Патрушев: НАТО не се колебае да използва терористи за своите интереси

Патрушев: НАТО не се колебае да използва терористи за своите интереси

Северноатлантическият алианс (НАТО) не се колебае да използва терористични организации за своите интереси. Това мнение изрази секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев в интервю за aif.ru.

„Алиансът не се колебае да използва терористични организации за своите интереси“, каза Патрушев. Според него Северноатлантическият алианс се използва като инструмент на Вашингтон за водене на „хибридни войни“. Той отбеляза, че неговите членове послушно изпълняват инструкции за прилагане на икономически санкции, замразяване на финансови ресурси, извършване на разузнавателни дейности, психологически операции и кибератаки и участват в действия за подкопаване и дезорганизиране на системата на публичната администрация на страни, които не са съгласни с политиките на англосаксонците.

"Няма да се задълбочавам в кървавата история на НАТО, но трябва да я познавате, за да разберете същността на Алианса като стабилен, дългогодишен източник на опасности, кризи и конфликти", казва в интервюто Патрушев. "Цялата политика на НАТО се основава на инструкции от Вашингтон. Той използва съюза, за да поддържа въоръженото си присъствие в Европа и да демонстрира подкрепата на своите сателити за неговата незаменима роля в гарантирането на сигурността на този континент".

"През 90-те години членовете на НАТО умишлено се опитваха да ни убедят, че са прагматици, заинтересовани от единно военно-политическо сътрудничество с Русия и поддържане на мира и стабилността в Европа. Всъщност Западът разглеждаше разпадането на Съветския съюз само като един от етапите на конфронтацията с Русия. Отслабването на страната ни като икономически и политически конкурент и последващото ѝ премахване от политическата карта на света чрез разчленяване са дългогодишни стратегически цели на Вашингтон, Лондон и контролираните от тях страни от колективния Запад. Именно затова чиновниците в Брюксел определиха държавата ни като основен източник на заплахи за европейската сигурност и изрично заложиха това в стратегическата концепция на НАТО", посочва Николай Патрушев.

По думите му, "НАТО системно укрепва военния си потенциал по нашите граници от Баренцово до Черно море. В изказванията на лидерите на страните от блока и в документи дори се появи терминът „Източен фланг на НАТО“, който включва всички страни от Източна Европа, граничещи с Русия и съюзнически Беларус, както и Румъния, а напоследък Швеция и Финландия". Само през миналата година НАТО и неговите страни членки са провели 130 коалиционни и над 1000 национални военни учения и тренировки. "Забележете, не за десетилетие, а за една година, 2023 г.", подчертава шефът на руския Съвет за сигурност. 

"Северноатлантическият алианс де факто е страна в украинския конфликт и активно участва в организирането на неонацистки обстрели на руски територии. В нейните рамки се вземат колективни решения за нови доставки на оръжия с увеличаване на техните технически и далекобойни възможности, а инструкторите на НАТО в няколко страни обучават наемници и диверсанти за участието им в антируските операции", казва още Николай Патрушев."Плановете на САЩ и НАТО включват запазване на Украйна, или поне на част от нея, като антируска територия, изцяло под техен контрол, изцяло посветена на обслужването на интересите на Северноатлантическия блок. В тази връзка задачите по демилитаризация на Украйна остават актуални", заключава Патрушев.

Източник: ТАСС, aif.ru

Коментари

  • китайците пак са подхванали Гуам

    02 Апр 2024 10:06ч.

    Мъка ми е и за Хаваите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо не разбирам

    02 Апр 2024 10:13ч.

    Ако руснаците чак сега са разбрали това, което е ясно и на всеки средноинтелигентен човек, язък им за службите. И понеже не ги считам за толкова тъпи, защо го казват сега? Един вид "ръкавиците паднаха"? И що чакаха досега? Надявали са се някак си да се разберат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    02 Апр 2024 10:22ч.

    Да. Винаги мирното решение е по-добро от военното. Очевидно, няма вече изгледи за мирно решение. Което означава - слушайте ЗИП... Рано сутрин или след супа от гъби ... Тенджерата вече ври.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фатмака с ядрените гъби

    02 Апр 2024 10:38ч.

    Пак е тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    02 Апр 2024 11:01ч.

    Време е тов Патрушев да си събира партакешите и излиза от руския Съвет за сигурност... На негово място да доде тоя отгоре, де не разбира, или хич олмазса, тов ЗИП!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    02 Апр 2024 11:50ч.

    "Фатмака с ядрените гъби"... Ахъм... И гъбите идат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политкомисар

    02 Апр 2024 11:49ч.

    Мда, НАТО тика цяла Европа към война, която ще я разруши. Русия вече неколкократно обяви какво ще се случи през годините. Ма НАТ-Овците не вдяват и не вярват, докато не усетят сами жегата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    02 Апр 2024 12:22ч.

    Срещу матушката всички средства са оправдани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    02 Апр 2024 15:37ч.

    И обратното е валидно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи