Първан Симеонов: ГЕРБ имат по-малко за губене. ПП няма много полезни ходове

Първан Симеонов: ГЕРБ имат по-малко за губене. ПП няма много полезни ходове

Снимка: Борислава Борисова, БНР

Първан Симеонов вижда "двойна хватка": ПП няма особено много полезни ходове – на избори техният резултат ще бъде още по-нисък, но същевременно те се обезличават, влизайки с ГЕРБ в правителство.

Раздвоение е думата на тези преговори. Със сигурност участниците в тях знаят, че ще търпят негативи от това, но ще търпят негативи и ако се окажат неконструктивни. Това мнение изрази в интервю за БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан". 

"Борисов повече от всичко би желал да се направи някаква формула с ПП-ДБ. За ПП не е много ясно, там мнението не е едно. По всяка вероятност говорим за раздвоение дори при самия Борисов. Той не беше готов да дава гаранция за управление, в което не участва неговата партия. Сега той е готов да преосмисли и това условие. Самият Борисов е наясно, че планът Б би могъл да даде на ПП-ДБ твърде удобната за тях роля на опозиция."

Политологът добави, че коалиция по план Б би направила ГЕРБ много лесна мишена преди местните избори.

Първан Симеонов вижда "двойна хватка": ПП няма особено много полезни ходове – на избори техният резултат ще бъде още по-нисък, но същевременно те се обезличават, влизайки с ГЕРБ в правителство, защото подкрепата ще бъде обезличаваща. 

"Ако някой ще губи електорат, това няма да е в такава степен ГЕРБ. ПП, която е по-скоро мрежа, не толкова партия – мрежите най-лесно изчезват в такива моменти", посочи Симеонов.

Малко по-лесно му е на Борисов, по-лесно е на ГЕРБ, защото имат по-малко за губене. Каквото са имали за губене, те са го загубили и вече са на твърда основа, отчита Първан Симеонов.

Политологът определи като "организиран теч, проверяване на настроенията или партенка, която да осуети нещата" публикуваните в медиите имена за евентуален бъдещ кабинет, сред които влизат тези на Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Атанасов. По думите му това би било "рязка провокация спрямо Борисов, на него ще му е трудно да го приеме".

Според Симеонов целта на Бойко Борисов е да излиза от изолацията във вътрешен план и да няма повече стигма върху него във външен план. Той не изключва третия мандат, защото "в тази двуостра ситуация" третият мандат може да даде формула на равна отдалеченост, "можеш по-лесно да се скриеш". 

Ръстът на "Възраждане" може да продължи както при бързи нови избори, така и при евроатлантическо правителство, смята изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"А и при друго правителство. "Възраждане" ще може да си позволи острота като опозиция, което е много благодатна роля", добави Първан Симеонов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Ина

    29 Апр 2023 5:18ч.

    ПП се обезличиха още с влизането си в коалиция с ДБ, как можаха да повярват, че ще имат 130 депутати е необяснимо, те на миналите избори нямаха такъв резултат, че сега ли след хвалбите че са изнасяли повечето гориво за украйна, а тук увеличиха цената двойно, сега се накичили със значки с българското знаме, но продължава само украйна да им е в устата, те поне не са все още толкова зависими, но пуста алчност, петков за власт, останалите за пари, че друго не могат да вършат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи