Първан Симеонов: Ние сме едно от най-еврофилските, но и едно от най-русофилските общества в ЕС

Първан Симеонов: Ние сме едно от най-еврофилските, но и едно от най-русофилските общества в ЕС

Ние сме едно от най-еврофилските общества в Европейския съюз (ЕС), но и едно от най-русофилските, каза Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" по време на организираната от Съвета за електронни медии (СЕМ) дискусия на тема "Плурализъм и дезинформация по време на война". 

Той представи данните от проучване, според което, в контекста на руската инвазия, влиянието на фалшивите новини у нас расте, а българите са осезаемо скептични към медийната информация за войната, която достига до тях, съобщава БТА.

Според Симеонов хората показват своята мнителност към властта.  Има много ясно възрастово разделение - възрастните хора в по-малка степен ще се осъмнят и ще проявят бдителност, те приемат  телевизията като меродавна, за разлика от младите - които се доверяват на социалните медии и интернет сайтове.  

Близо 60 на сто анкетираните не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че по-скоро одобряват тези действия. Сред втората група най-вече личат по-възрастни хора, респективно привърженици на политически сили, които са традиционно в по-голяма степен проруски.

Българинът е русофил по сърце, но германофил по разум, коментира експертът. По думите му е нас не може да се говори за толкова за руска пропаганда, колкото за проруски настроено население.  Ние трябва да говорим на българите на български, умерено, трябва да намерим път към тези хора, да намерим средата , а не да търсим черна или бяла картина, смята Първан Симеонов.  Някъде бъркаме в подхода,  не отчитаме местната специфика, смята той. 

БЕЗ ФАЛШИВИ НОВИНИ

Според данните на "Галъп" 50,7 процента намират, че информацията, която медиите в България оповестяват за войната в Украйна, е като цяло по-скоро недостоверна. По-скоро достоверна, казват 25,9%. Останалите се колебаят. Данните будят тревога по отношение на цялостното доверие в медийната среда, макар в отговорите на въпроса може би да се отразява и традиционният в такива случаи скептицизъм по инерция, коментират от "Галъп".

Тук най-възрастните хора реагират и с по-сериозно упование в медийната информация - което явно кореспондира с по-традиционни схващания. Това обаче на свой ред събужда и известна тревога за потенциалните нива на бдителност сред по-възрастните по отношение на потенциална дезинформация, коментира Симеонов.

35 на сто от запитаните свидетелстват, че срещат новини, които могат да определят като фалшиви, всеки ден или почти всеки ден. 24,1% споделят за фалшиви новини няколко пъти в месеца, а 11,3% - поне веднъж месечно. По-рядко са ги засичали 8%, а около една пета от отговорите показват колебание в определянето на честотата.

ТЕЛЕВИЗИЯТА

Основен деклариран източник на информация като цяло остава гледането на телевизия - 53,1% от запитаните посочват телевизията като източник номер едно. Веднага след това идват социалните мрежи в интернет - 22,3 процента. 16,6 от хората  посочват като основен източник други сайтове в интернет. Далеч назад като основен източник на информация,  остават радиото и четенето на вестници. При младите групи обаче социалните медии вече са абсолютен номер едно, а на второ място идват останалите страници в интернет.

От българските телевизии като най-обективна по отношение на информацията закономерно се възприема обществената телевизия (32,5%), следвана от големите частни телевизии (28,1%) и по-малките частни телевизии (15,9%).

Като цяло, българските медии са предпочитани пред чуждестранните - 39% казват, че българските медии са верен източник, докато 28,3% биха предпочели чуждестранни. Не е малък обаче и делът на колебаещите се - 32,7%. Последното означава, че или подобен въпрос пред респондентите на практика не стои, или пък действително доверието в медийната среда е като цяло разклатено.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Първан Симеонов: Ние сме едно от най-еврофилските, но и едно от най-русофилските общества в ЕС

    05 Юли 2022 12:43ч.

    5% от народа - българяните усвоявате 100% от евросредствата и траншовете за НПО-тата, а останалите 95% - българите са русофили безплатно. Диалектика, Първанчо, диалектика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    05 Юли 2022 20:31ч.

    Не, 100% са русофилите, но в психиатричните болници. Докога с тия малоумие? Не българите обичат безплатно Русия, а путиноидите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    05 Юли 2022 12:57ч.

    Стъкмистите пак решиха да се изкашлят. Два месеца преди избори всички стъкмисти трябва да се забранят, защото всъщност манипулират хората. За толкова години как един стъкмист не ми се обади да ме пита нещо по някой въпрос. Но реалността показва, че българофилите в българия май не са толкова много, защото всички други сериозно са се разпасали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    05 Юли 2022 12:58ч.

    в България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия

    05 Юли 2022 13:22ч.

    Едното не изключва другото. Евро и русофилството е смърт за англоатлантицити превзели ЕС и окраина. БГ са управлява от Козяк 16 в полза на Анадола. Турколюбци от не български произход управляват БГ. Вижти им "потеклото" на тия премиери от 1997ма, сичкити са черни или небългари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Вижти им "потеклото" на тия премиери от 1997ма, сичкити са черни или небългари."

    06 Юли 2022 0:14ч.

    Бе, има нещо вярно в това, че леко мургавият.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • модерно робовладелство

    05 Юли 2022 13:22ч.

    Били сме германофили по разум... И откъде изобщо разум у хора, които всеки път ни довеждат до просешка тояга и национални катастрофи с авантюрите си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    05 Юли 2022 14:01ч.

    В България и Европа, лидерите винаги са използвани като пуешко филе в името на задкулисието, което винаги си работи и винаги е на власт със властта . Кво да направи човек, след като операция 127е и 404 все се крепят и си вървят ръка за ръка .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    05 Юли 2022 14:21ч.

    Всички лъжат, ве.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    05 Юли 2022 14:31ч.

    Първане явно имаш странно мнение кои медии са български и кое не?! Грешиш, ако смяташ че NOVA и BTV са българските медии, т.е. на българина се натриса информация от чужди медии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо Кух

    05 Юли 2022 17:47ч.

    Българското общество принципно е филско настроено, с изключение на кресливото русофобско малцинство, което е щедро спонсорирано от наглосаксите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    05 Юли 2022 20:33ч.

    Истината е, че сме германофили, защото много повече хора уважават Германия. Изследванията го показват отдавна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много мравки на олио

    06 Юли 2022 12:08ч.

    Предикатът "много" понякога се приписва на признаци за тъпотия и невежествен суицид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    05 Юли 2022 20:30ч.

    Чудесно е, че нормалните хора против путлер са 60%,3 пъти повече от тия дегенерати, които са за него. Русофилството и путинофилството нямат нищо общо,както тия 23,3% - с нормалността. Един путиноид на трима разумни - не е съвсем зле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    05 Юли 2022 20:38ч.

    тридесет български медии водят активна путинска пропаганда и промиват мозъците на бедните хорица четете само фрог нюз факти фактор медиапул и блога на инджев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    06 Юли 2022 17:28ч.

    Най-заблудени са предимно хора с умения да ползват интернет, но и най-чето с глад за каузи, поради липса на устойчива ценностна система и неегоцентрична вяра. За да не живеят в ценостен и идеен вакум, какъвто атеизмът завеща, остава да се мятат отчаяно в най-фалшивите версии на хуманизъм и свобода, каквито глобалистките гурута създават за бърза консумация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи