Първан Симеонов: Вотът в Турция се превръща в решаващ фактор в България

Първан Симеонов: Вотът в Турция се превръща в решаващ фактор в България

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

"Българският народ е гласувал предпазливо, без авантюри. Всеки е гласувал за своите и няма някакви бомбастични резултати", коментира пред БНР изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов. Избирателната активност ще е 2,6 млн. души, посочи той. Очевидно, че вотът в Турция се превръща в решаващ фактор в България, подчерта социологът и обясни:

"При това те не мобилизираха възможния си максимум при тези 1/4 повече секции, които отвориха. ... Вотът от Турция не е проблем, ако приемем, че няма никакъв проблем толкова концентрирано да се гласува на едно място в избори в друга страна. Това пък трябва да е сигнална лампа за всички други българи в чужбина. За да не дискриминираме нашите сънародници в Турция, нека нашите сънародници на другите места в света да гласуват както сънародниците ни в Турция. Може би това е правилният призив".

Първан Симеонов коментира, че по-добрият резултат от очаквания за "Продължаваме промяната" се дължи на мобилизация в края на кампанията: "Те направиха кампания по учебник. Резервът на ПП е в младите хора. ... В третия етап на кампанията им те казаха "Просто виж другите". Т.е. няма за кого другиго да гласуваш на тези избори. ... Има ерозия при ПП, защото участваха в управлението, но няма свободно падане".

Според Симеонов издънка на ГЕРБ е било напускането на студиото на телевизионен дебат на Томислав Дончев и Деница Сачева: "Подаде им се много удобна топка срещу Кирил Петков, но не го направиха. Това с жълтите павета напомни на всички какъв беше този модел, от който българите се отказаха преди две години. ... Хората са поразлюбили ПП, но категорично не са залюбили отново Бойко Борисов. Това ясно се вижда".

Първан Симеонов изказа хипотеза, че резултатите на ГЕРБ и ПП са покана от българския народ за преговори и компромиси.

Интервюто на Диана Янкулова с Първан Симеонов в можете да чуете от звуковия файл.

 

 

 

Коментари

 • Пълни глупости

  02 Окт 2022 21:40ч.

  Вотът в Турция е незаконен. Всички юридически "умове" да си посипят главата с пепел, да си разкъсат дрехите и да молят за прошка, защото имат голям грях, за това недоразумение в законите ни. Правени без мисъл, без разум, или под въздействие на финансови облаги. Рано или късно всеки заплаща за греховете си. Никой народ, който уважава себе си, не допуска подобни слабости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Градски Либераст

  02 Окт 2022 23:14ч.

  На ли знаеш кой махна ограничението за секциите. Слави пишман патриота и Христо Бойкикев. Спомням си Асенката Генов беше ппоканил Джасимката и едно друго турче да хвалят този най-демократичен вот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  02 Окт 2022 21:44ч.

  Пълни глупости.От 19ч слушам и чета само глупости.Всичко е ясно, всички го виждаме и НИТО ЕДИН от ''ЕЛИТА'' не го изрича.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Избирателната активност ще е 2,6 млн. души, посочи той.

  02 Окт 2022 22:27ч.

  Диктатура на малцинството?! Пълен нон-сенс е да имаьвалидни избори при избирателна активност под 60%. Интересно от днешните максимум 40% колко ли са мъртвите души?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  02 Окт 2022 22:34ч.

  Тези партии и народни представители начело с Румен Радев, които промениха безумно изборния закон така, че бедна България да провежда избори в целия Свят са предатели! Думата е силна, но е точна! За да свалят Борисов от власт изгориха юргана за да прогонят бълхата! Не проумявам, как толкова тъпи хора са в управлението!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  02 Окт 2022 22:40ч.

  Промените изцяло обслужиха ДПС и Турция, без никакви ползи за нас! Дори и да се гласува в чужбина, това не трябва да е извън ЕС. По принцип несправедливо хора, които живеят и плащат данъците извън страната да определят кой да я управлява! Да не говорим за другата несправедливост, хора с двойно гражданство да гласуват за управлението на Родината!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  02 Окт 2022 23:06ч.

  един аратлик от Турция ме пита от коя партия е Тодор Живков, да гласувал за него.. Той отворил границата с Турция, па Шукрито отишъл, сега зима пенсия на две места.. Тримата му сина имат 40 камиона в Белгия и 110 работника/украинци/ руснаци де.. И те семейно гласуват за Т.Ж. макар да ползват белгийски и турски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хисарския Имамбаяйлдъ

  02 Окт 2022 22:56ч.

  Е как да не е решаващ, като гласуват по 47 човекопитеци за една минута! А и Туркия е 84.34 милиона от които поне половината са с генофонд на български помаченици! Ако гласуват всички турски граждани с български ген, ДПС може да събере над 747% от всички гласували!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи