Първият кораб със зърно потегли от Одеса

Първият кораб със зърно потегли от Одеса

Първият кораб, натоварен със зърно, потегли от Одеса и утре се очаква да достигне Истанбул, съобщи турската частна телевизия НТВ. Корабът отплава съгласно споразумението от 22 юли между Русия, Украйна, ООН и Турция за безопасно транспортиране на украинско зърно към световните пазари.

Турското министерство на отбраната съобщи, че корабът "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне, е потеглил за Ливан. В изявление на ООН се посочва, че корабът превозва 26 хиляди тона царевица, посочва Асошиейтед прес. 

Новината потвърди украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков, предаде Ройтерс. "Първият кораб със зърно след #руската агресия напусна пристанището. Благодарение на подкрепата на нашите партньорски страни и ООН, ние успяхме да приложим изцяло споразумението, подписано в Истанбул", написа той в Туитър.

Плавателният съд плава за ливанското пристанище Триполи. Утре корабът "Разони" се очаква да пристигне в Истанбул, където ще бъде инспектиран, преди да продължи.

Според Кубраков отключването на украинските пристанища ще осигури най-малко 1 млрд. долара валутни приходи за икономиката на Украйна и възможност за селскостопанския сектор да планира следващата година, отбелязва АП.

В изявлението на турското министерство се казва, че и други кораби ще отплават от украинските пристанища през безопасните коридори в съответствие със споразумението от 22 юли.

Целият контрол на доставките ще се осъществява в центъра в Истанбул, а корабите ще бъдат следени със сателити и дронове, пояснява НТВ. В турски териториални води няма да бъдат допускани съдове, които спират сигнала си или не предоставят прозрачни сведения за пристанищните пунктове, към които плават.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Царевицата - украинска, корабът "Разони" - Сиера Леонски, курсът - ливански, прости - прощай, Одесса-мама! Любопитният читател дали се досеща какво са засипали тоновете #царевица?

    01 Авг 2022 11:26ч.

    Дали са #Javelin-чета, #Stinger-чета, картечнички #MG3, #патрончета и #бял прашец. В едно кафененце до пристанището в Бейрут двама нетърпеливци вече очакват кораба Разони. Единият е с чалма и до пъпа дълга, прошарена брада. Другият е с хрисим вид и хитри очички. Това са търговците Джабир Кадир Ал-Нуаими и Шая Голд, известен още като Шломо, потомък на одески търговец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    01 Авг 2022 11:47ч.

    През 40 -те г Германските подводници регулираха пазара на либералите .................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "ще осигури най-малко 1 млрд. долара валутни приходи за икономиката на Украйна"

    01 Авг 2022 11:55ч.

    Един милиарда долара за държава като Украйна е КАПКА в морето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи