Първият американски военен конвой пристигна в базата край Констанца

Първият американски военен конвой пристигна в базата край Констанца
Първият американски военен конвой пристигна тази сутрин около 7:30 ч. във военна база "Михаил Когълничану" край румънския черноморски град Констанца, съобщава телевизия "Диджи 24". Става дума за около 18 ремаркета с военна техника.

 

Втората колона ще тръгне днес от румънско-унгарската граница при Нъдлак по същия маршрут и се очаква да пристигне в базата край Констанца довечера. През нощта в Нъдлак пристигна и трети конвой. Всички те ще отидат във военна база "Михаил Когълничану", информира "Диджи 24".

 

Трите конвоя, съставляващи общо 48 ремаркета, превозват военна техника, включително блиндирани транспортьори "Страйкър" (Stryker). Днес сутринта в базата в Констанца се очакват и американските военни от Втори механизиран полк на американските сухопътни сили, които ще пристигнат със самолет от Германия, съобщава БТА.

 

В 11 часа време президентът Клаус Йоханис ще посети база 57 "Михаил Когълничану" заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с началника на Главния щаб на отбраната генерал Даниел Петреску, съобщава агенция Аджерпрес. Йоханис и Столтенберг ще имат разговор "на четири очи", след това ще се състоят официални преговори и среща с военните, дислоцирани в базата. За 12:15 ч. е насрочена съвместна пресконференция на румънския президент и генералния секретар на НАТО.

 

Американският президент Джо Байдън обяви, че ще изпрати 1000 военни в Румъния и в Полша за подсилване на Източния фланг на НАТО. САЩ очакват Русия да нападне Украйна, припомня телевизия "Диджи 24". Около 1000-та американски войници ще се присъединят към намиращите се в Румъния американски сили. Военната част, която представлява пехотен батальон и ще носи името Оперативна група Кугър (Task Force (TF) Cougar), ще бъде под оперативното командване на американския Пети корпус, според прессъобщение, изпратено до Аджерпрес.
Основната мисия на ОГ Кугър по време на престоя й в Румъния "ще се състои в провеждане на тренировъчни и съвместни дейности със структурите на румънската армия с цел повишаване на нивото на оперативна съвместимост и взаимно доверие".

 

"Разполагането на този отряд е част от мерките за укрепване на съюзническите позиции на целия източен фланг на НАТО като отбранителна формула за гарантиране на съюзническата сигурност и възпиране на агресивни действия в региона на Черно море. Същевременно то представлява солидно доказателство за високо ниво на сътрудничество в областта на сигурността и отбраната в рамките на Стратегическото партньорство между Румъния и САЩ и изпраща силно послание за солидарност между съюзниците", посочи министерството на отбраната на Румъния в прессъобщение, цитирано от Аджерпрес. 

 

Румънският президент Клаус Йоханис посети вчера Многонационална бригада Юг-Запад, разположена в Крайова. Президентът заяви, че актуалните развития в сферата на сигурността в "наше пряко съседство" доказват още веднъж, че мерките, предприети от НАТО, са необходими, а Румъния на свой ред е решена да изпълни поетите ангажименти, поети в рамките на Алианса.

 

Вчера във военна база "Михаил Когълничану" се срещнаха върховният главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс и началникът на отбраната на Румъния генерал Даниел Петреску, съобщават още румънските медии. Двамата обсъдиха ситуацията със сигурността в Черноморския регион и мерките за възпиране и за засилване на отбранителните позиции на НАТО в зоната. Генерал Петреску каза, че румънските военни продължават да адаптират подготовката си заедно с американските си колеги, а генерал Уотърс каза: "Тук сме по покана на Румъния, за да засилим общия капацитет за реакция, както и за да запазим равновесието на силите в региона".

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи