Патриарх Кирил призова руснаците да се сплотят около властта

Патриарх Кирил призова руснаците да се сплотят около властта

Предстоятелят на Руската православна църква (РПЦ) призова руснаците да се сплотят около властта на фона на продължаващата военна инвазия на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

Патриарх Кирил и по-рано е правил изказвания, защитаващи действията на Русия в Украйна. Той вижда в руската "специална военна операция" защитен вал срещу западната либерална култура, която смята за упадъчна, отбелязва Ройтерс.

"Нека Господ ни помогне да се сплотим по време на трудните времена за нашето Отечество, включително около властите", каза 75-годишният предстоятел на РПЦ на църковна служба в Москва.

"Нека властите да бъдат изпълнени с отговорност пред своя народ, със смирение и готовност да му служат, дори ако това им струва живота", допълни руският патриарх, който е близък съюзник на президента Владимир Путин.

Подкрепата на Кирил за руската инвазия в Украйна, в която загинаха хиляди украински цивилни и военни и от двете страни в конфликта, разгневи някои представители на РПЦ както в Русия, така и и чужбина, отбелязва Ройтерс.

Днес Кирил заяви, че щом населението се обедини около властите, "ще има истинска солидарност и способност да се отблъснат както външните, така и вътрешните врагове".

Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари и нарече това "специална военна операция" за "демилитаризация" и "денацификация" на съседната страна. Украинските въоръжени сили оказват ожесточена съпротива, а Западът наложи сурови санкции на Русия в опит да я накара да изтегли войските си от Украйна.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Агент "Михайлов" със светско име Гундяев

    10 Апр 2022 22:29ч.

    е срам за православната вяра. А тзи снимка и тектът под нея е гавра с човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    10 Апр 2022 22:32ч.

    Те и без призива на КГБ са сплотени като овце около овчаря си, а кучетата пазят някоя да не кривне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гуня с гърнето на главата

    10 Апр 2022 22:49ч.

    Се бори за мир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    10 Апр 2022 23:04ч.

    Подкрепата на руските зверства от т. нар. патриарх го превръща в служител на Дявола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А нашият Патриарх?

    10 Апр 2022 23:17ч.

    Той между другото къде е? Кво става с него? Да не е болен от коронавирус? А с т.нар. ни "църква" - какво става. Да не би всички свещеници да са заминали да се бият в Украйна срещу Русия? А, чакайте бе, грешка - забравих, че се готвят за ВеликДен. Сори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи