Патриарх Вартоломей и представители на православните църкви бяха посрещнати в храма "Св. Неделя"

Патриарх Вартоломей и представители на православните църкви бяха посрещнати в храма "Св. Неделя"

Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви бяха посрещнати в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя". Службата започна с освещаване на храма и прочит на откъс от Светото Евангелие с призив за молитва към Бога на всички присъстващи. За службата пристигна и Симеон Сакскобургготски.

 

След причастието с хляб и вино, Вселенският патриарх Вартоломей целуна Христовия кръст и прочете молитва към всички присъстващи в храма и към целия българския народ. След това Вселенският патриарх Вартоломей отслужи трисагий на гроба на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит под южната колонада на митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя". Присъстващи представители на поместните православни църкви, представители на католицизма у нас, миряни, сред които Симеон Сакскобургготски и неговият внук Борис, отдадоха почит на Негово Светейшество български патриарх Неофит, като изляха вино - част от ритуала за почитане паметта на покойния.

 

Снимки: БТА

Вартоломей Първи е 270-ият вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол, пръв сред равни между предстоятелите на православните църкви по света от 2 ноември 1991 година. Неговото седалище е в Истанбул.

Утреня и Божествена света литургия с особените прошения, предвидени при откриването на църковен събор, бяха отслужени рано сутринта от архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител". След това Комисията по пълномощията, съгласно член 46, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП направи поименна проверка на избирателите и редовността на техните пълномощия.

Под звъна на камбани и след поименната проверка наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите, поведоха делегатите на избирателния събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод, беше открит Съборът и беше определено избирателното бюро. След това делегатите на събора тръгнаха от БАН към Синодалната палата, където официално беше запечатана изборната урна.

Гласуването за избор на новия Български патриарх започна, като се очаква следобед да бъде обявено неговото име.

След избора на нов патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен. Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • опасно вреден

    30 Юни 2024 11:29ч.

    Вартоломей е Сорос в православието

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    30 Юни 2024 12:14ч.

    Не бяха нужни почести на Вартоломей, а редово посрещане като на всеки гост - Патриарх. Това е така, защото Вартоломей е глава само на гръцката общност в Истанбул. Няма никакво 'вселенско' право и статут. Наред с това залитане в прелест, което е грях, Вартоломей даде томос на еретическата украинска църква, пак грях! Няма и мяра в присъствието си - нагло се е довлякъл с десет свои поддръжници от Фенер. Що бе, човек, с маса ли се показваш значим? Клетник безобразен, инсталация безбожна с агресивното потъпкване на Божия закон, осквернител на Църквата ни с фанариотското си нежелано налагане и присъствие! Не беще ли ясно на някои Архиереи, че Вартоломей е 'агент за влияние' още със словото си на погребението на Патриарх Неофит? Кого и защо допуснаха в Националното ни поклонение на Патриарах Неофит, та и той да приказва молитви уж на гръцки? Еретик няма молитва за чуване пред Бога! Но наши Митрополити за виновни и греховни, защото приемат Вартоломей за 'вселенски' според неоснователната му претенция и го почитат като такъв! Те ли не знаят Канона? И пак го газят! Стига своеволие и срам за Църквата ни! Баста на еретика, затънал във властолюбие и прелест! Хайде малко достойнство и българщина! Византийщината ни е поробвала и пак напира! Вартоломей да бъде третиран като редови Патриарх, въпреки че като еретик и разколник заслужава низвергване от поста си и епитимия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не само Сорос,

    30 Юни 2024 12:22ч.

    а и "зорко" око на ЦРУ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    30 Юни 2024 12:10ч.

    Този не трябва да бъде посрещан, а гонен с камъни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от снимката горе

    30 Юни 2024 12:23ч.

    е ясно, че освен Вартоломей са присъствале и неправославните католици - началници от Ватикана, за което няма дума в горното съобщение за избор на български патриарх.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вартоломей не е Вселенски патриарх, просто е ръководител на гръцката църква в Турция.

    30 Юни 2024 12:24ч.

    Останалото са само напъни да го направят нещо което не е. Справка - "Мирната" конференция в Швейцария... Ако беше "вселенски" на вартоломей подписа още щеше да е под закляючителния документ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    30 Юни 2024 12:32ч.

    Преди седмица Турция постави на мястото му Вартоломей, като не го призна за 'вселенски'. Третирането бе на водач на гръцкото малцинство в Истанбул. Турция би нашата камбана, ние, йок, каним и се суетим около Вартоломей и тормозим Българите с метани пред фанариота! Ами Вартоломей не е легитимен глава на Православието! И Турция го показа! Наши не е ветропоказатели, а сбъркали пътя духовници, правят грешки и грехове с фаворизирането на Вартоломей! Дръжте го за редови гост, пък след избора на Патриарх - баста изобщо, това ви е играта! Вартоломей не е нито каноничен, нито благодатен след измикярщината си да даде Томос на алтернативна Църква в Украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 0007

    30 Юни 2024 12:51ч.

    Съжалявам, че ще го кажа, но тия хора ме отвращават с бедпрецедентното си лакейничество пред едни мизерни човечета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селямсъза

    30 Юни 2024 13:04ч.

    Чий търси Вартоломей тука??????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кольо Б.

    30 Юни 2024 13:10ч.

    Вън станбулскана килимявка от София. Покровител на разкола и служител на дявола на парите. Защо нашите попове мълчат и коленичат пред този духовен развратник. Изглежда тлъсти суми се въртят, както беше по порошенково време в Киев. Народе и миряни, излезте на протест да изгоним този фанариотско-американски боклук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вартоломей да се омита оттук

    30 Юни 2024 13:31ч.

    час по-скоро! Да си гледа православното малцинство в Истанбул и да не се занимава с нашата църква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Из София пак пълзял

    30 Юни 2024 14:10ч.

    страшният звяр Вартоломей. Имал вид на голям жълт гущер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо подобно

    30 Юни 2024 14:14ч.

    Този е дошъл да се прави на политик. И като такъв раздава награди на политици. Вярата явно е политика, а Бойко е праведен според Дарт Вейдър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи