Първият съден от Украйна руски войник се призна за виновен за убийство на цивилен

Първият съден от Украйна руски войник се призна за виновен за убийство на цивилен

Първият руски войник, изправен пред съд за военни престъпления в Украйна от началото на руската инвазия, се призна за виновен днес по всички повдигнати му обвинения. Сред тях е и убийството на невъоръжен цивилен жител, предава руската редакция на Би Би Си.

Според прокуратурата убийството е извършено от 21-годишния Вадим Шишимарин в Сумска област, когато колоната, в която е войникът, обстрелва украинската армия. В опит за отстъпление той и четирима други руски военни вземат чужд автомобил и поемат обратно към границата.

Шишимарин обяснява, че изтеглящите се видели говорещ по телефона 62-годишен мъж в село Чупахивка. Друг руски военен наредил на Шишимарин да убие човека, за да не разкаже за тях на украинските бойци.

"Заповядаха ми да стрелям и аз стрелях по него веднъж, той падна. Избягахме", гласят показанията на Шишимарин, заснети от Службата за сигурност на Украйна. Кремъл отказва да коментира, с аргумента че липсва достатъчно информация.

Запитан дали безрезервно признава всички престъпни деяния, включително военно престъпление и умишлено убийство, 21-годишният сержант Вадим Шишимарин отговори "да".

Днес бе първото по същество заседание на окръжен съд в Киев по случая. Това е изключително важен от символично значение процес за Украйна.

Възможно е Шишимарин да получи 10-15-годишна или дори доживотна присъда. За руската редакция на Би Би Си адвокатът на военнослужещия обяснява, че той би искал да получи оправдателна присъда, без да дава подробности. На базата на тези показания и други материали прокуратурата смята, че сержантът стрелял няколко пъти с автомат през отворения прозорец на автомобила.

В началото на май украинските власти обявиха за ареста на Шишимарин, без да дават подробности, но разпространиха и видеозапис, на който войникът казва, че е дошъл да се сражава в Украйна, за да подкрепи финансово майка си.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • На уфсътъ кочът

    18 Май 2022 18:45ч.

    Кой обясняваше патетично по повод "Азов", че не можело военнопленници да бъдат съдени? Може, разбира се, ако има повдигнато обвинение за военно престъпление. Е, онези там няма да признаят нищо като този тук, но съдът да си прецЕня...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Пън

    18 Май 2022 18:57ч.

    Западен цирк Буш. Скалъпен процес, още по-скалъпени, т.е. насилствено изтръгнати, обвинения. Важното е да залъжем пак с нещо плебса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По време на война не може да има провосъдие

    18 Май 2022 19:28ч.

    няма как да бъдат преценени обективно деянията, защото военната обстановка е извънредна и тя продължава в момента. След войната това постепенно става възможно, но за съжаление тогава победителите пък диктуват гледната точка и дори трета страна да се опита, пак няма гаранции че ще е безпристрастна в сегашния глобално диктуван свят. Трябва нов свят за да има справедливост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи