Първан Симеонов: Борисов сключи сделка "власт срещу неприкосновеност", нейна жертва е Гешев

Първан Симеонов: Борисов сключи сделка "власт срещу неприкосновеност", нейна жертва е Гешев

Снимка: БНР

Според него изводът на всичко, което ни се случва, е, че патосът на 2020 г. е бил фалшив и вреден.

"Големият проблем е да не се увлечем. Аз не съм убеден, че има много ясна идея каква да е тази конституционна реформа. Няма и много нужда да отваряме тази тема. Отворим ли я, може да сътворим по-големи проблеми". Това коментира пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл". 

"В последните три години изпитвахме остри проблеми в това дори да съставим функционална управленска гарнитура, какво ни кара да мислим, че можем осмислено, дългосрочно и мъдро да променим конституционните устои на страната си? Това за мен е отваряне на рани, които бяха затворени назад във времето, при това по конюнктурни съображения, главно свързани с една или друга личност. И ме е страх, че отворим ли Конституцията, мнозина ще опитват да пипат вътре с още по-конюнктурни интереси, различни от съдебна реформа, дано греша. Проблемът е какво ще последва и дали няма да направим от нищо - нещо", коментира Симеонов.

Според него изводът на всичко, което ни се случва, е, че патосът на 2020 г. е бил фалшив и вреден: "Протестите през 2020 г. имаха две мишени - Борисов и Гешев. Хората, които бяха основна движеща сила на тези протести, синя София, в общи линии прие, че единият от тях е добър, другият - лош. Това е шансът и на Борисов да се измъкне от тази ситуация. Той сключи сделка от типа "власт срещу неприкосновеност" - "Не искам власт, давам ви я, макар че я спечелих на изборите и имах шанс да я упражнявам, за сметка на изпиране, защото само вие сте тези, които можете да ме изперете. Жертвата от това е Иван Гешев". 

Според него това е урок и за прозападните либерали - че бързи решения няма. 

"Гешев е решен да направи каквото може. Донякъде изненада онези, които се предполагаше, че стоят зад него, а в един момент го пуснаха зад борда. (..) В България легитиматорите, които казват дали си добър или лош, са прозападните либерали. Гешев е човекът, който може да извади доста обстоятелства. Битката за интерпретации ще мине пак през това - това е първа стъпка на съдебната реформа, Борисов не е идеален, но Радев е от Кремъл - всички тези неща, които много лесно обясняват света и ние сме ги гледали. Ако Радев не подпише указа, разбира се ще се гледа прогнозата за времето - кога ще е най-удобно за типичния софийски жанр на летния протест". 

Гешев би имал политическо бъдеще, ако продължи, смята Първан Симеонов. По думите му, това е един от шансовете му да продължи да говори. Според него Гешев е напипал един много точен политически сегмент. 

Нишата, която има Румен Радев занапред, е нишата, която ще се оголи между това крайно евроатлантическо правителство, което се очертава, и от другата страна - крайно русофилска радикална опозиция в лицето на "Възраждане", коментира социологът. И добави: 

"Спирачката пред Костадинов е да се появи в средата един умерен, който да изземе част от неговия дневен ред, само че по нормален начин, без да иска България да излиза от НАТО и ЕС".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • да му се не види

    13 Юни 2023 11:53ч.

    Вчера Боксън доста е разкешил. “Върховните магистрати” ще карат блаженно лято в Гърция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба Яга

    13 Юни 2023 11:57ч.

    Празни думи на един празен човек в напълно изтърбушена държава. В скоро време територията ще бъде опразнена за целите на нашите partners (sic!) и от българите ще остане само спомена у пръснатите по света сънародници. След 20-30 години децата им няма да помнят нищо. На този фон водевилът Боко, Гешев, Киро е безмислен и скучен. Забравете и Бог да прости!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Таню

    13 Юни 2023 12:34ч.

    Давам територията върви към закриване . Жал ми е само за руснаците загинали в руско-турската война да освобождават това неблагодарно ,крадливо , завистливо и интригантско племе ! Което ,без война , доброволно ,с много хитрости само се унищожи ! Пфуууу

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Таню

    13 Юни 2023 12:35ч.

    Не давам ,а дааам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стават и чудеса

    13 Юни 2023 12:37ч.

    Отписани от лекарите раково болни оздравяват, защо пък да не се надяваме до последно на чудо и за България. Православието е все още живо, Русия не е казала последната си дума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към 9:34 ч. - а ти Таню какво направи за да се противопоставиш на това "самоунищожение"?

    13 Юни 2023 13:10ч.

    Надявам се да си разбрал, че имаме работа с едни много коварни, хитри и лоши хора, които с измама владеят сърцата и умовете на народите, не само в България. Хватките са специална психологическа разработка. А основното на измамата с цел завладяване и източване на нови земи и богатства е в това - да се представи агресора като освободител, или обратното освободителя като агресор! ............ Тук в нашия сайт Гласове беше публикувано обширно разследване на журналисти от Франция, по повод на това как бивш командващ силите на нато на Балканите при чудовищното бомбардиране над Сърбия, стана собственик на най-големите и влиятелни медии в ... Сърбия!!! Как стана това?! .......... Така, че хайде да спреш да обиждаш българския народа, народа си, който както виждаш, трудно приема непочтеността и лъжата, доверявайки се все още на истинските ценности - чест, достойнство, справедливост и истина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уке Цветко

    13 Юни 2023 13:13ч.

    Абсолютно, всичко е приключило за тоя народ, дано турците се върнат по-скоро! По-добре да ме управляват мюсюлмани, отколкото "прозападни либерали'!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто сте много бедни и

    13 Юни 2023 12:38ч.

    Пропаднали, а не че държавата е за закриване. То затова и сте изрожденци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грешиш

    13 Юни 2023 12:59ч.

    И е сигурно, че аз съм прав - ти си беден в интелектуално и морално отношение. С една дума - нещастник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не четеш ли?

    13 Юни 2023 13:05ч.

    Висшистите са основните привърженици на Възраждане. А това, че една мутра е станал свръхбогат (като ББ, например), не го прави човек, да не говорим за щастлив човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уке Цветко

    13 Юни 2023 13:21ч.

    Държавата е закрита вече, бъдещето е на ромите, а на тех им е през оная работа за жертвите на комунизма, за борис 3 и пр. седерастки митове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първане, у нас сделки се сключват само с милиардите, с парите, никой не го е еня за народ, нация и държава, бе!

    13 Юни 2023 13:00ч.

    За 10 години от 2011 до 2021 г. България се е стопила с близо 1 милион души! Здравеопазване няма! Бащата на Делян Пеевски - Славчо Кънчев през 2020 г. в интервю за Фрогнюз казва, че 20 - 30% от милиардите за българското здравеопазване се източват?! Къде и кой го прави, Борисов знае ли?! Каква сделка е сключил за Гешев след като на 14 февруари т.г. чиновникът ОБрайън дойде от САЩ и разпореди ДА СЕ СМЕНИ главния прокурор с нов. Изглежда им трябва такъв, който да вкара в затвора Тръмп и всички, които БРАНЯТ НАЦИОНАЛНАТА ДЪРЖАВА нейната идентичност, единство на нацията и териториална цялостност. Аман от лошисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Спирачката пред Костадинов е да се появи в средата един умерен, който да изземе част от неговия дневен ред, само че по нормален начин, без да иска България да излиза от НАТО и ЕС".

    13 Юни 2023 15:11ч.

    НАТО практически обезоръжи България.. А ЕС е на път да я обезлюди.. Да ти имам ,представата за нормалност..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така е - данните на Евростат и ООН го потвърждават

    13 Юни 2023 15:34ч.

    Държава от Третия свят станахме с НАТО и ЕС. Следователно ЛЪЖАТ че сме партньори и съюзници, понеже НЕ СМЕ нито едното, нито другото. Унищожението на армията ни при Вашингтонския договор и вече явния геноцид с над 600 напълно обезлюдени население места го доказва! какъв ЕС, за какво НАТО?! ........... Разбраха, че ние българите и цяла Източна Европа хората разбрахме, че ни лъжат и вече прибягват към ... насилствено послушание и покорство. Главния прокурор е част от плана съдебна реформа, кой се нуждае от нея? Народът?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    13 Юни 2023 15:15ч.

    he’s a sung song. на вниманието на Винету - индианска поговорка: When you discover you’re riding a dead horse, the best strategy is to dismount.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хиляда и една нощ - модерната приказка

    13 Юни 2023 15:49ч.

    Някъде в началото на 2000-те години идеологическата мъгла започна да се вдига дори в главите на политически изкушените. Започнаха да се оглеждат с практични очи! Първият връх дойде през 2005 г., когато се прегърнаха наследниците на бившите "комунисти", които бяха клани от "монархофашистите" в периода 1918, та чак до 1944 г., прегърнаха се с наследниците на "монархофашистите", които бяха клани от комунистите от 1944 до ? година и се прегърнаха с турската партия, която била тежко репресирана и "клана" по време на възродителния процес. И доколкото по това време собствеността беше вече "оправена", започна яко крадене на публичен ресурс от всякакъв вид. Масово първи започнаха т.н. юпита на царя, после се продължи. Някъде там излезе момчето от народа - лицето Бойко, който, ако си спомняте, изрече знаковите думи: Тея ще вземат да ме ядосат и ще взема и аз да направя една партия! По-опитните хора тогава разчетопа истинското послание: И на мен много ми се краде, еЙ, хора, краде ми се, бе! Този порив беше използван и от нашите партньори, който - както е добре известно, не се интересуват, че на разни подмандатни територии се краде и безчинства. Тях ги интересува разни зависими и обвързани, техни кучи синове, да вършат разни полезни им неща. И се започна! Партия му направиха, 12 години крадоха с всички отверстия на телата си, а когато отверствията свършиха, започнаха да крадат с порите на кожата си. Междуврменно партията се разрастна като едно чудовище - хидра, която беше оплела с пипалата си напълно всичко в държавата. Партията, ръководителите до структурите по места, чак и тъщите и балдъзите, усвояваха до откат. Цареше хармония и ефективност, имаха надеждни защитници в лицето на държавните органи. После нещо се обърка, хората знаеха и виждаха, побесняха. Натрупаха се несметни богатства, част от тях бяха урболешката похарчени по разни шантави начинания - като например купуване на палат и бизнес на някаква манекенка в Барселона. Обстановката се нажежи до крайност, дори външните партньори се изнервиха. В един момент стана ясно, че не могат да се задържат едноврменно хем откраднатите ресурси, хем властта. И в този момент лицето Борисов рекло на изедниците си - вземете властта, вземете ми партията, всичко друго вземете - не ме интересуват идеи, идеологии, ценности, цивилизационни избори, приятели и съпартийци - само мен и парите ми не закачайте! Ето тази история всъщност се опита да разкаже Първан с онова кратко, знаково пасажче горе: "Не искам власт, давам ви я, макар че я спечелих на изборите и имах шанс да я упражнявам, за сметка на изпиране, защото само вие сте тези, които можете да ме изперете. Жертвата от това е Иван Гешев". Приказка без край! Откакто свят светува, все една и съща приказка се върти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    13 Юни 2023 15:55ч.

    Борисов сключи сделка "власт срещу неприкосновеност", нейна жертва е Гешев. Бих добавил и България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Профилактика

    13 Юни 2023 16:32ч.

    Давай, Гешев. Вади компроматите, записите, документите... Давай! Взриви го тоя народ. Унищожи боклука!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи