Първан Симеонов: Смяната на националния празник е игра с огъня

Първан Симеонов: Смяната на националния празник е игра с огъня

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"От няколко месеца в България текат битки за символи, за ценности, за историята. Всеки път, когато текат такива битки, има опасност да направим от нищо нещо, да създадем повече проблеми. Темата за домашното насилие се превърна в част от тези символни борби. Борбата на символи у нас е опасна, защото сме умерени и балансирани като народ, но тези битки правят крайностите силни". Това каза пред БНР социологът Първан Симеонов, "Галъп Интернешънъл". 

И допълни, че едните правят това, за да компенсират загубата на електорат - "този тон се задава от прозападните либерали в България", а другата страна са "Възраждане", "което не си поплюва", и президентът, "който стъпва в подобна ниша". 

"Всеки един символ е зараснала рана. По-добре да не я пипаш. Като това с националния празник - самата смяна на датата ще настрои хора срещу хора и ще създаде проблем, където не го е имало. Надявам се тази спирала да прекъсне. По-умният трябва да спре"

Според него има опити за политизация на автентичното недоволство на обществото спрямо домашното насилие - либералите и крайните консерватори вървят в крайни посоки. 

В предаването "12+3" Симеонов каза още: 

"Ние сме на Балканите. За да говорим за тези проблеми на нашето общество, трябва да го правим на наш език. Много често ние, прозападни натовци и европейци, говорим по всички теми - от Covid през войната, на непонятен за повечето хора език. Политическият елит и говорителите трябва да имаме минималната интелигентност, адаптивност и мъдрост да знаем каква е нашата публика. Сегашното управление надценява подкрепата си и надценява легитимността си да прави такива неща. В резултат се виждат законодателни недомислици... Когато сбъркаш регистъра, по който говориш на собствените си хора, не се учудвай, че на следващите избори хората ще предпочетат твой опонент"

Той предупреди за рисковете от прекаляването:  

"Ние си играем лековато с неща, заради които на Балканите имаше пожари. Досега България се опази от такива пожари. Задълбочаването на битките за миналото, за символите, налагането на черно-бяло мислене, е игра с огъня"

Интервюто на Даниела Големинова с Първан Симеонов в предаването "12+3" можете да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • "Опасно като монах, седнал със сзапалена свещ в задника въху буре с барут"

    10 Авг 2023 18:18ч.

    Из "Наследникът от калкута"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аре бе

    10 Авг 2023 18:31ч.

    За 30 години превърнаха България в примитивна територия, но смяната на националния празник била игра с огъня. Съмнявам се, че на някого му дреме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Косев

    10 Авг 2023 18:38ч.

    Темата с домашното насилие има за цел разбиването на основната клетка на обществото - семейството. Докато западните богати и социални държави могат да си позволят да плащат наема на социално слаб, то в България това не е така. Не се търсят причините за по-голямата част от домашното насилие, а те са финансови, а се предлага веднага да се изгони мъжа от жилището. Не оправдавам насилието, но спецификата при нас ще доведе до още по голямо зло. В крайна сметка ще постигнат създаването не на народ, а паплач, която явно им е нужна. Ние сме малък народ, от нас армия за пушечно месо не става, тях ги интересува само територията, за да си разположат базите. От България ще останат само табелите на границата, на които пише България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все повече се убеждавам,

    10 Авг 2023 18:43ч.

    Че отрезвяването при комунистите може да стане само след като поживеят една година в руско село. За дъртите комунисти и сталинисти - в северокорейско село. Ще се върнете в България преродени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все повече се убеждавам,

    10 Авг 2023 18:55ч.

    Че отрезвяването при изпростелите псевдодемократи може да стане само след като поживеят една година в българско село. За дъртите реститутки и фашизоиди - в село в северозападна БГ. Ще си теглите ножа, като малко преди това се преродите. П.п. За село в Русия само можеш да си мечтаеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поръчител

    10 Авг 2023 19:26ч.

    Такива като теб 15,43 въобще не е трудно да бъдат убедени и единственото смущаващо нещо е, че "убеждението в повече", се случва десетки години след като започнаха да бъркат несръчно в мозъците ви! Започване на разговор за "комунисти" през 2023 г. е свидетелство само и единствено в необратима церебрална увреда, която е постигната лесно, защото в мозъците на неинтелигентни и ниско ерудирани хора не е необходимо да се бърка чак толкова надълбоко! Какви комунисти бе, ненормалнико! Твоите "идеологически", самозабравили се, самодоволни, човекомразни, глобалистки, либерални адепти, практически разрушиха света, който е и наш дом! В мига, в който усетиха вкочаняващ страх от прозрението, че всичко заминава на бунището, те категорично решиха, че единственото им спасение е да разрушат и оплячкосат конкуренти и остатъчните ресурси на планетата, че да си спечелят още малко време. Какъв комунизъм те гони теб бе, ненормалнико! В Русия? Та тя се развиваше като една типична либерално-олигархична страна (наред с другите и характеристики, но категорично с изрязан комунистически елемент, експортиран отвъд океана). Какъв комунизъм в КНДР бе, ненормалнико?! Та това си е една феодална сатрапия, доминирана от идеята чучхе, леко модифицирана в "модерността", но пак нещо като корейска алтернатива на на някакви маоистки схващания ). Чух, че козяк, в сътрудничество с бившата правителствена болница, така чисто по съседски, са открили някакво ново отделение, за лечение на такива като теб, страдащи от специфичен посттравматичен синдром, събудили се от 50-те години на 20-ти век, директно в 20 -те години на 21-ви век! Ти си жертва на будна кома бе, ненормалнико! Ако ти трябва характеристика и препоръка, че си загазил тежко и имаш остра необходимост от терапия, насреща съм! Убедено ще свидетелствам, че си много тежък случай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Много често ние, прозападни натовци и европейци, говорим по всички теми - от Covid през войната, на непонятен за повечето хора език."

    10 Авг 2023 19:02ч.

    Кауза пердута е тая вашата дивотия. Нямате място в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друг Доктор

    10 Авг 2023 20:39ч.

    И в качеството си на какви говорят за Covid ? Игноранти, взели пари за да плашат населението и да рекламират смъртта от иглите на Гейтс ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    10 Авг 2023 19:49ч.

    Прекалено политкоректно се опитва да говори Първанчо, но иначе е прав. Лично смятам, че е крайно време да си кажем право в очите истината, а тя е, че в момента шайка самозабравили се и напазарувани от Посолството на САЩ национални предатели, подлоги, политически проститутки и агресивни джендър-либерасти, узурпирали властта в България, чрез уродливото правителство на ПоДмяната, се опитват да пренапишат Историята ни, да заменят ценностите ни, и да ни превърнат официално в колония и военна база на САЩ - новите ни господари! И забележете – не на ЕС, а директно на САЩ! И всичко това, се извършва по най-наглия, безобразен, безочлив и агресивен начин, с което ни връщат в мрачните времена на соц. диктатурата! На такива опити, Обществото следва да реагира с подобаващата съпротива. Ако ли не, то тогава излиза, че сме си заслужили точно това, което се случва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Убеден

    10 Авг 2023 20:43ч.

    Верни, силни и много убедителни думи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    10 Авг 2023 21:15ч.

    Ха ха ха ,в България какъвто "народа" такъв и барута . Мокър,влажен за боклука и вместо да гръмне ще направи едно срамежливо "Пссссст", досущ като зловонна англосаксонска пръдня. С други думи Кьорфишек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи