Първата АЕЦ в света е открита на 27 юни 1954 г. в СССР

Първата АЕЦ в света е открита на 27 юни 1954 г. в СССР

Обнинск, СССР (3 януари 1966 г.) Реакторът с бързи неутрони в в атомната електроцентрала в Обнинск. Снимка: ТАСС/БТА/Архив

На 27 юни 1954 г. в Обнинск, СССР, е пусната в експлоатация Обнинската атомна електроцентрала - първата в света атомна електроцентрала, която работи в продължение на 48 години. В 11:30 ч. на 29 април 2002 г. Обнинската АЕЦ е изведена от експлоатация, а реакторът на централата е спрян окончателно на 30 април 2002 г.

В бюлетина „Международна информация“ на БТА пише:

Съобщение на Министерския съвет на СССР за пускането в експлоатация на първата атомна електростанция

Москва, 30 юни 1954 г. /ТАСС/ Сега в Съветския съюз с усилията на съветските учени и инженери са завършени успешно работите по проектирането и строежа на първата промишлена електростанция с атомна енергия с полезна мощност 5000 киловата.

На 27 юни 1954 година атомната електростанция беше пусната в експлоатация и даде електрически ток на промишлеността и селското стопанство в съседните райони. За пръв път промишлена турбина работи не за сметка на изгарянето на каменни въглища или друг вид гориво, а за сметка на атомна енергия - разпадането ядрото на атома, на урана.

С пускането в действие на атомната електростанция е направена реална стъпка в използването на атомната, енергия за мирни цели. Съветските учени и инженери работят за създаване на промишлени електростанции с атомна енергия с мощност 50 000 -100 000 киловата.

***

Реакторът на първата в света АЕЦ - в руския град Обнинск - бе спрян след 48 години работа 

Москва, 30 април 2002 г./БТА/ В руския град Обнинск днес бе окончателно спрян реакторът на първата в света атомна електроцентрала, съобщи ИТАР-ТАСС. 
Обнинският реактор бе пуснат на 27 юни 1954 г. и проправи пътя за използване на атомната енергия за мирни цели, отбелязва руската агенция. Реакторът се наричаше АМ-1  и работи 48 години. Мощността му бе 5 мегавата. Реакторът бе спрян, тъй като по-нататъшната му експлоатация стана нецелесъобразна от научна и техническа гледна точка, обясни пред ИТАР-ТАСС говорител на руското министерство на атомната енергия.

Операцията за спиране на реактора е минала безпроблемно, без нарушаване на изискванията за радиационна сигурност.  

***

Ще превръщат първата съветска АЕЦ в музей

Москва, 1 май 2002 г./БТА/ По съобщение на Министерството на атомната енергия на Русия първата съветска АЕЦ, която бе спряна от експлоатация, ще бъде превърната в музей, предаде РИА "Новости".

В 11:30 часа на 29 април Обнинската АЕЦ спря работа. Специалисти от Министерството на атомната енергия напомнят, че тя е била построена през 1954 г. През последните години Обнинска АЕЦ е била изключително губеща: произвежданите от нея изотопи не са покривали и една десета от разходите за експлоатация. А средствата за евентуален ремонт и реконструкции не биха се изплатили в близките 15 години.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи