Патриаршеският църковен събор избира новия български патриарх

Патриаршеският църковен събор избира новия български патриарх

Патриаршеският избирателен църковен събор за избор на нов български патриарх, след смъртта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 13 март 2024 г., ще се състои днес. На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил.

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Той се провежда в Синодалната палата в София. 

Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, и обяви, че ще има втори тур.

На първото гласуване за Врачанския митрополит Григорий са гласували 64-има делегати. Видинският митрополит Даниил е получил 51 гласа. Ловчанският митрополит Гавриил е бил подкрепен от 19 делегати. Има и четири недействителни бюлетини. В Събора участват 138 делегати.

 

 

Утреня и Божествена света литургия с особените прошения, предвидени при откриването на църковен събор, бяха отслужени в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" от архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия. На богослуженията в параклиса на Синодалната палата се черкуваха наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, епархийските митрополити, архиереите на БПЦ-БП, определени от Светия синод, както и делегатите на избирателния събор.

Съгласно член 46, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП Комисията по пълномощията провери поименно присъствието на избирателите и редовността на техните пълномощия. След поименната проверка наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите, поведоха делегатите на избирателния събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод, съборът бе открит. След това делегатите на събора се отправиха към Синодалната палата, където официално бе запечатана изборната урна и започне гласуването.  

Очаква се следобед да бъде обявено името на новоизбрания български патриарх. След това новият патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен. Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.

Коментари

  • Ретранслатора

    30 Юни 2024 9:32ч.

    С нами Бог!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е трудно да се досетим с голяма доза сигурност

    30 Юни 2024 9:58ч.

    Не зная кой ще бъде новият български патриарх, но фактът, че американското мекере Вартоломей не само се е домъкнал, но и ще служи литургия в Света Неделя. И със сигурност на гръцки. А по слугинските телевизии платените журналистически парцали го наричат Главата на Новия Рим. По Нова ТВ рък бяха поканили някакъв професор , който ни убеждаваше, че трябва да бъде избран Григории, защото като него бил учил Гърция. Пропагандата е от всякъде, а миряните, народецът си пие сутрешното кафе хред телевизора и после…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народът български няма нищо общо със случващото се в страната през последните 35 години

    30 Юни 2024 10:33ч.

    Ние си бяхме тук още от преди светът да се побърка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    30 Юни 2024 10:44ч.

    Аман от обиди срещу българския народ, който прави най-разумното и за което има исторически опит - пасивна съпротива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    30 Юни 2024 11:23ч.

    Ти не се грижи за народа. Християнският народ в България очаква новия си пастир...И тримата са достойни, а това, че Вартоломей щял да служи на гръцки не е никакъв проблем. Гръцкият е литургичен език така, че няма никакъв проблем...Тези, които ходят на църква заят......и както отбеляза колегата...Спрете да обиждате народа. Той-народът сме ние...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    30 Юни 2024 10:10ч.

    С Божията помощ, към пробългарският кандидат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 30 Юни 2024 10:10ч. С Божията помощ, към пробългарският кандидат!

    30 Юни 2024 10:43ч.

    Кой е той?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    30 Юни 2024 10:28ч.

    Тук сте само дърти комунета и копейкаджии, дето ще лежите под петолъчка. Какъв бог, какъв български кандидат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вярно бе!

    30 Юни 2024 10:54ч.

    Какъв Бог! Имаме си НАТО, както едно време СССР. И ако гледаш “българските” тАлАвизии избираме не духовен пастир, о прокремълски или проукраински водач. Позор и за нашите псевдоотци, които играят на това хоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    30 Юни 2024 11:32ч.

    И на тебя, дарагой тавагищ Мужичочко, ще поставим по една копейка на всяко око. Не скверни Божието име! Геената огненая те очаква. ... Колкото до Избора днес, надявам се Бог собственоръчно да просветлява разсъдъка и вярата на неговите рабове во Христа! Амин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мирослав

    30 Юни 2024 10:49ч.

    да,гърците и евреите ще имат грижата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи