Първите полски танкове "Леопард" вече са в Украйна, докато Русия напредва в Донецк

Първите полски танкове "Леопард" вече са в Украйна, докато Русия напредва в Донецк

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Полша достави на Украйна четири танка "Леопард" и е готова бързо да достави още, заяви днес полският премиер Матеуш Моравецки, след като се срещна в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Моравецки поясни, че Полша може да достави още танкове в рамките на "няколко дни". 

"Полша и Европа са на ваша страна. Бъдете сигурни, че няма да ви изоставим, ще подкрепяме Украйна до пълна победа над Русия", каза Моравецки на съвместна пресконференция със Зеленски.

Освен това Полша е готова да обучава украински пилоти как да управляват изтребители Ф-16, изтъкна полският лидер. 

В Киев Матеуш Моравецки положи венец на мемориала на загиналите защитници на Украйна, като бе съпътстван от украинския премиер Денис Шмигал.

Моравецки изрази днес и позицията на Полша, че последният пакет от санкции на ЕС срещу Русия е много слаб.

Полша е един от най-пламенните поддръжници на Украйна, откакто руските сили нахлуха на украинска територия на 24 февруари миналата година. Варшава призовава съюзниците си в НАТО и Европейския съюз да предоставят повече военна помощ на Украйна.

Самата Полша започна да закупува още оръжия и предвиди за тази година военен бюджет в размер от 4% от брутния си вътрешен продукт. Освен това в Полша намериха убежище над един милион украински бежанци.

По-рано тази седмица във Варшава пристигна американският президент Джо Байдън, който след изненадваща визита в Киев, се срещна в полската столица с лидерите на девет страни от източния фланг на НАТО.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пък направи специално изявление по случай първата годишнина от руската инвазия в Украйна.

На днешния ден преди една година президентът Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна след месеци лъжи относно причините, поради които Русия разположи огромен брой войници на границата с Украйна. Тогава руските сили незаконно навлязоха в суверенната територия на Украйна, за да започнат война, в която ненужно загинаха десетки хиляди души и пострадаха още милиони, се казва в изявлението.

Решението на президента Путин раздели семейства, принуди милиони хора да напуснат селищата си, разруши домове, училища, болници и друга цивилна инфраструктура, изостри световната продоволствена криза, дестабилизира енергийните пазари и подкопа международния мир и сигурност. Тази война разруши международната репутация на Русия, остави я отслабена, изолирана и унищожи икономиката ѝ. Тази война е опит за завземане на територия от Украйна и осуетяване на нейната независима, демократична траектория, се казва още в текста, изпратен от посолството на САЩ в София.

Както заяви президентът Байдън в Киев тази седмица: "Една година по-късно Киев се държи, и Украйна се държи". Борбата на Украйна, както и решимостта и устойчивостта на нейния народ се превърнаха във вдъхновение за света, показвайки, че той няма да бъде сплашен. Неукротимата воля на Украйна сплоти света за нейната кауза, като съвестните хора по целия свят се обединиха за Украйна, както и чрез многократните призиви от залите на ООН към Русия да прекрати избраната от нея война. Президентът Путин започна тази незаконна война и той има властта да я прекрати. САЩ твърдо подкрепят Украйна, докато тя се защитава, и ще продължим да го правим, докато суверенитетът на Украйна не бъде уважен и народът на Украйна сформира своето избрано демократично бъдеще в свобода и мир, добави Блинкън.

По повод първата годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк пък призова за повече усилия за привличането под отговорност на нарушителите на международното право, съобщи ДПА.

"Тази война е безочливо погазване на Устава на ООН и на цялото международно право, създадено, за да защитава човешките същества навсякъде по света. Трябва да бъде прекратена незабавно", заяви Тюрк в Женева. 

Международното право забранява, наред с други неща, репресиите срещу цивилното население, военнопленниците и болниците или друга жизненоважна инфраструктура, както и културните ценности. Сериозните нарушения могат да представляват военни престъпления.

"Тази безсмислена война се отрази на целия свят", каза върховният комисар. "Повишените разходи за храна и гориво в резултат на това задълбочиха мизерията в световен мащаб", добави той.

Ричард Гауан, директор по въпросите на ООН в неправителствената организация "Международна кризисна група" (International Crisis Group), предупреди, че не трябва да се притиска ръководството на Русия чрез създаването на съдебни трибунали. Това би намалило още повече шансовете за прекратяването на войната в Украйна, добави той.

На фронтовата линия

Руското министерство на отбраната каза, че руските сили продължават нападението си по фронтовата линия в Донецка област в Източна Украйна и твърди, че са убили около 240 украински войници за последните 24 часа, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на министерството.

"Въоръжените сили на Руската федерация продължават да изпълняват специалната военна операция", каза министерството на отбраната на редовен брифинг. Южната групировка на руските войски нанесе масирани удари по украински части и техника по протежение на цялата линия на съприкосновение, заяви министерството в своето изявление, допълва БТА. 

За момента твърденията на министерството не са потвърдени, посочват агенциите. 

През последните седмици Русия предприе атаки, които доведоха до най-смъртоносните сражения досега. Украйна каза вчера, че силите ѝ са отблъснали атаки по цялата фронтова линия.

Източници: БТА, dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Сега вече Россията е свършено.

    24 Фев 2023 16:09ч.

    4 танка са това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много помощ, няма що

    24 Фев 2023 16:33ч.

    Ето това са евроидиотите. Затова далеч от тях. Досега Русия е унищожила 4 000 танка, а те и дават още четери. Няма да е лошо и пакет цигари и пакет бело за Зеления да пратят. Това е еврогейската помощ. Първо те прецакват да влезеш във войната, а после, докато трепят населението ти, те ти дават трохи, тупат те по рамото, слагат ти розови мечето до посолството, светят си с фенерчета с цвета на знамето, снимат се с теб, и се хилят като варени зелки и други подобни дивотии. Както и се радват, че са намерили такива кретени, които да им вършат мръсната работа срещу Русия. Да не се налага тия джендъри да ни помагат...? Пълен неутралитет и далеч от тях, докато не ни е изгоряла държавата и народа. Всякакви приказки за ценности да си ги завират в джендъросатните кратуни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой няма да ви бие на бойното поле, бе момче. Готвят се да ви фалират като през 1989 г

    24 Фев 2023 17:01ч.

    Капиш ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • готвач

    24 Фев 2023 17:09ч.

    А могат ли да готвят? Айде холан, вече даже и това не могат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Измислете неща ново, девойки

    24 Фев 2023 22:14ч.

    Няма ли мъже да коментират войната в тази тролска бригада!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    24 Фев 2023 16:21ч.

    Маааллллиййййй, що желязо-отпадък ще има за мангалите за вторични суровини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Адолф

    24 Фев 2023 16:55ч.

    Моята борба продължава с кръвта на моите жертви, какво по-голямо доказателство за нашето величие, слава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    24 Фев 2023 16:55ч.

    4 танка, ноооо..пълни с пудра захар...кой ли ги кара...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    24 Фев 2023 17:15ч.

    "Повишените разходи за храна и гориво в резултат на това ( СВО) задълбочиха мизерията в световен мащаб" :) Я пак :) Дали причината за мизерията не са безумните санкции на "колективния Запад". Днес слушах, че BASF затваря производството във ФРГ и уволнява всичките си служители ( 2600 души.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    24 Фев 2023 17:33ч.

    а танкистите от коланията на глобалистите??? що не се питат родителите,, защо в Германия в никое училище не е имало и няма и да има военно обучение????? прост народ, как е възможно да избирате тези, които извършваха и извършват геноцид над България??? какво имате още да губите…..????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    24 Фев 2023 17:36ч.

    Хиената обещала на Смешника-Наркоман съвсем скоро тези дни и 60 бр. PT-91 (дериват на Т-72)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    24 Фев 2023 17:47ч.

    Тия Леопарди не знам до къде ще стигнат...но един руски Т-72 вече е в центъра на Берлин!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    24 Фев 2023 17:56ч.

    Абе тези танкове да не са надуваеми като фалшшивитеим габици Противникът започва активно да използва надуваеми модели на американските гаубици HIMARS MLRS и M777 (СНИМКА, ВИДЕО) Има и надуваеми танкове, самолети, С-400, Букове и други примамки. : https://rusvesna.su/news/1677162977

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    24 Фев 2023 17:57ч.

    англо-американските сатанисти превръщат украйна в територия на вдовиците, поголовно унищожавайки младите мъже, а по този начин и славянския генофонд. а нашите безродници - "триморецът" р. радев, момичето на ив. костов - корнелията, мистър 50 цента от батин и др. безмозъчни същества (самонарекли се "политици"), опиянени от мириса на чужда кръв, настървено изпращат оръжия в тази касапница. дано Господ или Провидението да ги накаже, като удари по семействата им!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвет за Моравецки

    24 Фев 2023 18:32ч.

    Да положи китки и на паметниците на Бандера, Шушкевич и другите укронацисти - които избиха стотици хиляди поляци ! И през ВСВ проведоха етническо прочистване на Лвов и от полски град го превърнаха в ... украински ! А поляците от Лвов бяха изселени в Бреслау /днес Вроцлав/, Моравецки е идиот. Срам за самите поляци и тяхната история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи