Първан Симеонов: Хората мислят за цените, а не дали България ще направи геополитически завой

Първан Симеонов: Хората мислят за цените, а не дали България ще направи геополитически завой

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

В главите на хората стои въпросът за цените, а не дали България може да направи някакъв геополитически завой.  Така изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов обобщи пред БНР резултатите от последното проучване на агенцията. 

"Изводът е, че като съвсем реални се възприемат рисковете, свързани с ежедневието, цените, жизнения стандарт, отоплението, а като реални, но далеч не в същата степен, се възприемат рисковете, свързани с геополитиката. Дори войната вече се мисли малко по-фоново от българите." 

"Българското общество има странен имунитет - това е имунитетът на оцеляващия. Това е общество с високи социални неравенства, сериозна бедност, застаряващо общество - общество,  което отдавна се е научило да живее в оцеляващ режим. Затова може би имаме имунитета на хора, които бездруго са свикнали да не чакат много добри новини. Разбера се, не е както в 90-те, но българското общество има спомена и имунитета от много тежки времена и това може да се окажеобезболяващо обществено лекарство в тази ситуация", коментира Първан Симеонов в предаването "Преди всички".

"Отдавна не сме попадали в такава ситуация на синхронизация на кризи в международен план, които се отразяват и в България, заедно с политическа нестабилност", посочи той.

Страховете от прекомерно увеличение на цените у нас са валидни за близо 90% от анкетираните. Опасността от мигрантска вълна е реалистична за над 70 на сто от запитаните. Опасността от трайна политическа нестабилност в страната също се откроява сред водещите позиции.

Първан Симеонов подчерта "риска от политическа недостатъчност – на хората да не им се гласува, да не виждат смисъл от политиците и да виждат други варианти."

"Самата идея, че изборите се случват през ден и ние започваме да не намираме особен смисъл да гласуваме на тях, това донякъде е обезсмисляне на изборите. Оттук крачката до обезсмисляне на самата демокрация не е голяма. Скоро, а може би вече са се появили, ще дойдат някакви хора и ще кажат – не ви ли омръзна от тези състезаващи се партии? Не е ли време някой по-еднолично да поеме отговорността, за да бъдат нещата по-стабилни. Това са опасни нормализации. Утре може да нормализираме и някаква диктатура."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Източник: БНР

 

 

 

 

 

Коментари

  • Марк МЕТА Шикългрубер

    21 Sep 2022 9:16ч.

    Лъжеш, Гадино . Никакъв ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този е най-противния плужек от всички говорящи глави

    21 Sep 2022 11:35ч.

    Не е говорил истината от десетилетия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първанчо е обикновена шматка

    21 Sep 2022 11:56ч.

    пък било то и високоплатена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    21 Sep 2022 9:23ч.

    напротив непрекъснато мислим защо сме без референдум в нато и ес сега убедихме ли се каква фатална грешка направихме искам руски газ от наи близкия кладенец и на приемлива цена никакъв втечнен газ ако армения и азербаиджан се сритат откъде газ а сащ точно тази провокация готвят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • потънала гемия

    21 Sep 2022 9:24ч.

    Стига сте ни плашили с тази диктатура. По-голяма диктатура от тази на САЩ и Ес в момента ние не сме виждали. Ако Киро, Кокора и Боко са демокрацията, то аз съм за диктатура. И не ми казвайте, че диктатора можел да е много лош. Може, ама тези да не са хубави?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • имунитетът

    21 Sep 2022 9:26ч.

    За какъв геополитически завой говори Симеонов, като е нормално преди всичко да стои националният интерес. Това да купуваш най-изгодно руски газ, не означава геополитически завой. Тогава да спрем да купуваме изгодно китайски стоки, защото ще направим геополитически завой към Китай?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вече работещ беден благодарение на Кирчо

    21 Sep 2022 9:36ч.

    Първанчо, срещу колко хиляди ни дрънкаш врели-некипели, за да ни манипулираш. Трябва на всички стъкмисти като теб да ви забранят поне за 2 години да си отваряте лъжливите усти. И интересно, напоследък проучванията все са за собствена сметка на стъкмистическите агенции, за да не се види кой поръчва музиката. Е, вие ни препоръчвате да играем валс, ние пък ще играем ръченица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • консерва

    21 Sep 2022 9:42ч.

    Абе г-н ПОЛИТОЛОГ,толкова ли е трудно да разбереш, че цените ще се оправят именно след такъв завой!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    21 Sep 2022 10:21ч.

    Съветвам всички да прочетат материала на проф. Янко Янев в сп."Златорог" №19 от 1933г. "Изток или запад". Още тогава се препоръчва България да се присъедини към Русия и изтока и се обяснява подробно защо трябва, но присъединяването ни към запада ни донесе две национални катастрофи и сега сме на прага на третата.Публикацията я има в сборника "Защо сме такива", имащ три издания в ново време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    21 Sep 2022 10:26ч.

    Ех, тези лоши българи, мислят само за цените, а Първан мисли за завоя. Да, като се занимаваш с манипулиране на хората, дейност напълно вредна за България, срещу сериозни пачки, може и да си позволиш да мислиш за завои. Въпреки, че около мен доста хора мислят много повече за България, отколкото този манипулатор - така наречен социолог.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Утре може да нормализираме и някаква диктатура."

    21 Sep 2022 10:46ч.

    Диктатурата е най-успешния модел на държавно развитие, доказано в исторически план..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Първанчо му е платено точно за това

    21 Sep 2022 10:49ч.

    Да разсейва фокуса, който е съсредоточен именно в геополитическия завой

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    21 Sep 2022 10:54ч.

    Първане имаш да отработваш на Хемус бонусите за лъжите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    21 Sep 2022 11:37ч.

    На фона на събитията на световната сцена, нашите избори на безлични фигури и слуги на външни "благодетели", са абсолютно безсмислени. Светът се променя с шеметна скорост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи