Първан Симеонов: Във война спира да е важно мафия ли са ГЕРБ и ДПС

Първан Симеонов: Във война спира да е важно мафия ли са ГЕРБ и ДПС

Първан Симеонов смята, че дали ще има предсрочни избори или не в момента зависи главно от политическата оценка, която ще направи "Продължаваме промяната"

Войната прави така, че стават възможни мнозинства, в които ГЕРБ и ДПС излизат от изолация. Спира да е важно дали са мафия, а става важно, че се кълнат във вярност на Запада". С тези думи политологът и изпълнителен директор на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов коментира възможностите за съставяне на управляваща коалиция в рамките на 47-то Народно събрание или след предсрочни избори.

Очаква се в началото на идната седмица президентът Румен Радев да посочи политическата сила, на която да връчи третия мандат за съставяне на правителство след неуспеха на двете най-големи партии в парламента - "Продължаваме промяната" и ГЕРБ. И БСП, и "Има такъв народ", и "Демократична България" са заявили готовност да опитат. По-малко вероятно е президентът да посочи ДПС или "Възраждане", доколкото и двете политически сили вече обявиха, че не виждат смисъл от опитите за съставяне на кабинет и предпочитат да отидат направо на предсрочни избори.

Темата за евроатлантизма на следващото правителство излезе на дневен ред след интервю на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев пред "Капитал", в което той казва, че през коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" чужди посолства "подшушвали", че трябва да се направи "евроатлантическа коалиция с ГЕРБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза вчера, че "на ГЕРБ пъпната връв е евроатлантическата общност, и в нейно име сме готови на компромиси."

"След едни нови избори може да има патова ситуация между прогресивно-либералния сектор в лицето на ПП и на ДБ, на БСП също, и между по-балкански сектор като ГЕРБ, ДПС. Тогава ще имаме и по-силен Костадин Костадинов. Единственият ключ ще бъде евро-атлантизмът. Войната прави така, че стават възможни мнозинства, в които ГЕРБ и ДПС излизат от изолация. Спира да е важно дали са мафия, а става важно, че се кълнат във вярност на Запада", коментира днес Симеонов пред БНР.

По думите му дали ще има предсрочни избори или не в момента зависи главно от "Продължаваме промяната". "Главен въпрос е кое ще надделее - дали убедеността на "Продължаваме промяната", че държавата се нуждае от правителство, а не от избори, които могат да произведат по-сложна картина, или това, че "Продължаваме промяната" е в моментен подем, а това е удобен трамплин за отиване на избори", каза политологът.

Интервюто с Първан Симеонов, социолог от "Галъп" и политически анализатор пед БНР може да чуете тук.

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • Вуйчо

    17 Юли 2022 16:10ч.

    Трудно разграничавам кое е обективен анализ и кое е платен, освен по "миризмата". Това мирише на платен, доколкото втвърдява оформяни схващания в обществото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ятак

    17 Юли 2022 20:44ч.

    Всеизвестно е, че този е ляв ТЕСТИС (така добре ли е, Дачков) на бибипко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    17 Юли 2022 16:25ч.

    Ами България не е във война!На някои много им се иска да ни омъкнат в нея и твърде вероятно е да успеят - властта е в тях.А кой им я дава тая власт,и защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    17 Юли 2022 16:46ч.

    Това, че нещо не ни харесва не означава, че трябва да убием вестоносеца. Първан съвсем правилно казва, че за кураторите няма значение дали боеко е корумпиран боклук или не, нашите имат за задача да направят послушно правителство и нищо друго не е важно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Iva

    17 Юли 2022 17:02ч.

    България официално не е във война. Кой иска да е във война ? Народът не иска. Освен шепа малоумници и олигоFрени няма кой. Нима цял един народ ще се остави на едни бок.луци да го правят на ненормален ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По принцип

    17 Юли 2022 17:05ч.

    никой не е във война, защото никой на никого не е обявявал война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    17 Юли 2022 17:55ч.

    Абе "Дневник", тези сГАЛЪПени умници никак не виждат световните картинки, и нито за миг не допускат, че удобния свят, в който са се настанили вече изчезва. Обаче реалността е точно такава. Само дето някои хора предпочитат да си държат главите в пясъка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    17 Юли 2022 18:09ч.

    "в което той казва, че през коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" чужди посолства "подшушвали", че трябва да се направи "евроатлантическа коалиция с ГЕРБ. " Ся, нема да се питаме, кви са тези чузди посолства, чии са, и имат ли почва у нас. По-важното е, че гражданинът Василев Асен се вслушва в нечии подшушвания, които са определящо важните за държавицата ни, според него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Силвестър Маминколев

    17 Юли 2022 20:27ч.

    "Спира да е важно дали са мафия, а става важно, че се кълнат във вярност на Запада." T. e. кучи син е, обаче наш кучи син. Ето затова уважавам г-н Симеонов (колкото и да ми се гади от него), защото не ми дрънка глупости как решенията сме си ги вземали сами, правителствата си ги назначаваме и сваляме без всякакъв натиск отвън (освен от Русия, разбира се, но го парираме веднагически)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Силвестър Маминколев

    17 Юли 2022 20:29ч.

    Човекът говори открито за това, че западът няма никакъв проблем да използва услугите на мутри и престъпници, стига да работят в негов интерес. И не ми разказва приказки колко Западът е бял, пухкав и верен на некви морално-етични ценности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България във война ли е?

    17 Юли 2022 20:48ч.

    За каква война говори този посерко? По Света ВИНАГИ има някъде война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чой бал сан

    17 Юли 2022 21:04ч.

    ДАЧЕ МИ ИСКАМ ДА МУ ГО НАБЛЪСКАМ В ПОТКАТА КОЯТО ПРИ ТОЯ Е И УСТА ,А АКОНЕ МЕ ТРИЕШ -ДА ВЗЕМА ДА ГО ИЗНАСИЛЯ ОТ ВЪТРЕ НА ВЪН ,ЩЕ МУ ХАРЕСА БЕ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За война с мафията става дума, не е разбрал

    17 Юли 2022 21:05ч.

    гербаджията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости

    17 Юли 2022 21:35ч.

    Този е особено голям некадърник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Нима цял един народ ще се остави на едни бок.луци да го правят на ненормален"

    18 Юли 2022 3:33ч.

    Вече се е оставял. През 4о-те. Но даже и тогава са функционирали посолства в Москва и съотвегно София. И въпреке, че около 15000 полезни идиоти са подали заявления да се бият на Източния фронт срещу СССР, Борис Трети не е разрешил. Сега обаче имате Кипчовци&Ко. И вие си ги избрахте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...Ако им наредят истинските им работодатели,

    18 Юли 2022 3:37ч.

    Кирчовците&Ко. от престараване не само на Русия, но и на анунаките война са готови да обявят. С вашите синове за пушечно месо обаче. А не със синовете на инджо-минджите, соломоните, корнелиите и вся остальная.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи