран-234 (0,005%). Обедненият уран е уранът, останал след отделянето на уран-235 от него чрез обогатяване. Въпреки това в обеднения уран остават 0,2-0,3 % от уран-235. Плътността на урана е подобна на тази на волфрама. Това позволява по-малките снаряди да бъдат с маса, равна на тази на снарядите, изработени от повечето други метали, като същевременно се намалява аеродинамичното им съпротивление. Обедненият уран се използва в ядрата на така наречените подкалибрени бронебойни снаряди, които имат висока кинетична енергия.

 

Източник: РИА Новости

 

 

 

Коментари

  • >>>

    19 Май 2023 14:53ч.

    Големият проблем с британските муниции с обеднен уран не е в тяхната радиоактивност, а във високата токсична концентрация, непосредствено след взрива, което ги прави реално смъртоносни за всичко живо наоколо, в съответния радиус.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    19 Май 2023 14:55ч.

    До последния украинец ? Отново видео от смели украинци, които въпреки драконовската цензура се осмеляват да пускат видеа от гробищата.Този път от село до Лвов, където погребват загинали войници. Вижте за какво става дума.Няма да го видите в мейнстрийм медиите... https://t.me/boris_rozhin/86259

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Агенцията заяви, че съобщенията за "повишена радиоактивност" в Хмелницки в Украйна са фалшиви

    19 Май 2023 14:56ч.

    Фалшиви, фалшиви, ама злите езици разправят, че йодът в Хмелницки бил попривършил. И градската администрация предупреждава, във връзка с радиационно замърсяване, да се предприемат нЕкои мерки: подгответе се за евакуация, пригответе си торбите с документи, ценности и пари, лекарства, гащи и дрехи, консерви, вода и санитарни материали: https://pbs.twimg.com/media/Fwa4DmmWwAAlIrU?format=jpg&name=large

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дежа вю

    19 Май 2023 14:58ч.

    Отново е май и отново идва радиоактивен дъжд от Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ///

    19 Май 2023 15:02ч.

    И отново ни съобщават с доволно закъснение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дежа вю

    19 Май 2023 15:03ч.

    Точно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • полски зелен-чок

    19 Май 2023 15:02ч.

    37 години и месец по-късно. европа си рупа руколата, която си е пожелала. всекиму според желанията и всекиму според заслугите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    19 Май 2023 15:08ч.

    Хей маймуни неграмотни, я отворете няколко учебника и ги прочетете.... Уранов прах се носи във въздуха, така ли? Значи най-тежкия елемент го носи вятъра.... ах маймуни неграмотни! Това да не ви е радиоактивния Йод или графит от Чернобил. А вятъра да носи оловни куршуми че са по-леки от урана?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    19 Май 2023 15:24ч.

    Пишат, че е бисмут, а не уран, който също е карценогенен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко не ти е ясна хавата

    19 Май 2023 15:36ч.

    първо - това е обеднен уран и затова е доста по-лек. И второ - този вятър не е обикновен, това е вятър от натовски бойни комари от американските биолаборатории и не се движи към Полша а към Русия. Братушките леко послъгват за да е по интересно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    19 Май 2023 15:50ч.

    https://m.tsargrad.tv/news/skandal-s-gribochkom-v-hmelnickom-i-radiaciju-po-tolkienu-ocenil-ivan-lizan_787364

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    19 Май 2023 16:04ч.

    Значи обеднения уран е по-лек от утежнения???? Абе неграмотник, ти знаеш ли за какви химични елементи става въпрос, знаеш ли как действа урановата центрофуга за обогатяване..... Освен бисмута, и радона е радиоактивен и канцерогенен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Абе неграмотник, ти знаеш ли за какви химични елементи става въпрос, знаеш ли как действа урановата центрофуга за обогатяване..."

    19 Май 2023 16:30ч.

    Ти персонално знаеш ли или само си приказваш? Пак ли ще ми измисляш причинни вериги чрез навързване на езикови обяснения? И ако наистина знаеше, нямаше да питаш, а направо щеше да кажеш. А знаеш ли какво точно се е взривило (ами ако е мръсна натоффска бомба?), или изхождаш от непроверени хипотези, като същий тъмносин пропагандист?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret ти тъп ли си по рождение или си тъп трол?

    19 Май 2023 17:25ч.

    Не става дума за снаряд, а за склад с много снаряди и огромна експлозия. Разбира се, че аерозол от уран се носи от вятъра на разстояние. Прочети за проблема от информация на НАТО: https://www.nato.int/du/docu/d000500e.htm

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    19 Май 2023 18:13ч.

    и фините прахови частици са по-тежки от въздуха. дали ще Фъркат, зависи от некои фактори. но едва ли имаш да ми платиш за урок. отделно жълтопаветната ти каруцарщина. та, у лево.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    19 Май 2023 18:17ч.

    Вътърът носи и пясък от Сахара, например. Има различни механизми, тежки частици да се носят по въздуха. Не е необходимо да са балони...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Вътърът носи и пясък от Сахара”

    19 Май 2023 20:07ч.

    Пясъците на българското Черноморие са от пясъци от Сахара. Вятъра ги разнася, голяма част падат на повърхността на Черно море и благодарение на повърхностно напрежение на водата и кориолисовите сили, се отлагат на българският бряг. От другата страна на морето са камъни. От Сахара пясъци се донасят и до Англия. Когато видите червен/розов залез, това са пясъци във въздуха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Forsvaret е роден тъп

    20 Май 2023 12:48ч.

    И не е бавно развиващ се, а бързо изоставащ... Господи Помилуй

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • " Неграмотна маймуна" vs просто маймуна

    19 Май 2023 15:26ч.

    "Полският университет носещ името на Мария Складовска-Кюри публикува данни от мониторинг на околната среда: на 15 май сензорите регистрираха рязък скок в нивото на замърсяване с бисмут - 6-7 пъти. Бисмутът, чието увеличение на концентрацията е регистрирано в Люблин, Полша, е продукт от полуразпад на обеднен уран. Дълго време той се смяташе за нерадиоактивен, но съвсем наскоро - през 2003 г. - учените откриха неговия алфа разпад, макар и изключително бавен. Времето му на полуразпад е (1,9 ± 0,2)⋅1019 години. Това е повече от възрастта на Вселената с 9 порядъка. Това е милиард пъти. С други думи, земята, замърсена с бисмут, никога няма да се очисти сама. Ще трябва поне да премахнете повърхностния слой почва."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На дебелоглав трудно се обяснява.

    19 Май 2023 17:30ч.

    Снаряда е със сърцевина от обеднен уран. Външната част, която е изложена с години на радиация, също е радиоактивна. Взривен е склад и всичко се е разлетяло във въздуха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    19 Май 2023 15:45ч.

    мръсникът триморец р.радев-мустафа се е подписал под документа, че влизаме във войната! а архиепископът на Протестантската църква на Швеция М. Модеус е изпратил писмо до епископите на енории да се подготвят за погребване на половин милион (!) трупове през предстоящата световна война. мерките им трябва да са съобразени с вероятния недостиг на гориво, прекъсване на електрозахранването и на интернет – т. е. крематориумите няма да работят, гробовете ще трябва да се копаят на ръка (да се подготвят необходимия брой лопати), а за вписване на починалите трябва да бъдат подготвени предварително гробищните книги, както и достатъчен брой надгробни плочи, за да не се сблъскат с недостиг на тях по-късно…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    19 Май 2023 17:40ч.

    Хапчетата, хапчетата, ам пийте ги бе........И на поход за МИР и суверенинет, каквото и да значи това......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антиутопиите

    19 Май 2023 18:42ч.

    обикновено настъпват не внезапно, а постепеннно, но обикновено малцина схващат тенденциите. Мир и суверенитет значи буквално мир и суверенитет. Ние последното съвсем видимо го нямаме, имаме показно–назидателни публични прояви, в смисъл да си знаем. Обикновено по време на война се желае мир, защото го няма, или...?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    19 Май 2023 16:26ч.

    Когато "гръмна" АЕЦ Чернобил бях в Лениград ( сега Санкт Петербург). Вечерта на втория ден след аварията точно от полски колеги научихме за проблемите ( източници: позвънявания от Полша и радио Свободна Европа на полски). В съветските и наши медии пълно мълчание. На третия ден бяха забелязани в някои квартали специалисти-химици в костюми и с дозиметри да "бъркат" в уличните шахти. Точно същите действия са забелязани и в град Люблин в Полша. Експертите посочват, че посоката на вятъра е била в посока северозапад от взривения склад с боеприпаси. По принцип въздушните маси са насочени в този район "запад-изток", но както и при аварията с Чернобил действащия в момента циклон е завъртял облака към Полша и Молдова. Интересното е следното: разузнавателната информация за склада с боеприпасите руснаците са добили отдавна, но са предприели атаката точно в момента когато вятъра е насочен на запад. А за потвърждение: в гасенето на взривения склад участват "роботи", а не както в редица снимки при други пожари пожарникари с шлангове. Извода е: преди руснаците криеха информация, сега-поляците. Да му мислят местните жители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така както тръгват нещата

    19 Май 2023 17:03ч.

    до пиндосите съвсем скоро също ще вземе да гръмне нещо, разбира се в международни води и разбира се съвсем случайно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    19 Май 2023 17:42ч.

    А руски снаряди с обеднен уран "НЯМА".........И не се "използват", ами я проверете в гуглето.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пилюл

    19 Май 2023 18:02ч.

    Симич, тъп си като тараба, на всичко писано в гуглето ли трябва да вярваме бе, тъпанар вдетинен?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пилюл, мъка е да се спори с идиоти

    19 Май 2023 18:27ч.

    Обеднен уран се ползва защото е много тежък - 19 грама на кубически сантиметър. Руснаците ползват вилфрам, който е по-тежък - 19.3 грама на кубически см, но е по-скъп, а и в САЩ използват волфрам за фалшифициране на златният резерв. Злато и волфрам са с еднакво тегло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    19 Май 2023 21:06ч.

    Гълъбе каква е цената на волфрама. Златото и оловото също са с близко тегло. дали слагат злато да фалшифицират оловни слитъци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    19 Май 2023 21:45ч.

    "А, вие защо биете негрите?"-това не е ли израз, характерен за съветските руснаци/украинци? Сега очаквам целият крайно левашки ДеБейски планктон да започне да се кълне в Троцки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    19 Май 2023 20:02ч.

    Много неграмотни постове! Защо ли? А Русия наистина има такива снаряди, но не ги използва и няма да ги използва по обясними за нормален човек причини! Ако ги използва веднага бандеровците ще надигнат вой! И тактическо ядрено оръжие няма да използва, с изключение ако натовските убийци решат да се самоубият!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Британците ще трябва да понесат отговорност, ако се нанесе непоправима вреда на здравето на хората".

    19 Май 2023 22:01ч.

    Как точно британците ще понесат отговорност и кой ще им я поиска?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи